A Barça elajándékozott két pontot: 1-1

A hibák tudatában igazságos döntetlen egy harcos Sevilla ellen

Teljesen jogos döntetlen született a Sevilla és a Barcelona vasárnap esti mérkõzésén a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban, miután a két együttes 1-1-et játszott egymással a Liga 28. fordulójában. A Barça remekül kezdte a mérkõzést, és a jogtalanul érvénytelenített szabadrúgásgólja után nem sokkal megszerezte a vezetést Bojan révén, ám hibázott, mert az elõny tudatában nem használta ki könyörtelenül a lehetõségeit. A Sevilla ebbõl erõt merítve a második félidõ elején egyenlített, megrázta magát, 3-4 abszolút gólhelyzete is volt, ám végül a Barcelona is nyerhetett volna, hiszen Iniesta labdája a kapufán csattant vagy egy másik helyzetben a gólvonalról tisztáztak az andalúz védõk.

A találkozót – egy rangadóhoz méltóan – rendkívül komolyan vette Guardiola mester, aki a lehetõ legerõsebb kezdõcsapatát küldte fel a pályára, Adrianóval a bal szélen és immáron a visszatérõ Piquével a védelem tengelyében. Elõl a megszokott hármas kezdett, ám Pedrót már a 12. percben le kellett cserélnie a katalán mesternek, vélhetõen sérülés miatt.

A mérkõzést jól kezdte a Barcelona, magához ragadta a kezdeményezést, és a 7. percben már meg is szerezte volna a vezetést, ha Messi teljesen szabályos szabadrúgásgólját nem érvényteleníti Pérez Lasa játékvezetõ, aki Busquetsnél látott talán egy lökést a sorfal mögött, ám a visszajátszások alapján nehezen igazolható a szabálytalanság létrejötte. A Barçát azonban nem vetette vissza a jogtalanul meg nem adott találat, az idõközben csereként beálló Bojan góljával pedig a 30. percben meg is szerezte a vezetést. 1-0, Iniesta varázsolta a tizenhatosra beinduló Alves lábára a labdát, a brazil középre passzolt, Bojan pedig gyakorlatilag befedezte a labdát a kapuba. A félidõ végéig a Barcelona teljes kontroll alatt tartotta a játékot, Villa elõtt is adódott lehetõség a második találat megszerzésére, mi több, Messi a 42. minutumban kapufára fejelte a játékszert egy remek akció végén. 

Az elsõ félidõ végén a földön maradt Messi egy ütközés során, de végül mindenféle probléma nélkül folytatni tudta a játékot a második játékrészben. A kezdés rémálom volt a katalánok számára, mivel a Sevilla sokkal jobban pörgött, Kanouté beállása rendkívül jó húzásnak bizonyult, így a 49. percben érkezett is az egyenlítés. 1-1, Negredo pazar beadása után Navas fejelt a hálóba, Valdés tehetetlen volt. Ezek után gyorsan érkezett még két nagy helyzet a hazaiak részérõl, ám Negredo mindkétszer irányt tévesztett. Ébredezett a Barcelona, Messi és Villa-összjátékok után komolyabb helyzetek is adódhattak volna, viszont az utolsó passzok rendre rossz helyre mentek. Kivétel volt a 70. minutum, amikor Messi parádés cselek után már a kapus mellett is elgurította a játékszert, de végül egy visszaérkezõ andalúz védõ menteni tudott a gólvonal elõl. 

Az utolsó húsz perc aztán maga volt a futball, a nagybetûs labdarúgás. A Sevilla csodálatos kontrákat vezetett, Perotti és Kanouté révén tiszta gólhelyzetbe került Navas, de Valdés védeni tudta az óriási erejû lövést a 75. percben. Ezek után következtek Kanouté percei, aki elõbb egy jó beadást lõtt mellé, majd a jó 20-25 méterrõl eleresztett lövésénél kellett észnél lennie Valdésnek. Amikor már érett a hazai gól, a Barça szintet emelt, és a maga javára fordíthatta volna a mérkõzést: Iniesta kapufát lõtt, szintén a középpályás közeli lövése után Medel tudott menteni a gólvonalról, sõt, Bojan erõsen belõtt labdájába az érkezõ Messi csak belepöckölni tudott, így a játékszer végül jócskán elkerülte a kaput. 

A találkozó végeredménye 1-1 lett, amely rendkívül bosszantó lehet, hiszen a Barcelona a mérkõzésen egy bõ 20 percet leszámítva teljes fölényben volt. Ezt a fölényt azonban nem tudta jól kihasználni, és még akkor is csak magára vethet, ha lõtt egy minden bizonnyal szabályos, ám végül meg nem adott gólt a meccs elején. Igazságos döntetlen született a forduló rangadóján. 

Sevilla-FC Barcelona: 1-1 ( 0-1 )
Sevilla, Ramón Sánchez Pizjuán
45,000 nézõ
Vezette:
Pérez Lasa

Sevilla: Javi Varas; Cáceres, Alexis, Fazio, Fernando Navarro; Jesús Navas, Medel, Zokora (Kanouté, 45′), Rakitic, Capel (Perotti, 71′); Negredo (Romaric, 87′).

FCB: Valdés; Alves, Piqué, Abidal, Adriano (Maxwell, 75′); Iniesta, Busquets, Xavi; Pedro (Bojan, 13′), Messi, Villa (Keita, 84′).

Gólok: 0-1, 30′: Bojan; 1-1, 49′: Navas.

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Iniesta

Egy pár percet hezitáltunk Iniesta és Abidal között, mivel nem tudtuk eldönteni, hogy elõbbi egész meccsen nyújtott parádés teljesítménye, csodálatos gólpassza, és kreatív, pontos játéka, vagy utóbbi szenzációs teljesítménye a védelemben, megspékelve ‘a földön fekve abszolvált fejesévelérdemli ki a legjobb jelzõt. Választásunk végül Iniestára esett, fõleg a finom bokapasszai és zseniális meglátásai miatt, de elismerjük: ez most nagyon szubjektívre sikeredett.