Thiago táncolt, a Barça nyert: 0-2

Megérdemelt gyõzelem az Audi-Kupán | Thiago rendkívül gólérzékeny

Az FC Barcelona együttese 2-0 arányban legyõzte a Bayern Münchent az Audi-Kupa fináléjában, így meg is nyerte azt egy nem túl izgalmas és látványos döntõ keretében. A Pep-Team uralta a mérkõzést, diktálta az iramot, lehetõségek sokaságát azonban nem tudta kialakítani, mint ahogy a Bayern sem, mivel a német csapat még kontrákból is csupán 2-3 veszélyes szituációt tudott felmutatni az egész összecsapás során. Thiago duplázott, és az elsõ csapat kapuját döngetve ismét jelezte, hogy lehet rá számítani.

 

 

A mérkõzés katalán mezõnyfölénnyel kezdõdött, a Bayern a saját térfelére visszahúzódva várt a lehetõségekre, s az elsõ ilyen komolyabb helyzet a 15. percben adódott a hazaiak elõtt, amikor egy jobb oldali beadás után Valdes kapusnak kellett tisztáznia. Barcelonai részrõl az elsõ 20 perc során csak a labdajáratás volt tetszetõs, helyzeteket viszont nem sikerült kialakítania a Pep-Teamnek, csupán egy, a gólvonal elõtt pár méterrel lepattanó Villa-szabadrúgást kellett kitolnia Buttnak, a Bayern kapuvédõjének.

A folytatásban ugyanez volt a játék képe, a Barça irányított, a Bayern pedig várt, mert egyrészt nem tudta megtartani a labdát, másrészt minden bizonnyal nem is próbálkozott birtokolni a játékszert. A Barcelona elsõ komoly helyzete a 21. percben Villa elõtt adódott, aki Busquetstõl kapott egy kiváló indítást, de a vizes füvön megcsúszott a labda, így az Butté lett. A Bayern elsõ igazán nagy helyzetére, amire mindenki felkapta a fejét, a 39. percig kellett várni, amikor Alaba ment el a bal oldalon, a tizenhatoson belülre érve lõtt, Valdes viszont résen volt. A csapatok már a szünetre készültek, amikor a 41. minutumban Soriano kiváló beadását Thiago egy védõ szorításában fejelte a hosszúba. 0-1, elõnnyel mehetett a pihenõjére a Barça.

A második játékrészben mindkét tréner folyamatosan cserélt, a találkozó irama élvezhetõ volt, komolyabb helyzetek azonban egyik csapat elõtt sem adódtak. A Bayern igencsak visszafogott teljesítményt nyújtott, a Barcelona pedig a vezetés birtokában nem erõltette túlságosan a második gól megszerzését. Erre majdnem rá is fizetett a katalán együttes, ám a 73. percben Boateng jól helyezett lövését Pinto fogta nagy bravúrral. Rá egy percre aztán megduplázta elõnyét a Barça: Thiago zseniálisan csavart a hosszúba egy Afellay-jal történõ kényszerítõ után nagyjából 20 méterrõl. 0-2, eldõlt a mérkõzés, a Bayern eddig sem jelentett veszélyt, és ezután is csak erõlködni tudott.

Guardiola együttese tehát megnyerte a döntõt, és ezzel együtt az elsõ helyen végzett az Audi-Kupán. A két meccs alapján kijelenthetõ, hogy a Barcelona fiataljai nagyon képzettek, az elsõ csapat kapuját döngetõ Fontás és Thiago pedig pazarul teljesítettek, elõbbi tisztán és tanárian futballozott, utóbbi gólerõsen és látványosan, még akkor is, ha ehhez társult néhány eladott labda.

Ahogy Guardiola nyilatkozta a mérkõzés utáni sajtótájékoztatóján: „Ezen az úton kell haladnunk elõre”.

FC Bayern München – FC Barcelona: 0-2 ( 0-1 )
München, Allianz Arena
Audi-Kupa, döntõ
Vezette:
Wolfgang Stark

Bayern: Butt, Rafinha, Badstuber, Luiz Gustavo, Contento, Pranjic, Alaba, Boateng, Usami, Olic és Petersen. Játszottak még: Tymoshchuk, Schweinsteiger, Mario Gómez, Kroos és Müller.

FCB: Valdés, Dos Santos, Fontàs, Sergio Busquets, Maxwell, Keita, Thiago, Iniesta, Pedro, Soriano és Villa. Játszottak még: Pinto, Jeffren, Afellay, Riverola, Cuenca, Piqué, Carmona és Armando.

Gólok:  0-1, Thiago (41′). 0-1, Thiago (74′).