Jó rajt az év végi maraton elõtt: 4-0

Négy gól és fantáziadús játék a Zaragoza ellen

A válogatott szünet után magabiztos gyõzelmet aratott a Barcelona a Zaragoza ellen a Camp Nouban. Az elsõ félidõben Piqué és Messi, a második játékrészben Puyol és Villa voltak eredményesek, így a katalán csapat 4-0-ra gyõzött a Liga 13. fordulójában. A Javier Aguirre vezette vendégek szegényes támadójátékkal rukkoltak elõ a Camp Nouban, és mivel a védekezésük sem volt kifejezetten magabiztos, a Barcelona gyõzelme nem forgott veszélyben.

Meglepõen erõs kezdõcsapattal futott neki a meccsnek Pep Guardiola, miután pályán volt Messi, Alexis Sánchez, Xavi, Puyol vagy Piqué is. A Zaragoza ellenben védekezni jött a Camp Nouba, csak Postiga nem csatlakozott a három vonalas defenzív felálláshoz, így egy-egy kontratámadást leszámítva folyamatosan a Barcelona támadott.

A hazaiak játéka nem volt kifejezetten gyors és dinamikus, így azért kellett várni az elsõ gólra, amit egy szabadrúgásból sikerült megszerezni. A 19. percben Xavi szabadrúgására kiválóan indult be a rövid oldalon Piqué, és fejelt öt méterrõl a hálóba. 1-0! Innentõl kezdve egyre több helyzete volt a Barçának, és csak Lionel Messin múlt, hogy nem született több gól, mert az argentin ezúttal többször is hibázott tiszta gólhelyzetben. Messin kívül közel állt a gólszerzéshez Alexis és Fábregas is, de a Zaragoza több ízben a csodával határos módon megúszta a helyzeteket. A 43. percben azonban már nem volt kegyelem, Fábregas adott remek labdát Messinek a tizenhatoson belül, és az argentin az ötös sarkáról már el tudott lõni Roberto mellett.

A második félidõben nem változott sokat a játék képe, a Zaragozánál keveset volt a labda, és csak néha jutott el helyzetig Postiga révén. A szünet után az elsõ nagy ziccert Fábregas hagyta ki Messi remek passza után, majd az 54. percben megszületett a harmadik találat is. Egy beívelt labdát Keita fejelt le Puyol elé, aki elsõre még nem talált a kapuba – Roberto nagyot védett – de második próbálkozás már eredményre vezetett. 3-0!

Ezt követõen is akadtak lehetõségei a Barcelonának, és csak a rosszabb helyzetkihasználás miatt nem nyert kiütéssel a hazai csapat. Pep Guardiola egyébként meglepõen korán, már az 55. percben kettõs cserét hajtott végre: Xavi és Alexis is pihenõt kapott, helyettük Iniesta és Thiago lépett pályára, míg valamivel késõbb Villa váltotta Fábregast. A negyedik gól a 75. percben esett: Cuenca beadása fölpattant egy védõ lábán, de így lett jó a hosszú oldalon érkezõ Villának, aki elõrevetõdve a kapuba fejelt. 4-0!

Több gól már nem esett, a Barça magabiztos gyõzelmet aratott, és készülhet a Milan elleni BL-ütközetre.

FC Barcelona – Real Zaragoza: 4-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
66.692 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

FCB: Valdés; Alves, Piqué, Puyol, Maxwell, Keita, Xavi (Thiago 55’), Cesc (Villa 71’); Cuenca, Messi és Alexis (Iniesta (55’)

Zaragoza: Roberto, E. Juárez, Mateos, Lanzaro, Paredes (Abraham 80’), Ponzio, Meira, Barrera (Michael 46’), Luis García (Lafita 46’), J. Carlos és H. Postiga.

Gólok: Piqué (19’), Messi (42’), Puyol (53’), Villa (75’).