Fieszta teljes gõzzel

Az ünneplés krónikája | Körmenet, beszédek, Shakira-koncert

A szombati csodálatos Bajnokok Ligája-gyõzelem után már csak egy feladat maradt a Barcelona játékosai elõtt; alaposan megünnepelni a diadalt. A csapat ennek az elvárásnak is maximálisan megfelelt, és együtt ünnepelte az idén megszerzett bajnoki és BL-trófeát több százezer barcelonaival. A fiesztának három szakasza volt: elõbb több órán keresztül buszozott a csapat a város utcáin, és a közönséggel kölcsönösen köszöntötték egymást, majd a Camp Nouban tornyosult ki a buli, beszédekkel, látványos showelemekkel, végül mindenki elment Shakira koncertjére az Olimpiai Stadionba.

 

 

A Bajnokok Ligája-gyõztes csapat vasárnap a kora délutáni órákban érkezett meg Londonból a Turkish Airlines speciálisan a csapat számára elõkészített és díszített repülõjén. A repülõbõl kiszállva Puyol és Pep Guardiola együtt hozták a frissen megnyert kupát, mögöttük Sandro Rosell elnök és Andoni Zubizarreta technikai igazgató érkeztek.

A városon kersztül haladó körmenet 17:30-kor indult a kikötõtõl, ahonnan egy hosszabb utat követõen a Camp Nouhoz ért az együttes. A bajnoki ünnepléshez képest sokkal többen jöttek ki most az utcákra, több százezer ember ünnepelte a friss Bajnokok Ligája-gyõztest, ami érthetõ is volt, hiszen a bajnoki címmel ellentétben ez a gyõzelem nem volt elõre garantálható. A játékosok énekeltek, táncoltak, sörözgettek és köszöntötték a szurkolókat. Carles Puyol rögtön a túra elején pezsgõvel öntözte meg az éppen közelében álló rajongókat, akik a körmenet során mindvégig lelkesen üdvözölték az idén két fontos kupát is nyerõ együttest. A játékosok hálájuk jeléül újabb üvegeket nyitottak, és locsolták meg a leglelkesebbeket.

Mindeközben a Camp Nout a szervezõk a tervezetthez képest egy órával hamarabb (17:30) megnyitották, mert már tarthatatlan tömeg zsúfolódott össze a stadion közvetlen közelében. A várakozások teljes mértékben beigazolódtak, és a lelátók villámgyorsan, kevesebb, mint másfél óra alatt zsúfolásig megteltek. Így 19:00 óra elõtt zárták a kapukat. A Camp Noun belül már ekkor ünnepi hangulat volt, pedig még másfél óra hátravolt a csapat érkezéséig.

Ünnep a Camp Nouban

A busz végül 20:30 elõtt nem sokkal megérkezett a stadionhoz, ezzel kezdõdhetett az ünneplés következõ szakasza. Elõször az edzõk, és a kiszolgáló személyzet tagjai léphettek a gyepszõnyegre, miután egyenként kiszólították õket a szervezõk, majd jöttek a játékosok is egymás után, így a közönség külön-külön mindenkit ovációval fogadott – de a leghangosabb fogadtatás Leo Messinek jutott természetesen.

Elsõként Carles Puyol ragadta magához a mikrofont, és szólt a közönséghez: Puyol emlékezetett mindenkit: megígérték, hogy a BL-címmel térnek vissza, amit teljesítettek, majd hozzátette: „Élvezzétek ki, ünnepeljetek, mert nagyon nehéz elérni idáig.”

Pep Guardiola edzõ már a jövõrõl is szólt, mikor azt mondta: „Jövõre megismételjük! Köszönet mindenkinek, hogy ilyen közel érezhetünk benneteket magunkhoz, és köszönet az egész éves támogatásért.” Leo Messi ugyan azt ígérte, hogy majd a BL-gyõzelem után szólni fog a közönséghez, de ismét bebizonyosodott, hogy a világ legjobb játékosa nem a szavak embere. Leo száját csak annyi hagyta el: „Nem tudok túl sok mindent mondani… Éljen a Barça, éljen Katalónia.”

A szombati kupaátvételére Eric Abidal valószínûleg egész életében emlékezni fog, legalábbis az ünneplés során azt mondta: „Köszönöm, ez volt az egész pályafutásom legemlékezetesebb napja” – hálálta meg Puyolnak is ezáltal a gesztust, hogy átadta neki a jogot a kupa átvételére.

Andrés Iniesta is érzelemgazdag mondatot tartogatott a nézõknek: „A szívem az mondja: nagyon büszke vagyok, hogy culé lehetek.” Gerard Piqué megemlékezett az évben elszevedett sérelmekrõl is, mikor azt mondta: „Se nem drogozunk, se nem veszünk meg bírókat, se nem dobáljuk magunkat. Egyszerûen futballozunk.”

A beszédek után a játékosok körbevitték a bajnoki és a BL-serleget a lelátók elõtt, majd közös fotók készültek, végül zenével és tüzijátékkal zárult az ünnep a Camp Nouban.

Egy rövid összefoglaló a Camp Nou-beli ünneplésrõl:

Ünneplés után        

A játékosok napja ezzel még nem ért véget, Gerard Piqué révén ugyanis az egész keret – Pep Guardiolával együtt – elment Shakira koncertjére, amit a Barcelonai Olimpiai Stadionban tartott a kolumbiai énekesnõ. A koncert eleve egy órás késéssel kezdõdött, hogy az illusztris vendégsereg megérkezzen kezdésre, majd már a koncert során is szerephez jutottak a sztárok.

Shakira ugyanis felhívta a színpadra a fõszereplõket, elsõként Piquét, majd utána Xavi, Villa, Bojan, Pedro és Busquets is fölmerészkedett, hogy egy rövid tánckurzust vegyen az énekesnõtõl.  

Videó részlet Shakira és a Barca játékosok táncáról: