„Azért jöttem, hogy Messiéktõl tanuljak”

Bemutatták Alexist | Kevés szó, sok mosoly, szerénység

A délután folyamán a Camp Nou Párizs termében bemutatták a sajtó elõtt Alexis Sánchezt, mint a Barcelona új játékosát. A prezentáción a futballista mellett ott volt Andoni Zubizarreta technikai igazgató és Josep María Bartomeu alelnök, akik szintén kaptak kérdéseket a sajtó képviselõitõl, de a fõszereplõ természetesen maga Alexis volt. A sajtótájékoztatón hamar kiderült, és Alexis is elmondta: „õ nem a szavak embere”, ennek megfelelõen röviden és szerényen válaszolt minden felvetésre, kérdésre.

Andoni Zubizarreta egy kérdésre jellemezte Alexist, és kiemelte azokat az okokat, amik miatt a klub a leigazolása mellett döntött: „Jó néhány pozícióban bevethetõ, illetve segítheti a csapatot, éppen ezért több lehetõséggel vághatunk neki a mérkõzéseknek. Még fiatal, de már érett emberként, ami segít majd neki a beilleszkedésben is.”

Josep María Bartomeu kiemelte, hogy Alexis megszerezése „külön kérése volt a technikai vezetésnek”, és a tárgyalási folyamatban „döntõ jelentõsége volt a futballista együttmûködésének. Az elsõ pillanattól kezdve jönni szeretett volna, és visszautasított anyagilag kedvezõbb lehetõségeket is.”

A játékos vételárában eredményektõl függõ, 11.5 millió eurós összegrõl Bartomeu elmondta, hogy ennek a pénznek a folyósítása „attól függ: hány mérkõzésen lép pályára Alexis, hány címet szerez, a Barcelona eljut-e legalább a nyolcaddöntõkig a Bajnokok Ligájában. Illetve lesz egy Gamper Kupa, melyen az Udinese lesz a vendégszereplõ a következõ években, valamint egy barátságos meccs is.”

Az alábbiakban a sajtótájékoztató teljes, Alexisre esõ részét közöljük. A válaszok során megfigyelhetõ volt, hogy a chilei szerényen, csak annyit beszélt, amennyi éppen szükséges volt, számtalanszor elmondta, hogy a világ legjobb csapatába jött, és hogy trófeákat szeretne nyerni. Illetve fontos megemlíteni, hogy az új jövevény szinte folyamatosan mosolygott a sajtótájékoztató során.

Ön mit tud adni a Barcelonánanak, és Ön szerint mit tud adni a Barcelona Önnek?

Az elsõ és legfontosabb, amit el szeretnék érni, hogy illeszkedjek be a csapatba, mutassak jó képet  magamról, és folytassam azt a klubnál, ami eddig is történt: nyerjünk címeket. Mindenki az FC Barcelonát szeretné legyõzni, nekünk pedig minden címért küzdenünk kell.

Tudott beszélni Guardiolával az átigazolási procedúra során?

Fölhívott, és nagyon fontos is volt számomra az érdeklõdése, mert megerõsítette számomra, hogy le szeretnének igazolni.

Mi volt az elsõ emléke az FC Barcelonáról?

Nehéz kérdés. Minden gyerek a világ legjobb csapatában szeretne játszani, és ez az FC Barcelona. És az álom ezennel valóság.

Ki volt a gyerekkori példaképe? Gondolja, hogy nehéz lesz kiharcolnia a kezdõ tagságot a maga számára?

Nagyon szerettem és csodáltam Ronaldót, a Fenoménót. Õ volt a legjobb. A világ legjobb csapatában játszva nehéz feladat kezdõvé válni, de az elsõ és legfontosabb, hogy beilleszkedjek.

Számos ajánlata volt más csapatoktól is. Miért döntött a Barcelona mellett?

Az édesapám mindig azt szerette volna, ha itt játszom. Nem a pénz számít, hanem a gyõzelmek. Szeretném majd elmesélni a gyerekeimnek és az unokáimnak, hogy milyen címeket nyertem meg. Ezért jöttem ide.

Pályafutása mely szakaszában érkezik a Barçához, és hogy tetszett a szurkolók fogadtatása?

Szeretném megköszönni az embereknek, hogy már az elsõ napomon támogattak. Amikor megérkeztem a repülõtérre, olyan volt, mintha egy filmbe csöppentem volna. Már szereztem tapasztalatokat eddigi pályafutásom során, de a Barça minden tekintetben a legmagasabb szintet képviseli. Nem könnyû dolog eljutni a csúcsra, de még nehezebb ott maradni, és én ezt  szeretném elérni.

Mit szól ahhoz, hogy sokan Cristiano Ronaldóhoz hasonlítják?

Nagyon tisztelem õt, de én Alexis vagyok, a Barcelona játékosa, és chilei. Általában a játékosok nem szeretik, ha máshoz hasonlítják õket. Azért vagyok itt, hogy tanuljak Leótól, Xavitól, vagy a többiektõl.

Hallott már arról a fajta balszerencsérõl, ami mostanában azoknak a játékosoknak jutott, akik a 9-es mezben játszanak a klubnál?

Nem tudtam errõl semmit. Nekem azt mondta mindenki, hogy sok szerencsét!

Milyennek látja a Barcelona és a Real Madrid közötti rivalizálást, hogyan készül a közelgõ Clásicókra a Spanyol Szuperkupáért?

Ha éppen velük kell játszanunk, akkor az lesz a célunk, hogy gyõzzünk, és címeket nyerjünk. Másra nem gondoltam egyelõre. Le kell gyõzni õket, más nem számít.

Ha chilei játékosokról beszélünk, Spanyolországban volt egy nagy elõdje, Iván Zamorano, aki a Real Madridban játszott. Chilében most bõséggel lesznek Barça szurkolók?

Zamorano példakép mindenki számára. Nagy pályafutása volt, nekem még nagyon sokat kell tennem azért, hogy elérjek a szintjére. Az a célom, hogy trófeákat nyerjek, ezért vagyok itt. Szeretném, ha más chileiek jövõjét is segíthetném azzal, hogy a Barçában jól teljesítek.

Hogy tetszett Önnek, hogy Messi és Alves is méltatták, és támogatták a leigazolását?

Büszke vagyok, hogy ilyen játékosok, mint õk, rólam beszéltek.

Türelmetlen volt a hosszú átigazolási procedúra során?

Vágytam arra, hogy minél elõbb érjen véget a dolog. Hosszú ügy volt.

Érez azzal kapcsolatban nyomást, hogy megmutassa, kicsoda is Alexis Sánchez?

Még semmit sem tettem, nagyon sokat kell bizonyítanom. A nyomásra szükség is van a világ legjobb csapatánál. Szeretem a rivalizálást is, a nagy kihívásokat is, mert ezek erõsítenek meg emberként és játékosként.

Szeretne Cesc-el együtt játszani?

Természetesen igen.