Bajnok a Pep-Team: 1-1!

Egymás után harmadszorra ért csúcsra a Barça | 1-1 Valenciában

Egymás után harmadik alkalommal lett bajnok az FC Barcelona, miután Josep Guardiola mester együttese Valenciában 1-1-es döntetlent ért el a Levante ellen, így már behozhatatlan elõnyre tett szert a második Real Madriddal szemben. A Pep-Team az elsõ játékrészben ugyan megszerezte a vezetést Keita pazar gólja révén, ám utána fejben már nagyon csak a minimálist nyújtotta, így a Levante egyenlíteni tudott. A második félidõben semmi sem történt, így sorozatban harmadszorra lett Spanyolország legjobb csapata a Pep-Team!

Nem kezdett kifejezetten erõsen egyik csapat sem a Ciutat de Valencia stadionban, és az elsõ húsz perc tulajdonképpen eseménytelenül telt el. Pedig erõs csapatot küldött pályára mindkét edzõ, a Barcelonából a várt együtteshez képest csak Pedro és Iniesta hiányoztak. Elõbbi helyett Afellay, utóbbi helyén Keita játszott, ám a pályán volt többek között Xavi, Messi vagy éppen Piqué is.

Ezzel együtt az iram gyenge volt, egyik csapat sem erõltette a támadásokat, még ha a Barça birtokolta is a labdát szokásához híven. A 27. percben aztán a semmibõl jött egy elõreívelés Xavitól, amire érkezett Keita, és elõrevetõdve nagy gólt fejelt a hazai kapu jobb oldalába. 0-1! A Barcelona viszonylagos erõlködés nélkül megszerezte tehát a vezetést, amit alighanem meg is tudott volna tartani, ha Gerard Piqué nem hibáz óriásit öt perccel a félidõ vége elõtt. Egy ártalmatlan szituációban csak haza akarta kísérni a labdát a védõ, ám döntõ pillanatban lyukat rúgott, és így már sem õ, sem Valdés nem tudott felszabadítani Caicedo elõl. A szünet elõtt még Messinek volt egy kiváló szabadrúgása, ami hajszállal célt tévesztett, így 1-1-es eredménnyel mentek pihenni a csapatok.

A második félidõ pedig még az elsõnél is eseménytelenebbre sikerült. Az elején ugyan még a Levante is veszélyeztetett egy-két ígéretes szituáció révén, illetve a Barça könnyen megszerezhette volna ismét a vezetést egy jelzõvel megfelelõen nem leírható Messi szóló végén, ám az argentin lövése a kapufáról kifelé pattant, így csak szöglet lett. A Barcelona teljes kontroll alatt tartotta a mérkõzést, a  70. perctõl kezdve pedig támadni sem nagyon akart, és megelégedett a labda tartásával – egy esetet kivéve, amikor Messi ismét megindult, átvert vagy’ öt védõt, s ugyan a lövés sem volt rossz, de pár centiméterrel így is a kapufa mellett suhant el.

Paradas Romero játékvezetõ a mérkõzés végén még hosszabbított egy percet, amiben szintén nem történt semmi, ennek következtében a Barcelona harmadik alkalommal egymás után bajnoki címet ünnepelhet. Óriási teljesítmény ez egy korszakos csapattól, mely most minden dicsérõ jelzõt megérdemel, és ha van olyan pillanat, amikor se hátra, se elõre nem szabad tekinteni, akkor az a mostani. Az FC Barcelona története során 21. alkalommal lett spanyol bajnok.

Levante UD – FC Barcelona: 1-1 (1-1)
Valencia, Ciutat de Valencia
22.522 nézõ
Vezette:
Paradas Romero

Levante: Munúa – J. Venta, Ballesteros, Nano, Juanfran – X. Torres, Pallardó (Larrea, 80′), Iborra – Valdo, Caicedo (Stuani, 74′), X. Nadal.

FCB: Valdés – Alvés, Piqué, Mascherano, Abidal (Fontás, 61′) – Busquets, Xavi, Keita – Afellay, Messi, Villa (Pedro, 85′).

Gólok: 0-1, Keita (27′); 1-1, Caicedo (40′).