Messi az egekben, Mourinho a pokolban

A nemzetközi napilapok elítélik a portugál tréner viselkedését

„Miért nem szeretik a Real Madridot” – ezzel a címmel jelentkezik a ‘New York Times’ internetes blogjának legújabb anyaga, amely elemzi és összefoglalja a szerda esti, végül katalán sikerrel végzõdõ összecsapást. A nemzetközi média tehát nem felejt, miközben immáron Madridban is kezdenek elégedetlenkedni Mourinho viselkedése láttán. Leo Messi természetesen ismét a mennyben van.

Azt nem állítanánk, hogy José Mourinho el fogja sírni magát a nemzetközi média kijelentései láttán, annyi viszont bizonyos, hogy sokat nem fogja lapozni a csütörtöki újságokat, illetve böngészni az internetes portálokat. Habár játékában egyre acélosabb a Madrid, a portugál tréner mégsem volt elégedett ezzel, és inkább magára hívta fel a figyelmet negatív reklám gyanánt.

A ‘New York Times’ labdarúgásra szakosodott internetes blogja például idézi Piqué szavait, érthetetlennek nevezi Marcelo kirohanását a találkozó végén, illetve megjegyzi, hogy a brazil hátvédnek valójában már a pályán sem kellett volna lennie, mivel korábban piros lapot érõen oldalba rúgta Leo Messit egy fejpárbaj során.

Európában sem lelhet azonban megértõbb zsurnalisztákra Mourinho, az olasz ‘La Gazetta dello Sport’ például úgy fogalmaz, hogy „Messi varázsolt, Mourinho pedig tönkreteszi a spanyol futballt”. Angliában is azon a véleményen vannak, hogy a ‘Special One’ viselkedése nem futballpályára való, és ennek a szemléltetésére a ‘The Times’ például Piqué szavait használja. A ‘Guardian’ ugyan komolyabban nem formál véleményt, de Messi dicsérete mellett kiemeli Mourinho agresszivitását, illetve érdekes módon Higuaín és Pinto incidensét. A lap szerint az argentin támadó torkon ragadta a spanyol kapust, amit érdekes módon más lapok nem nagyon jegyeztek meg, bár egy ilyen mértékû tömegverekedés kapcsán nem meglepõ, hogy nem tiszta még minden részlet.

Katalóniában önmagától értetõdõen gyakorlatilag nemzeti ünnepnapot akarnak Messinek, aki fõként a ‘SuperMessi’ jelzõt kapta meg. A ‘SPORT’, valamint a ‘Mundo’ nagyobb részletességgel elemzik Mourinho viselkedését  és a madridiak durvaságát a meccs végén, ám ebben azért nincs semmi különleges, lévén, hogy Mourinho akkor is a katalán média egyértelmû célpontja lenne, ha nem csinált volna semmit sem.

Az viszont már egy kissé jelzés értékû, hogy a madridi ‘AS’ a következõképpen fogalmaz: „Egy erõs Madrid lerombolta a róla alkotott képet Marcelo és Pepe brutalitásával”. Sõt, a címlapon az a kép szerepel, melyen Messi éppen elpöcköli a labdát Casillas felett, megszerezve a második barcelonai gólt, Cristiano Ronaldo pedig térden csúszva nézi az argentin klasszis találatát. Az ‘AS’ ehhez egy Mourinhót kifigurázó szójátékot is rendelt: ‘Miért? (Por Qué?) Mert Messi’.