Pep: „Azt hittem, nehezebben megy majd”

A Madrid fel fog állni | Dicséret Valdésnek | Szerény nyilatkozat

Az FC Barcelona mestere, Josep Guardiola örömittasan, nagyon boldogan, ám egyben mérsékelten is nyilatkozott a sajtó képviselõi elõtt a Real Madrid elleni (1-3) siker után. Guardiola nem tulajdonít nagy jelentõséget annak, hogy együttese – eggyel több mérkõzéssel a háta mögött – beérte pontszámban a fõvárosi gárdát, és hangsúlyozta, hogy José Mourinho csapata fel fog állni. A katalán tréner külön kitért a nagyot hibázó Valdésre, akit külön megdicsért az öltözõben, valamint kiemelte együttese motiváltságát, nagymértékû ambícióját. 

„Ennek a csapatnak a tökéletes képét az mutatja, hogy miután Valdés az elsõ percben óriási hibát vétett, és ajándékozott egy gólt a Madridnak, ugyanúgy futballozott, mintha mi se történt volna. Amennyiben mentálisan nem erõs Victor, úgy inkább hosszan elõrerúgta volna a labdákat a hazaadásoknál, de õ nem ezt tette. A továbbiakban is ugyanazt nyújtotta, amit szokott, mivel tudta, hogy szükségünk van a kontinuitásra” – védte meg kapusát Guardiola,valamint hozzátette: „Az öltözõben gratuláltam is neki az egész csapat elõtt.”

„Habár több labdát veszítettünk, mint általában, mégis kiemelném a játékosaim hozzáállását, motiváltságát és nagymértékû ambícióját, hiszen a találkozó egésze alatt a gyõzelemre törekedtek, még vesztes állásnál, valamint három védõvel is. Csupán három védõjátékossal terveztünk, mivel nem akartuk, hogy – a spanyol szuperkupához hasonlóan – Messivel szemben a Madrid védõi fölénybe kerüljenek. Erre késõbb szerettünk volna váltani, de a korai gól hatására még gyorsabban átálltunk. Tudtuk, hogy ez veszélyes, de az életben sokszor vállalnod kell a kockázatot.”

„Nem hiszem, hogy különösebben visszavetné ez a Madrid teljesítményét. Fel fognak õk állni, ráadásul nem veszítettek el semmit sem ezzel a vereséggel. A bajnokságot májusban kell megnyerni, nem novemberben vagy decemberben. Ez nem így mûködik” – zárta rövidre az esetleges lélektani elõny kulcsfontosságú szerepét Pep, majd nagyon pozitív jelzõkkel illette a chilei Alexis Sánchezt: „Egyszerûen szenzációs volt. Kereste a védelem közepén nyíló réseket, és pazarul bemozgott ezekbe az üresen hagyott területekbe. Pontosan az efféle fölényre van szükségünk.” 

Guardiola végül – továbbra is szerény módon – elutasította azt a felvetést, hogy ez volt az edzõi karrierje során a legfontosabb madridi sikere: „Mindegyik kiemelkedõ jelentõségû, de például az elsõ kettõvel a bajnoki címünket biztosítottuk be. Azt hittem, egy kicsit nehezebben megy majd” – fejezte be a sajtótájékoztatóját a katalán szakvezetõ. 

A mérkõzés góljai videón: