A Barça visszakerült a trónra: 3-1!

Vitrinben a negyedik | Magabiztos játék egy látványos döntõben

A szezon egyik legjobb játékát mutatta be a Barcelona a Manchester United ellen a Bajnokok Ligája döntõjében, és végig irányítva a mérkõzést magabiztosan nyerte meg történetének negyedik BL-címét. A mérkõzés során végig domináló Barça az elsõ félidõben Pedro góljával szerzett vezetést, amelyre Rooney még válaszolni tudott, ám a második félidõben Messi és Villa góljai végleg eldöntötték a találkozó sorsát. A Barça 3-1-re gyõzött a rendkívül látványos fináléban, ami azt jelenti, hogy a 2010-2011-es idényt duplázással, bajnoki és BL-sikerrel zárja.

 

Az elsõ félidõ minden perce igazolta a meccs elõtti várakozásokat, hiszen kiváló játékrészt produkáltak a csapatok, bõven voltak helyzetek, szép és lendületes támadások, és gólok is születtek. Az elsõ tíz perc a két évvel ezelõtti döntõt idézte, mert a Barcelona ezúttal is visszafogottan kezdett, és a Manchester ragadta magához a kezdeményezést. Néhány veszélyesebb helyzetet ki is tudott dolgozni az angol együttes, azonban ezt követõen átvette az irányítást a katalán tizenegy. A 16. percben Xavi kikeveredett a jobb oldalra, középre adott, és a középen érkezõ Pedro nagy helyzetben mellé lõtt. A 19. percben már Villa próbálkozott, és lõtt a tizenhatoson kívülrõl hajszállal mellé, majd két perccel késõbb már Van der Sar fogta egy újabb próbálkozását.

A Barça nyomása ekkorra már állandósult, és a támadások eredménye a 27. percben született meg. Egy gyors támadás végén Xavi adott jó labdát Pedrónak a tizenhatos elõterében, és néhány lépést követõen a tenerifei szélsõ a bal alsó sarokba lõtt a dermedten álló Van der Sar mellett. 1-0, vezetést szerzett a Barcelona.

A gól után is irányította a játékot, és veszélyesebb maradt a gránátvörös-kék együttes, de gólt mégis az ellenfél tudott szerezni a 34. percben. Saját térfelén veszítette el a labdát a Barça, az MU pedig Rooney és Chicharito összjátéka végén az angol lövésével kiegyenlített. Szép találat volt, ám a mexikói támadó lesen állt a kényszerítõ pillanatában. 1-1!

A félidõ hátralevõ részében már nagy helyzet nem alakult ki, így döntetlennel fordultak a csapatok. A folytatásban immár nem várt ellenfelére a Barcelona, és azonnal magához ragadta a kezdeményezést. Xavi irányításával futószalagon jöttek a veszélyes támadásvezetések, és az 53. percben Lionel Messi 20 méterrõl egyszer csak lövésre vállalkozott, amivel be is vette Van der Sar kapuját. A bal alsó sarokba tartó labda ugyan nem volt teljesen sarokra helyezve, ám a holland portás nem tudott mit kezdeni a kifejezetten erõs lövéssel. 2-1!

A gól után ezúttal már nem adott esélyt ellenfelének a Barcelona, és újabb helyzeteket dolgozott ki. A 63. és 64. percben Messi, a 65. percben Xavi, majd a 66. percben Iniesta próbálta meg bevenni ismét Van der Sar kapuját még sikertelenül, de az állandó nyomásnak meg lett az eredménye. A 70. percben Busquets mentett meg egy labdát a tizenhatoson belül, amit lekészített Villának, és a támadó ezúttal nem hibázott, parádés mozdulattal csavart a bal felsõ sarokba.

A mérkõzésbõl hátralévõ 20 percben már nem a gólszerzésre, inkább az idõ húzására és a labda tartására koncentrált a Barcelona. Néhány manchesteri támadási kísérletet leszámítva a Barça ekkor már biztosan tartotta az eredményt, és végül meg is õrizte a 3-1-es eredményt.

A Barcelona csodálatos meccset játszott a londoni Wembleyben, az év egyik legjobb meccsét játszotta, és amellett, hogy gyõzött, látványos játékkal szolgálta ki a világ szurkolóit. Ez a gyõzelem a klub történetének negyedik BL-címét jelenti, az elmúlt hat évben ráadásul a harmadik európai sikerét érte el, ami bizonyítja, hogy a Barcelona a XXI. század jelenlegi legjobb csapata.

FC Barcelona – Manchester United: 3-1 (1-1)
Bajnokok Ligája-döntõ
London, Wembley Stadion
86.000 nézõ
Vezette:
Kassai Viktor

Barcelona: Valdés; Alves (Puyol, 88’), Piqué, Mascherano, Abidal; Busquets, Xavi, Iniesta; Villa (Keita, 85’), Messi és Pedro (Afellay, 90’).

Manchester United: Van der Sar; Fabio (Nani, 68’), Ferdinand, Vidic, Evra; Valencia (79’), Carrick (Scholes, 76’), Giggs, Park; Rooney és Chicharito.

Gólok: Pedro (27’), Messi (53’), Villa (70’), ill. Rooney (35’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Lionel Messi

Nem illõ ilyen mérkõzés után egy embert kiemelni, mert ezen a döntõn tulajdonképpen minden pályán lévõ játékos remek meccset játszott, de illik kiemelni Lionel Messit, aki mezõnyben is folyamatosan aktív volt, helyzeteket alakított ki, és gólt is szerzett.