Büntette a könnyelmûséget a Sociedad: 2-1

Vereség San Sebastianban, de a 8 pontos elõny megmaradt

Nyerhetõ mérkõzést veszített el a Barcelona a Primera Division 34. fordulójában a Real Sociedad ellen. A nem túl izgalmas találkozón a katalán együttes ugyan megszerezte a vezetést az elsõ félidõ közepén, ám ezek után visszavett a tempóból, ráült az eredményre, amelyet az újonc baszk gárda kíméletlenül kihasznált. A Barça nagy lehetõséget szalasztott el, hiszen a Madrid a forduló nyitányán ugyancsak vereséget szenvedett, ám mivel Messiék is kikaptak, maradt a 8 pontos differencia a két csapat között.

Pep Guardiola az Osasuna elleni bajnoki után újfent pihenõt adott több kulcsjátékosának is, azonban sokak meglepetésére Messit és Xavit nevezte a kezdõcsapatába. Szabadnapot kapott Victor Valdés kapus, akit Pinto helyettesített, illetve több fiatalnak is bizalmat szavazott a katalán mester, így Montoya, Fontás és Thiago is a kezdõ tizenegyben kapott helyet.

Lendületesen kezdte a találkozót a Barcelona, Jeffren, Messi és Afellay is rendkívül jól mozgott, utóbbi kettõ még lövésig is eljutott, azonban Bravo kapus a helyén volt.  Ezt követõen azonban a Sociedad elõtt akadtak lehetõségek, fõként szabadrúgásból. A 15. percben Tamudo jutott hatalmas gólhelyzetig, de lövése elsuhant Pinto kapuja mellett.

A késõbbiekben a Barcelona nem erõltette túlzottan a támadójátékot, keveset mozogtak a katalánok, ennek ellenére megszerezték a vezetést a 29. percben: Xavi indította Messit, aki nem vette át jól a labdát, viszont az elpattant játékszer pont az akciót kísérõ Thiago elé pattant, aki nem hibázta el a ziccert: 0-1, vezet tehát a Barcelona.

A gólt követõen az addig sem túl ideges Barcelona irányította a játékot, habár helyzeteket nem alakított ki. A baszkok kevésszer jutottak el  Pinto kapujáig, így nem veszélyeztette semmi a katalán vezetést. A mérkõzés krónikájához egyébként hozzátartozik, hogy a 13. percben Montoyát sérülés miatt le kellett cserélni, helyette Dani Alves lépett pályára, aki így nem pihenhetett sokat.

A Sociedad a második félidõ elején többet tartózkodott Pinto kapuja elõtt, Aranburu és Xabi Prieto is egy-egy lövéssel vétette észre magát, ám komolyabb ziccerig nem jutott a baszk gárda. A Barcelona ezzel szemben még kevésbé erõltette a támadásokat, és teljesen visszaállt a saját térfelére.

A kényelmeskedõ katalánok számára végül jött a hidegzuhany a 71. percben: egy tizenhatoson belüli kavarodás után Ifranhoz került a labda, aki Pinto kapus felett a hálóba emelt: 1-1, egyenlítetett a Sociedad.

Tíz perccel késõbb aztán a Barcelona védelme összehozta a hazaiak vezetõ találatát is, miután egy labdavesztés után Mascherano szabálytalankodott a tizenhatoson belül. A büntetõt Xabi Prieto értékesítette: 2-1. A Barça ezek után persze ismét támadásba lendült, de gólt nem tudott szerezni, így maradt a 2-1-es hazai gyõzelem.

A forduló nyitómeccsén a Real Madrid is vereséget szenvedett, így megmaradt a 8 pontos elõnye a katalán gárdának José Mourinho együttesével szemben. Ezzel együtt azonban nagy lehetõséget szalasztott el Pep Guardiola együttese, hiszen egy gyõzelem esetén már a jövõ héten lezárhatta volna a bajnokságot.

Real Sociedad – FC Barcelona 2-1 (0-1)
San Sebastian, Anoeta
30.485
nézõ
Vezette:
Teixeira Vitienes

Real Sociedad: Bravo, Carlos Martínez, M. González, Demidov, Estrada, Rivas (Zurutuza 68’), Markel Bergara (Elustondo 88’), Griezmann, Aranburu, Xabi Prieto, Tamudo (Irfan 68’).

Barcelona: Pinto, Montoya (Alves 13’), Piqué (Mascherano (62’), Milito (Busquets 78’), Fontás, Keita, Xavi, Thiago, Jeffren, Messi, Afellay.

Gólok: Thiago (29’), illetve Ifran (71’), Xabi Prieto (82’ – tizenegyesbõl)