Prágából a tizenhat közé: 0-4

Bíztató csapatjáték | Mesterhármas Messitõl | Alexis visszatért

Sokszor kifejezetten látványos, jó játékkal gyõzött a Barcelona Prágában a Viktoria Plzen ellen a BL csoportkörének negyedik játéknapján. Lionel Messi egymást követõ második meccsén szerzett mesterhármast, betalált Cesc Fábregas is, és több jó teljesítményt is föl lehetett jegyezni. Messi immár 200 gól felett jár, Valdés megdöntötte Miguel Reina rekordját, a Barcelona pedig nem csak továbbjutott a legjobb 16 közé a BL-ben, hanem immár pontelõnnyel vezeti a csoportját, mert a Milan csak 1-1-es döntetlent játszott Fehéroroszországban.

Ahogy az elmúlt idõszakban szokásos volt, Pep Guardiola most is alaposan belenyúlt a kezdõcsapatába, hiszen Villa a kispadra sem ülhetett le, és a padon foglalt helyet Xavi és Iniesta is. Hosszú sérülése után a cserék között volt immár Alexis Sánchez. A kezdõ együttesben ismét ott volt Cuenca, a középpályán Fábregas és Thiago irányított, míg a védelemben hosszú idõ után együtt játszhatott Puyol és Piqué.

A cseh Viktoria próbára is tette a vendégek védelmét, mert az elsõ húsz percben több ígéretes kontratámadást is vezethetett a piros-kék gárda. A Plzen gyorsan és határozottan szövögette a támadásait, többnyire a széleken törtek elõre lendületesen, és a Barça ekkor még nem tudta tartósan megtartani a labdát sem. A 16. és a 17. percben komolyan ráijesztett már a cseh bajnok a BL címvédõjére: elõbb Víctor Valdésnek kellett nagyot fognia egy az egyben Petrzela ellenében, majd Kolar lõtt fölé ígéretes helyzetbõl.

A mérkõzés a 21. percben vett döntõ fordulatot. Messit utolsó emberként rúgta föl Ciszovszki, a játékvezetõ kicsit kivárt, majd büntetõt ítélt, a védõt pedig azonnali piros lappal kiállította. A büntetõt Messi magabiztosan lõtte a jobb alsó sarokba, 0-1! Innentõl kezdve még nagyobb fölényben játszhatott a Barcelona, és lényegesen több helyzete is volt, mint addig, ám Pavlik kapus többször is megmentette csapatát a góloktól. A ráadás pillanataiban azonban megtört a hazai ellenállás: Messi kényszerítõzött a tizenhatoson belül Adrianóval, és a tiszta ziccerben nem hibázott: 0-2!

A második félidõ elsõ percében azonnal 0-3-ra alakulhatott volna az eredmény, de egy ismételt kényszerítõ után Cesc Fábregas hajszállal a kapu mellé emelt. A meccs ritmusa ettõl függetlenül visszaesett a folytatásban, gyakran hosszú percekig nem történt figyelemre méltó esemény. A 67. percben a tíz emberrel játszó hazai csapat kidolgozott egy óriási helyzetet, ám a kiváló támadásvezetés végén Petrzela az oldalhálóba lõtt. Egy perccel késõbb már a másik oldalon Thiago Alcántara a levegõben úszva próbált a kapuba fejelni, de a kapufa kisegítette a hazaiakat, így maradt még a 0-2. A 71. percben azonban már nem volt kegyelem, az ismét ígéretes teljesítménnyel elõrukkoló Cuenca húzott el a jobb oldalon, középre adott, üresen érkezett Fábregas, aki magabiztosan fejelt a kapuba. 0-3!

Ezt követõen már bátran cserélt Guardiola: Alves helyett Maxwell, Abidal helyett Alexis Sánchez érkezett, így a sérülésébõl visszatérõ chilei közel húszpercnyi játéklehetõséget kapott. Az utolsó percekben még néhány veszélyes támadást vezetett a Barcelona, s ezek közül egyet Messi gólra váltott. A kicsit már szétesett cseh védelem nem tudott reagálni Piqué látványos sarkazására, amivel ziccerbe hozta az argentint, aki ezúttal sem hibázott tiszta gólhelyzetben.

A vége 0-4, ami több szempontból is értékes, figyelemre méltó eredmény. A Viktoria ugyanis alapvetõen nem játszott rosszul, a Barcelona ezzel együtt is magabiztosan nyert, és a játéka Xavi és Iniesta nélkül is kifejezetten bíztató volt.  

FC Viktoria Plzen – FC Barcelona: 0-4 (0-2)
Prága, Synot Tip Arena
21.000 nézõ
Vezette: Schörgenhofer (osztrák)

Viktoria: Pavlik; Lmbersky, Bystron, Ciszovszki, Rajtoral; Horvath (Reznik 77’), Jiracek, Pilar, Kolar (Duris 68’), Ptrezela és Bakos (Sevinsky 24’).

FCB: Valdés, Alves (Maxwell 70’, Piqué, Puyol, Abidal (Alexis 73’) – Busquets (Keita 65’), Fàbregas, Thiago –  Adriano, Messi és Cuenca.

Gólok: Messi (23’, 47’, 92’), Fábregas (71’).
Kiállítva: Ciszovszki (21’).

A meccs összefoglalója: