Szuperkupa gyõzelem, Szuper Messi

Újabb verekedõs El Clasicó | Cesc debütált

Semmiféle meglepetéssel nem szolgált Josep Guardiola a Spanyol Szuperkupa visszavágó mérkõzésére, ami a kezdõcsapatot illeti. A tavalyról jól ismert tizenegybõl mindösszesen Puyol hiányzott, akit Mascherano helyettesített a védelem közepén. ’Gála-tizenegy’ ide vagy oda, a Real Madrid kezdte jobban a mérkõzést, az elsõ tíz perc képe alapján a csapatokat kevésbé ismerõk akár azt is gondolhatták volna, hogy a helyzet nem lesz más, mint a madridi odavágón volt. A Barcelonánál nagy tétmeccseken teljesen megszokott 10-14 percnyi felpörgõ idõszak végeztével azonban elindult a játék hazai oldalon is, ami a jól ismert sokpasszos, ritmusváltós, labdatartós képet mutatta, talán valamivel pontatlanabb formában.
Ennek megfelelõen a Barcelona kezdett gólhelyzettel, Pedro széljátéka után a lapos beadást kis híján Messi érte el, végül azonban Casillas mentett lábbal. Alig pár perc kellett ezután, és Messi több vendég játékos közt megtartva a labdát indította Iniestát egy fantasztikus, lapos-mélységi passzal, amelyet a fiatal középpályás elegánsan emelt a el a kirontó kapus lábai mellett a hálóba teljesen zavartalan helyzetbõl. 1-0!
Három percre rá jött azonban a válasz, egy buta védelmi hibából nagy káosz tört ki a hazai védelemben, és ugyan ez a helyzet még tisztázódott szögletre, ám a pontrúgás után Benzema löketébe Cristiano Ronaldo pöckölt bele – vélhetõleg lesrõl. A bíró megadta a gólt, és a játék folytatódhatott. A gól kissé felhozta a fehéreket, vagy letaglózhatta a katalánokat, mert a játék ugyan kiegyensúlyozottan folyt, de a félidõ derekán újabb Ronaldo, majd Özil helyzet után kellett mentenie Valdesnek. A kiélezõdõ harc hozta magával a szabálytalanságokat is, sajnos mindkét oldalról láthattak a nézõk csúnya szabálytalanságokat, melynek következtében Xavi és Khedira is egy-egy sárgalappal lettek gazdagabbak. Az utolsó tíz perchez érkezve ismét magukra találtak Messiék, és a labdatartásnak ismét helyzetek vetettek véget. A nyomás meg is hozta az eredményt a hosszabbítás legelején, szöglet után Messi tett mellkassal Piquéhez egy labdát, amit az visszasarkallt, hogy Messi elegánsan befejezhesse az akciót. Tették mindezt az ellenfél tizenhatosán belül, mintegy 6 madridi asszisztens társaságában. 2-1, irány az öltözõ!  

A második félidõrõl aligha írhatunk, ha focit szeretnénk említeni. Az elsõ néhány percben a Barca még hozta a fölényes játékot, ám a különbözõ kakaskodásoknak és vagdalózásnak köszönhetõen kissé mindkét csapat elvesztette a fonalat. Egészen a 83. percig azt érezhette az ember, hogy egy boksz gálára ’fizetett be’ szerda estére. Egy-egy helyzet Casillas kapuja elõtt, valamivel több a hazai kapunál, ám egyik csapat sem volt képes gördülékenyen játszani, komoly támadásokat kialakítani, vagy csak lehiggadni. Annál több volt viszont a szabálytalanság, például említhetjük a kapkodó Barcelona sok apró, esetenként viszont csúnya faultját, vagy esetleg a már jól ismert Pepe-Marcelo koprodukció legújabb hentes-mészáros mûremekeit. Talán nem kell említeni, hogy legtöbb esetben Leo Messi volt a szenvedõ alany. Az utolsó tíz perc játék azonban viszonylagos gólzáport hozott, melynek során Benzema egyenlíthetett. Egy szögletet követõen egészen hihetetlen fejetlenség uralkodott Valdes kapuja elõtt, és többszöri sikertelen felszabadítási kísérlet után végül Benzema passzolt a kapuba, mint az egyetlen ember a pályán, aki épp információval rendelkezett a labda hollétét illetõen.

