Döntõ lépés a Ligáért: 0-1!

A Real Madrid kikapott a Gijóntól, a Pep-Team gyõzött Villarrealban

Az FC Barcelona karnyújtásnyi közelségbe került a bajnoki címhez azt követõen, hogy a Primera Division 30. fordulójában 0-1-re gyõzött a Villarreal ellen idegenben, ráadásul ezt megelõzõen a Real Madrid hazai pályán vereséget szenvedett a Sporting Gijóntól. A Barça az elsõ félidõben inkább csak küzdött a Sárga Tengeralattjáró ellenfeleként, de a második játékrészben Leo Messivel kiegészülve fölénybe került, és Gerard Piqué góljával megérdemelten gyõzött. A katalán legénység jelentõs, nyolc pontos elõnyre tett szert nyolc fordulóval a bajnokság vége elõtt.

Pep Guardiola még az elõzetesen várt csapathoz képest is tartalékos együttest küldött fel az El Madrigal gyepére, hiszen nem kezdett Leo Messi és Bojan Krkics sem, helyettük viszont kezdõ volt a baloldali támadó posztján Afellay, a középpályára pedig plusz emberként odakerült Thiago Alcántara. Vele együtt már négy középpályása volt a Barcelonának, hiszen Mascherano, Iniesta és Keita is kezdett. A megritkított támadósorral azonban nem is volt olyan veszélyes a katalán együttes, melynek kevesebb helyzete volt az elsõ félidõben, mint a Villarrealnak.

A hazaiak remekül kezdtek, és ugyan mezõnyben nem domináltak, de Giuseppe Rossi révén kétszer is nagy gólhelyzetet alakítottak ki. Rossi a 6. és a 13. percben is nagy ziccerbe került, elõbb Valdés mentett elõle bravúros vetõdéssel, majd egy közelebbi lövését hárította a portás. A Barcelona védelme ebben az idõszakban sokszor bizonytalan volt, ám a késõbbiekben már kevesebb hibát vétettek a gránátvörös-kékek, akik a mezõnyben domináltak, sokat birtokolták a labdát. A kapu elõtt azonban korántsem volt olyan határozott a vendég tizenegy, melyben senki nem tudott a támadások élére állni.

A Barcelonának egyedül a 42. percben akadt olyan helyzete, amelyet könnyen gólra válthatott volna, ám David Villa elõl az utolsó pillanatban, 10 méterre a kaputól menteni tudtak. A második félidõ elõtt egyértelmû volt, hogy a Barcelonának nagy szüksége lenne a kispadon ülõ Leo Messire, hogy a meccset ki tudja mozdítani a medrébõl, és hogy hatékonyabbá váljon a játéka a kapu elõtt. Ezzel együtt a szünetben még nem, csak az 52. percben cserélt Guardiola, aki Keita helyett állította a csapatba az argentint.

Játékban a Barcelona nagyot lépett elõre az elsõ félidõhöz képest, még a korábbiaknál is jobban meg tudta tartani a labdát, és egyértelmûen átvette a kezdeményezõ szerepet. Messivel megerõsödve a pálya utolsó negyedében is gyorsan és fantáziadúsan próbált helyzetet teremteni magának, és ez lényegesen nagyobb hatásfokkal sikerült is a korábbiakhoz képest. A próbálkozások azonban sokáig nem vezettek eredményre, köszönhetõen annak is, hogy a Villarreal továbbra is stabilan állt a lábán. A 67. percben aztán egy szögletet követõen Busquets csúsztatta meg a labdát a rövid oldalon, Piqué ezt a labdát remek mozdulattal vette át az ötös elõterében, majd egészen közelrõl a hálóba bombázta a labdát. 0-1!

A gól után is meg tudta tartani a labdát a Barcelona, mely igyekezett a lehetõségekhez képest kisebb kockázatot vállalni, ügyelt arra, hogy ne adja el a labdát veszélyes területen, és hogy lehetõségekhez se nagyon juttassa a Villarrealt. A katalán tizenegy még ekkor is veszélyesebben játszott, és könnyen megszerezhette volna a második gólját, ha jobban koncentrálnak a játékosok, illetve ha jobban szükség lett volna egy gólra. Az utolsó percekhez érve azonban megvolt a lehetõsége az egyenlítésre a Villarrealnak, mely hiába volt hátrányban, szinte egyáltalán nem tudta megtartani a labdát, és nem is nagyon voltak támadásai. A 86. percben azonban egy jobboldali beadás után Cazorla elõtt abszolút gólhelyzet adódott 7 méterre a kaputól, és a Barcelona csak Valdésnek köszönhette, hogy megtartotta az elõnyét, a portás ugyanis lábbal védeni tudott.

Így végül maradt a 0-1, ami óriási értékû gyõzelem a bajnoki címvédõnek, miután a 30. forduló szombati játéknapján a Real Madrid hazai pályán maradt alul a Sporting Gijónnal szemben 1-0 arányban. Így a Barcelona a Villarreal ellen megszerzett három pontnak köszönhetõen nyolc egységre növelte az elõnyét a fõvárosiakkal szemben. Könnyen megeshet, hogy ez a forduló végérvényesen döntött a bajnoki cím sorsáról, mert a Barça  – nyolc pontos elõnnyel, nyolc fordulóval a vége elõtt, jobb sorsolással – valóban egészen közel áll immár ahhoz, hogy megnyerje az idei Ligát.

Villarreal CF – FC Barcelona: 0-1 (0-0)
Villarreal, El Madrigal
23.000 nézõ
Vezette:
Ramirez Dominguez

Villarreal: Diego López, Mario, Gonzalo, Musacchio, Catalá; Marchena (Cani, 70’), Bruno, Cazorla, Borja Valero; Rossi és Marco Ruben (Nilmar, 56’).

Barcelona: Valdes, Dani Alves, Piqué, Busquets, Adriano; Keita (Messi, 53’), Mascherano, Thiago; Iniesta, Afellay (Jonathan Dos Santos, 84’) és Villa (Bojan, 70’).

Gól: 0-1, 66’ Piqué.

Sárga lapok: Bruno és Marchena, illetve Piqué, Valdés, Busquets és Alves.

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Victor Valdés

A mezõnyben talán Mascheranót, illetve a gólszerzõ Piquét lehetne kiemelni, ám döntõ érdemei voltak a három pont megszerzésében Victor Valdésnek is, aki mind a meccs elején, mind a végén óriási bravúrokat mutatott be, megakadályozva a Villarreal vezetését, illetve egyenlítését.

A mérkõzés videó összefoglalója