Három pontos terápia: 2-0

Egy újabb lépéssel közelebb | Sokan pihenhettek

A Barcelona tartalékosan is 2-0-ra gyõzött az Osasuna ellen a Primera Division 33. fordulójában, így most már csak két gyõzelemre és egy döntetlenre van szüksége ahhoz, hogy matematikailag is biztossá váljon a bajnoki címe. A Barça közel sem a legerõsebb csapatával állt fel az Osasuna ellen, ám Villa góljával vezetéshez jutott az elsõ félidõben, majd a hajrában a csereként beálló Messi biztosította be a sikert.

Pep Guardiola már elõre tekintett, és pihentette kulcsjátékosait a jövõ heti, Real Madrid elleni Bajnokok Ligája elõdöntõre, így elõfordult az, ami még talán ebben az idényben sosem, azaz hogy Piqué, Xavi, Iniesta és Messi sem voltak ott a kezdõcsapatban. A védelemben Milito lett Mascherano párja, a középpályán Thiago és Keita kapott lehetõséget, elõl pedig Villa oldalán Jeffren és Afellay próbálkozhatott.

Elõbbi nagyon is aktív volt az egész félidõ folyamán, többször is egy az egy elleni szituációt felvállalta Nelson ellen, ám nagyon sokat nem nyert meg ezek közül, igaz, a legfontosabbikat, amibõl a gól lett, igen. A 23. percben Afellay gyönyörûen indította Jeffrent, a szélsõ egy átvétel után nagyjából a tizenhatos magasságánál középre belõtte a védõk mögé a játékszert, a hosszún érkezõ Villa pedig a hálóba pofozta a labdát. 1-0, Villa megtörte a 11 meccses góltalanságát, illetve vezet a Barça, mely ugyan a rotáció miatt rendkívül motivált volt és sokat mozgott, gyermeteg hibákkal és dekoncentráltan futballozott, aminek következtében csak az Osasunán múlt, hogy a 40. percig nem alakult ki komolyabb gólhelyzete a vendég gárdának.

A félidõ végét azonban nagyon megnyomta Mendilibar együttese, elõbb a 40. percben Vadócz fejesét kellett fognia Valdésnek, majd a 44. minutumban már bravúrra volt szüksége a katalán kapusnak, hogy megmentse a góltól a csapatát. Egy, a baloldalról érkezõ beadás után a védõk elszámították magukat, Damía a kapuval szemben, körülbelül 5 méterrõl belepiszkált a labdába, amely azonban Valdés térdérõl a kapufára, onnan pedig szögletre pattant. Aki fellélegzett, az rosszul tette, a sarokrúgás után ugyanis megint csak elaludtak a katalán védõk, és egy visszafejelt labda után Vadócz lõtt veszélyes helyzetbõl a kapu mellé. Összességében voltak pozitívumok és negatívumok is az elsõ játékrészben, a legfontosabb viszont egyértelmûen az volt, hogy a kulcsemberek pihentetése mellett is sikerüljön vezetéssel vonulnia a félidõre a Pep-Teamnek.  

A második félidõben sem erõltette meg magát a Barcelona, amit nyilvánvalóan kondicionált az is, hogy az Osasuna nem mert vagy nem tudott olyan nyomást helyezni a hazai kapura, hogy a Barcelona játékosai igazán összekapják magukat. A hazaiak amennyit tudták, tartották a labdát, az Osasuna pedig hiába próbált, nem tudott gólt szerezni, sõt helyzetbe sem nagyon került. Miután Pep Guardiola is érezte, hogy csapata nem küzd elszántan az újabb gólokért, sõt még a helyzetekért sem, cserék következtek, elõbb Iniesta, majd Messi és Xavi is ringbe szálltak. A Barça játéka velük együtt sem lett azonban lényegesen jobb.

A Osasuna idõrõl idõre próbált támadásokat vezetni, szerencséje azonban nem volt, így igazán ziccerbe sem tudott kerülni, így a mérkõzés különösebb izgalmak nélkül telt egészen a hajráig, amikor jött egy remek passz Daniel Alvestõl, majd egy pontos befejezés Lionel Messitõl, így kialakult a 2-0-s végeredmény.

Ennek a gyõzelemnek köszönhetõen a Barcelona megtartotta nyolc pontos elõnyét a Real Madriddal szemben a bajnokságban, és öt fordulóval a Liga vége elõtt továbbra is magabiztosan vezet. Eljön lassan a számolgatás ideje is, hiszen a Pep-Team-nek öt fordulóval a vége elõtt most már csak hét megszerzett pontra van szüksége ahhoz, hogy matematikailag is garantálja a maga számára a 21. bajnoki címét.

FC Barcelona – Osasuna: 2-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
73.285 nézõ
Vezette:
Delgado Ferreiro  

FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Mascherano, Milito (Xavi, 66’), Maxwell; Sergio Busquets, Thiago, Keita; Jeffrén (Iniesta, 46’), Villa (Messi, 58’) és Afellay.

Osasuna: Ricardo; Nelson (Timor, 79′), Lolo, Miguel Flaño, Monreal; Damià (Pandiani, 79’), Nekounam, Vadócz, Cejudo (Calleja, 87’); Camuñas és Kike Sola

Gólok: Villa (24’), Messi (87’).