Egy pontra a bajnoki cím: 2-0

Sima gyõzelem az Espanyol ellen | Békés volt a városi rangadó

A Barcelona megtette az utolsó elõtti lépést a bajnoki cím felé vezetõ roppant hosszú úton, hiszen hazai pályán 2-0-ra legyõzte az Espanyolt, és ahhoz, hogy matematikailag is biztossá váljon a trófea megszerzése, immár csak egy pontra van szüksége. A Primera Division 35. fordulójában rendezett katalán rangadó nem volt túlságosan izzó hangulatú, drámai derbi, és a barátságos légkörben Iniesta és Piqué góljai döntöttek a magabiztos Barcelona javára.

Miután a címvédõnek már csak négy pont kellett a meccs elõtt ahhoz, hogy bajnok legyen, Pep Guardiola minél elõbb garantálni kívánta csapata számára a trófeát. Ennek érdekében a tréner közel a legerõsebb csapatát küldte pályára, csak Fontás balhátvédként való bevetése volt kevésbé várt húzás, minden más poszton azonban a megszokott összetételében kezdett a Barcelona.

A meccs forgatókönyve is úgy alakult, ahogyan arra számítani lehetett: az Espanyol hamar visszaállt sündisznóállásba, míg a Barcelona egyre nagyobb erõket vetett be a gólszerzés érdekében. A támadásokban általában volt elég lendület, ám hiányzott némi pontosság, és a vendégek védelme elég jól zárt ahhoz, hogy sokáig ne kerüljön helyzetbe senki a Barçából. A szituáció az elsõ 20 perc után változott meg, a hazai támadások egyre gyorsabbak és fantáziadúsabbak voltak, aminek meg is lett az eredménye. A 28. percben Leo Messi a tizenhatos jobb sarkáról fordult le parádésan, ám éles szögbõl õ még mellé lõtt. Egy perccel késõbb aztán Andrés Iniesta tartott meg egy labdát kis szerencsével a tizenhatos elõterében, betört, és egy csel után kilõtte a jobb alsó sarkot. 1-0!

A félidõbõl hátralévõ negyedórában több gólt is szerezhetett volna a Barcelona, de David Villa ismét meglehetõsen pontatlan volt a befejezések pillanatában, és kihagyott olyan ziccereket, amiket eddigi pályája során alighanem majdnem minden esetben gólra váltott volna. Szünetre így 1-0-s elõnnyel mehetett a Barça, mely teljesen uralta a csendesen csordogáló derbit.

A második félidõ egy óriási Kameni bravúrral kezdõdött, a 47. percben Pedro lövését ujjheggyel kaparta ki a jobb sarok elõl a portás, ám a szögletbõl már meg tudta szerezni a második gólját a Barcelona. Xavi sarokrúgására a rövid oldalon érkezett Piqué, aki kihasználta a vendég védelem megingását, és a hálóba fejelt. 2-0! Ezt követõen kicsit lassított a tempón a Pep-Team, mely nem kívánt megszakadni csak azért, hogy kitömhesse a városi riválist, inkább passzolgatással ütötte el az idõt, és várta a meccs végét. Ezt megtehette, mert az Espanyol kétgólos hátrányban sem vállalkozott bátrabb támadójátékra, és látszólag beletörõdött a sorsába.

Az utolsó húsz percre beállt Eric Abidal is, és ugyan a Barcelona szerezhetett volna még gólokat, a helyzetekbõl, vagy ígéretes támadásokból már nem talált a kapuba a gránátvörös-kék együttes. Ez a három egység azt jelenti, hogy a Barçának most már csak egy pontra van szüksége ahhoz, hogy matematikailag is megnyerje a 2010-2011-es spanyol bajnokságot. A 36. fordulót már hét közben lejátsszák, a Barcelona szerdán este lép pályára a Levante otthonában, és ha pontot szerez, megnyeri a Ligát. Ám ha a Real Madrid kedden este nem gyõzi le a Getafét hazai környezetben, úgy játék nélkül azonnal bajnok lenne a Barcelona.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 2-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
89.994 nézõ
Vezette:
Fernández Borbálan

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Fontás (Abidal 71’); Busquets, Xavi (Keita 90′), Iniesta; Messi, Pedro (Afellay 84’) és Villa.

Espanyol: Kameni, Galán, Amat, Raúl Rodríguez, Chica, Javi Márquez, Javi López, Verdú, Iván Alonso (Luis García 46’), Callejón (Álvaro Vázquez 61’) és Osvaldo.

Gólok: Iniesta (29’), Piqué (48’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Iniesta

Gólt szerzett, de parádésan futballozott mezõnyben is, szinte minden támadásban részt vett, lendületes és kreatív volt, egy szóval kiváló meccset játszott Iniesta.