Kettõs gyõzelemmel a négy közé: 0-1

Donyeckben is kapitulált a Sahtar | Összesítésben 6-1

Az FC Barcelona együttese kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája elõdöntõjébe, miután idegenben is legyõzte a Sahtar Donyecket, méghozzá 0-1 arányban, így 6-1-es összesítéssel fektette két vállra az ukrán bajnokot. A mérkõzés a várt mederben zajlott: az elején megpróbálta a Sahtar a lehetetlent, Valdés eszén azonban nem tudott túljárni, majd jött Messi, és végül a második félidõ csendesen lezajlott.

Az 5-1-es elõny ellenére Pep Guardiola a legerõsebb csapatát állította csatasorba a Donbass-Arenában, ám néhány poszton így is akadt változás, hiszen Iniesta eltiltás miatt hiányzott, Pedrót pedig ezúttal sem jelölte a kezdõbe a tréner. Ennek következtében Afellay jutott lehetõséghez Messi és Villa mellett, a középpályán ezúttal Busquets játszott, Mascherano pedig visszahúzódott a védelembe.

A találkozó elsõ félórájában még inkább a Sahtar támadott és alakított ki helyzeteket, ám a Barcelona ezeket szerencsésen megúszta. A 9. percben Douglas Costa került tiszta gólhelyzetbe Valdésszel szemben, ám a kapus nagyot fogott és szögletre mentett. A 14. percben már egy tizenhatosról elengedett lövést hatástalanított a kapus, de akadtak további veszélyes támadásai is a Sahtarnak. A Barcelona az elsõ félórában még elsõsorban csak a védekezésre koncentrált, nem nagyon nyílt ki a két szélen sem, így a Donyeck lendülete idõvel gyengült, és Messiék lassan magukra találtak.

Elsõként éppen az argentin veszélyeztetett egy távoli lövéssel, majd Adriano tört be a baloldalon, és került ziccerbe, ám Rakickij mentett. Messinek akadt több helyzete is ebben az idõszakban, de a 42. percben már gól is lett a lehetõségbõl. Alves jobb oldali középre adása után a Barça 10-ese még közelebb vitte a labdát a kapuhoz a védõk szorításában, majd remek ütemben passzolt a bal alsó sarokba. A Barcelona így elõnnyel várhatta a folytatást, és tulajdonképpen biztosította a továbbjutását már az elsõ 45 percben.

A második játékrészre a Sahtar teljesen ellaposodott, és habár mezõnyben nagy intenzitással dolgozott, helyzetei alig voltak, egyrészt a már lefutott párharcnak, másrészt a Barcelona kiváló védekezésének köszönhetõen. Sõt, a katalánok akár gólt is szerezhettek volna Afellay révén, ám a holland nem eléggé pontosan helyezett lövését védte Piatov, a kipattanót pedig Alves kapu mellé lõtte, igaz nem sokkal. Pep Guardiola a 65. perc tájékán cserélt is, elõbb Xavit hozta le, helyére Pedro állt, pár minutummal késõbb Milito váltotta Piquét, végül a 74. minutumban Jeffren érkezett Villa helyére.

A második félidõ elsõ komoly ukrán helyzetére egészen a 72. percig kellett várni, ekkor Mkhitaryan kapta meg üresen a labdát a tizenhatoson belül egy gyors akció végén, lõtt, de Valdés ismét védeni tudott. A hátralévõ idõben akadtak még helyzetek, Pedro például maga sem tudhatja, hogyan lõtt nagyon csúnyán kapu fölé 11 méterrõl, de a hazaiaktól Moreno is kihagyott egy nagy helyzetet, miután egy ötösre érkezõ kiváló beadást továbbított bevetõdve a kapu mellé.

Dönyeckben is nyert tehát a Barcelona, mely így 6-1-es összesítéssel búcsúztatta a titkos favorit Sahtar Donyeck gárdáját, melyrõl elmondható a két meccs alapján, hogy bármelyik más együttes ellen komoly továbbjutási esélyei lettek volna. A Barça ellen azonban még ennél is több kell, mely most már gõzerõvel a hétvégi Klasszikusra koncentrálhat.  

Sahtar Donyeck – FC Barcelona: 0-1 (0-1)
Donyeck, Donbass Arena
50.000 nézõ
Vezette
: Florian Meyer

Sahtar: Piatov; Kobin, Ischenko, Rakitski, Shevchuk; Mkhitaryan, Hubschmann (Fernandinho, 74′), Douglas Costa (Eduardo, 57′), Jadson, Willian, Luiz Adriano (Moreno, 65′).

FCB: Valdés; Alves, Piqué (Milito, 69′), Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi (Pedro, 65′), Keita; Villa (Jeffren, 74′), Messi, Afellay.

Gól: 0-1, 43′: Messi.

A mérkõzés legjobbja(az Eurobarça értékelése szerint): Dani Alves

Már a barcelonai meccsén is pazarul játszott, Donyeckben azonban szinte hibátlanul, és a gólpassza mellett óriási mezõnymunkát végezve majdnem minden támadásban benne volt.

Írta:  Z. Iván; B. Tamás.