A butaság fájdalmas, oda két pont: 2-2

Ellentétes félidõk után igazságos döntetlen | Alexis 6-8 hétre kidõlt

Az FC Barcelona két ellentétes félidõt produkált, így csupán egy pontot tudott elhozni San Sebastianból. A 2-2-es döntetlennel végzõdõ mérkõzés elsõ félidejében a Real Sociedad szinte a pályán sem volt, így a katalánok sima, két gólos elõnyre tettek szert dominálva a játékot. A második játékrészben aztán elkényelmesedett a Barça, a legalapvetõbb hibákat követte el, amit büntetett is a Sociedad. Sokkal, de sokkal több kell kedden az AC Milan ellen. 

 

 

A válogatott szünet után és a Milan elleni rangadó elõtt a rotációra helyezte a hangsúlyt Pep Guardiola edzõ, aki a kispadra ültette többek között Lionel Messit, Andrés Iniestát és David Villát is, és alaposan felforgatta a kezdõcsapatot. A védelem tengelyében például Fontás és Busquets játszottak, a középpályán már nem elõször Keita volt a szûrõ, az irányításért Xavi és Thiago feleltek. A támadósorban újfent Leo Messi posztján kapott helyet Cesc Fábregas, a két szélen pedig Pedro és Alexis játszottak.

A Barcelona ezzel az összeállításával is azonnal támadott az Anoetában, és igen hatékony is volt a helyzetkihasználása. A 10. percben Fábregas pontos indításával Alexis lépett ki, a chilei átadta a játékszert a középen érkezõ Xavinak, aki már a félig üresen hagyott kapuba lõtt. 0-1! Nem sokkal késõbb már Fábregas ugrott ki a védõk mögött Xavi átadásával, a középpályás önzetlen volt, Pedrónak adta a labdát, ám miután õ kihagyta a helyzetét, a kipattanót Fábregas a hálóba vágta.

Félelmetes két perce volt tehát a Barcelonának, mely ezekkel a gólokkal nagyon közel került ahhoz, hogy megszerezze a három pontot, de jutott azért szerencsétlenség is számára az elsõ játékrészben, mert a 31. percben megsérült Alexis Sánchez, aki a jobb combját fájlalta, és le kellett cserélni David Villára. A játékost még a helyszínen megvizsgálták az orvosok, és az elsõ becslések alapján 6-8 hétre dõlt ki a sorból a chilei támadó, aki azonban a még pontosabb diagnózis érdekében vasárnap alaposabb vizsgálaton fog átesni. A szünetig már nem sok esemény történt, ám a második félidõ még tartogatott izgalmakat…

A második félidõ kezdetén semmi különös nem történt, a Barça irányította a mérkõzést, ám az érzõdött a játékán, hogy már nem erõlteti nagyon a harmadik gól megszerzését, ez pedig végül végzetes hibának bizonyult. A hazaiak szépítõ találata az 59. percben született meg, amikor egy elõreívelt labda után a játékszer Xabi Prietóhoz került ki a jobb oldalra, a játékos egy csel után Adriano mellõl beadott, Agirretxe pedig a hálóba fejelt. 1-2, még a gól ellenére sem utalt komolyabb jel arra, hogy a Sociedad otthon tarthat egy pontot ezen az estén. 

Agirretxe gólja után egy perccel azonban döbbenetes hibát vétett David Villa, aki a Sociedad térfelének a bal oldaláról egészen érthetetlen módon a saját térfelének a közepére ívelte a játékszert, amire Agirretxe le is csapott. A két meccsen három gólt jegyzõ támadó lövése még a kapufán csattant – a lassítások alapján úgy tûnik, Busquets kézzel mentett – , ám a kipattanót Griezzman a hálóba fejelte. 2-2, egészen félelmetes hibákat követtek el ebben a két percben a Barcelona játékosai.   

Ezek után hiába állt be Messi és Iniesta is, a betömörülõ, lelkes és szervezett Sociedad tanári módon védekezte le a Barça támadásait, melyek ugyan egy-két alkalommal ígéretesek voltak, de ennél többre nem mentek a katalánok. A végeredmény 2-2 lett, aminek egyáltalán nem örülhet Pep Guardiola és csapata. Ha valami jó, azt dicsérni kell, de ha rossz, azt kritizálni, márpedig a Barcelona második félidei játékát csak kritizálni lehet – mind a hozzáállás, mind a játékot illetõen. A koncentráltság láthatóan alábbhagyott a szükségesnél, ami fõként a rossz labdaátvételekben és passzokban mutatkozott meg, ez pedig két pontjába került a Barcelonának. 

Nincs világvége, dráma sincs, ám tanulni kell ezekbõl a hibákból, mert a vélhetõen ‘extramotivált’ Ibrahimoviccsal felálló AC Milan könyörtelen lesz a Barçával a Bajnokok Ligája csoportkörének elsõ fordulójában. 

Real Sociedad – FC Barcelona: (0-2)
San Sebastian, Anoeta
30.000
nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Real Sociedad: Bravo; Estrada, Demidov, Iñigo Martínez, De la Bella; Illarramendi, Griezmann, Xabi Prieto (Cadamuro, 68′), Zurutuza, Mariga (Aranburu, 79′); Agirretxe (Vela, 79′).

FC Barcelona: Víctor Valdés; Alves, Busquets, Adriano, Fontás (Iniesta, 81′); Keita, Xavi, Thiago (Messi, 62′), Alexis (Villa, 30′), Pedro, Cesc Fabregas.

Gólok: 0-1: Xavi (10′). 0-2: Cesc (11′). 1-2: Agirretxe (59′). 2-2: Griezmann (60′).

Írta: Z. Iván; B. Tamás