Érdemes megjegyezni, hogy a középkezdést megelõzõen a pályára érkezett Cesc Fabregas, így igen éles körülmények közt debütálhatott szíve csapatában. Guardiola fiai nem akarták a hosszabbítást, ezt bizonyította, hogy szinte hihetetlen módon újra kezükbe vették az istrángot, és több támadást vezettek, mint addig a félidõ során összesen. Az utolsó elõtti percben végül egy Fabregas-Adriano-Messi összjáték során utóbbi lõtt fantasztikus kapásgólt 6-7 méterrõl, és innen már nem volt visszaút a fõvárosiaknak. Olyannyira nem volt, hogy ezt érezvén Marcelo piroslappal vonult be az öltözõbe, miután megkísérelte bevezetni Cesct az El Clasicók újfajta légkörébe, megpróbálva eltörni a katalán közel 40 milliót kóstáló lábait.

Mindez olyan tömegjelenetet idézett elõ, melyben helyet kapott két újabb piros színû kártya Mesut Özil, valamint David Villa részére, valamint részt vehettek a csapatok padon ülõ játékosai és edzõi is. José Mourinho példának okáért vélhetõen nem volt elégedett fiai teljesítményével, így megmutatta, hogyan kell csinálni, és megkísérelte kinyomni Tito Villanova szemét, majd miután a testrész ragaszkodott eredeti helyéhez, a portugál szakember megfutamodott. A katalánok másodedzõje persze nem hagyta annyiban, és az iszkoló kollégának lekevert egy jókora taslit. Nem véletlen az összefoglaló cikk kissé szokatlanul gúnyos hangvétele, és egyik csapatot sem kellett félteni szerda éjszaka, ugyanakkor elszomorító, hogy az El Clasicók rövid idõ alatt idáig jutottak. Nem is olyan régen egy ilyen mérkõzés még a futball ünnepe volt, mára háború lett. Kisebb fajta csoda így, hogy Xaviék továbbra is sikeresek, mert kijelenthetjük, hogy a Real Madrid jelenleg jobb, ha háborúzni kell. Sok mindenkinek a szerepérõl lehet vitatkozni ezt a kérdést illetõen, de kétségtelen, hogy a madridiak nagyszájú trénere hozta magával ezt a légkört, és aligha számíthat bárki másra, amíg õ jelen van, és nem változtat. A lényeg azonban, hogy a Barcelona Spanyol Szuperkupa gyõztes, és így remekül kezdi az új szezont!

FC Barcelona – Real Madrid 3-2 ( 2-1 )
Spanyol Szuperkupa, második mérkõzés
Barcelona, Camp Nou
(92.965 nézõ)
Vezette: Fernández Borbalán

FCB: Valdés – Alves, Mascherano, Piqué, Abidal – Busquets (Keita ’85), Xavi, Iniesta – Pedro (Fabregas ’83) , Messi, Villa (Adriano ’73).

Real Madrid: Casillas – S. Ramos, Pepe, Carvalho, Coentrao – X. Alonso, Khedira (Marcelo ’46) – C. Ronaldo, Özil (Kaká ’79), Di Maria (Higuain ’63) – Benzema.

Gólok: Iniesta (’15), Ronaldo (’19), Messi (’45, ’89), Benzema (’81)

A mérkõzés legjobbja az Eurobarca értékelése szerint: Lionel Messi

A kis argentin láthatóan még nincs edzésben, ám nagyon harcosan játszott, és oroszlánrészt vállalt a végeredmény kialakításában két góllal és egy gólpasszal. Dicséret illeti a mezõnybeli teljesítmények legjobbját, Dani Alvest is, aki mellett ma egyetlen fehérmezes sem kaphatott levegõt, és a tavalyi eleganciáját idézõ Iniesta-Abidal párost is.