Gól nélkül a Camp Nouban: 0-0

A Barcelona tizenegyesbõl is képtelen volt gólt lõni a Sevillának

Hazai környezetben csak 0-0-s döntetlenre végzett a Barcelona a Sevilla ellen a spanyol bajnokság 9. fordulójában, miután a vendégcsapat kiváló védekezésével nem tudott mit kezdeni a bajnoki címvédõ. Pep Guardiola csapatának ugyan akadtak lehetõségei idõszakosan a keményen védekezõ hazaiak ellen, de döntõ helyzetekben hibáztak, Varas kapus pedig remekül védett, így nem esett gólt a mérkõzésen. A Barcelona ezzel elveszítette vezetõ helyét a bajnokságban.

A találkozó elõtt Pep Guardiola háromvédõs játékrendszerre szavazott; Adriano szélsõ középpályásként játszott, míg a hátsó vonalban Alves, Mascherano és Abidal voltak. A meccs elsõ szakaszában azonnal tetten érhetõ volt a hazaiak fölénye, aminek helyzetek formájában is volt eredménye. Az 5. és 9. percben Iniesta elõtt adódott helyzet, elsõ ízben a középpályás nem ért el egy elõreívelést, másodszorra pedig Adriano beadását lõhette kapura, de Javi Varas védett. A késõbbiekben azonban a Sevilla rendezte a védekezését, bizonyította, hogy roppant stabil hátsó alakzattal rendelkezik, és a Barcelona határozottan megtorpant ebben az idõszakban. A vendég együttes több sorban, szorosan zárta a tizenhatos elõterét, így a Barça sokszor kénytelen volt a széleken vezetni a támadásait – kevés sikerrel.

A Sevilla csak néha próbált kontrákat vezetni, de egy-egy esetben helyzetekig is eljutott. A 20. percben Jesús Navas lõhetett közelrõl, és Valdésnek kellett nagyot védenie a rövid fölsõ sarok elõtt. A félidõ vége elõtt aztán ismét sikerült helyzeteket kidolgoznia a Barcelonának, de Varas ekkor is megálljt parancsolt. A 40. percben egy parádés támadás során Adriano és Iniesta játszott össze a baloldalon, a brazil szélsõ a középen tiszta helyzetben álló Villához passzolt, de Varas védte a csatár lövését. Négy perccel késõbb még Messi hozta magát helyzetbe, és lõtt váratlanul a rövid sarokra, de a kapus ezúttal is a helyén volt. A küzdelmes elsõ félidõ végén így nem tudott gólt szerezni a Barcelona.

A második félidõben sem változott sokat a játék képe, csak annyiban, hogy a vendégek már egyáltalán nem kívántak támadni. A Sevilla nem igazán kívánt már támadást vezetni, a Barcelonának így többnyire úgy kellett támadást vezetnie, hogy a teljes vendég együttes a védekezésével törõdött. Próbálkozásai akadtak persze a gránátvörös-kékeknek, de a második félidõben már semmi mással nem törõdött a Sevilla, csak a védekezéssel, így a tizenhatos elõterében nagyon leszûkültek a területek.

A 73. percben Iniesta lehetetlen szituációból találta el a felsõ léc tetejét, majd a csereként beállt Fábregas jutott ígéretes lövõhelyzethez, de a védõkrõl lepattant a közeli próbálkozás. Néhány ígéretesebb támadást leszámítva azonban ezen a meccsen nem tudott helyzeteket teremteni a Barcelona, kivéve az utolsó pillanatokat, amikor Iniesta tört be a tizenhatoson belülre, és harcolt ki tizenegyest.

A büntetõ elõtt azonban folyamatos közjáték zajlott a pályán, Kanoutét verekedés miatt ki is állították, és percekig állt a játék. Messi ilyen hangulatban ugyan erõsen lõtte a tizenegyest, de Varas is érezte, merre kell mozdulnia, és védte a balra tartó labdát. Maradt a 0-0, így a Barcelona immár nem csak idegenben, hazai környezetben is hullajtott pontokat a bajnokságban, és elveszítette az elsõ helyet a bajnoki tabellán.

FC Barcelona – Sevilla FC: 0-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
82.743 nézõ
Vezette:
Iturralde González

FCB: Valdés; Alves, Mascherano, Abidal, Adriano; Keita (Pedro 63’), Xavi (Busquets 88’), Thiago (Fábregas 74’); Iniesta, Messi és Villa.

Sevilla: Varas; Cáceres, Fazio, Escudé, Fernando Navarro; Medel, Campaña (Rakitic 71’), Trochowski (Coke 63’); Navas, Manu del Moral (Kanouté 67’) és Armenteros.