A címvédõ üzenete: 5-0

Új fiúk nagy napja a bajnoki rajton | Felismerhetetlen Villarreal

Gálázva kezdte bajnoki menetelését a bajnoki címvédõ Barcelona, mely az új idény elsõ megrendezett fordulójában hazai pályán 5-0-ra verte a BL-szereplõ Villarrealt. Betalált Thiago, Fábregas, Alexis Sánchez és Leo Messi is. A rendkívüli fölény annak ellenére alakult ki, hogy játékban talán nem is remekelt annyira önmagához képest az együttes, ám a Villarreal néhány hibáját kíméletlenül kihasználta a védõhiányát új játékrendszerrel gond nélkül átvészelõ Pep Team.

Guardiola edzõ védõk hiányában meglepõ, de logikus húzásra szánta el magát a meccs elõtt, ugyanis 3-4-3-as játékrendszert választott. A védelemben Mascherano, Busquets és Abidal álltak, és akkor kaptak besegítést a társaktól a széleken, amikor éppen szükséges volt. Xavi pihenõt kapott, így a középpályán Keita volt a szûrõ, elõtte Thiago, Iniesta és Fábregas szervezte az akciókat, és próbálta meg kiszolgálni a támadósort, ahol lehetõséget kapott Alexis Sánchez is.

A Barcelona végig domináns volt az elsõ félidõben, óriási arányban birtokolta a labdát, és lényegesen több veszélyes támadása is volt, mint a sárga mezes ellenfélnek. Igazán tiszta ziccerbõl azonban kevesebb volt, aminek fõként a pontatlanság volt az oka. Mert bár sok támadást vezethettek a hazaiak, sok labdát el is adtak, és többnyire le is lassultak az akciók a tizenhatos környékén. Így várni kellett az elsõ gólra, mely Thiago Alcántara elõretörésének köszönhetõen esett. A fiatal középpályást nem támadták meg a tizenhatos közelében, társai lekötötték a védõk figyelmét, õ pedig ballal, pontosan helyezett a bal alsó sarokba. Ezt követõen akadt néhány ígéretes támadása a Villarrealnak is, de a játékrész utolsó pillanataiban mégis ismét a katalánok villantak. Messi indította be a védõk mögé parádésan Fábregast, aki tiszta ziccerben elvitte a labdát Diego López mellett, majd az üresen maradt hálóba gurított.

A második félidõ elején sem reménykedhetett sokáig a Villarreal abban, hogy lesz ereje egy nagy föltámadásra, mert egy helyezkedési hiba és Thiago átadásának eredményeként kiléphetett Alexis Sánchez, aki ziccerig vitte a labdát a jobb oldalról, majd kilõtte a hosszú sarkot. 3-0! Ezzel a góllal végképp szétesett a Villarreal, és nem is kellett sokat várni a negyedik találatra. Ezúttal Andrés Iniesta volt az elõkészítõ, a príma mélységi átadására Messi érkezett a kapu elõtt, aki szintén elvitte a labdát a kapus mellett, majd kicsit kisodródva is bevette a kaput.

Ezt követõen már cserélni is elkezdett Pep Guardiola, aki Iniesta helyett Xavit küldte pályára, megosztva a játékperceket sztárjai között, majd Pedro helyére érkezett David Villa. Az ötödik gólt félgõzzel játszva is sikerült megszereznie a Barcelonának a 75. percben, köszönhetõen egy pontos, stílusos támadásvezetésnek, Thiago gólpasszának, illetve az érkezõ Messinek. A középpályás a tizenhatoson belül már egyedül állt, ám megvárta Messit, aki középen be is pofozta a hálóba a játékszert.

Ezzel a gyõzelemmel remek rajtot vett a címvédés felé vezetõ úton a Barça, melyben jól vizsgáztak az új igazolások, és jól mûködött az új, 3-4-3-as játékrendszer is. Folytatás a válogatott szünetet követõen San Sebastianban.

FC Barcelona – Villarreal CF: 5-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
75.097 nézõ
Vezette:
Turienzo Álvarez

Barcelona: Valdés; Mascherano, Sergio Busquets, Abidal; Keita, Thiago, Iniesta (Xavi, 56’), Cesc (Dos Santos, 70’); Alexis, Pedro (Villa, 67’) és Messi.

Villarreal: Diego López; Zapata, Gonzalo, Musacchio, Oriol; Marchena, Bruno, Borja Valero (Camuñas, 50’); Cani (Wakaso, 64’), Nilmar (Senna, 61’) és Rossi.

Gólok: 1-0: 25’: Thiago. 2-0: 45’: Cesc. 3-0: 47’: Alexis. 4-0: 51’: Messi. 5-0: 75’: Messi.

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Thiago Alcántara

Leo Messivel együtt talán Thiago vizsgázott a legjobban ezen a gálaelõadáson, és ugyan nem igazságos a választás, mert sokan játszottak nagyon jól, de Thiago két remek gólpasszal és egy szintén nagyon szép elsõ góllal hívta föl magára a figyelmet.