Messi harmadszor Aranylabdás

Guardiola az év edzõje | Öt barcelonai az év csapatában

Lionel Messi harmadik alkalommal kapta meg az Aranylabdát, így 2009 és 2010 után 2011-ben is õt választották meg a világ legjobb labdarúgójának. Az argentin labdarúgó újabb pazar esztendõt abszolvált, aminek következtében valójában kétség sem férhetett a gyõzelméhez. A Puskás-díj a brazil Neymaré lett, az év szakvezetõjének járó elismerést Josep Guardiola vehette át, míg az esztendõ legjobb tizenegyébe öt barcelonai labdarúgó is bekerült. 

 

Elsõként az év legjobb tizenegyét hirdették ki a 19 órakor kezdõdõ díjátadón, melybe öt barcelonai játékos is bekerült Alves, Piqué, Xavi, Iniesta és Messi személyében. A hipotetikus együttesre rápillantva egyértelmûen kidomborodik a spanyol fölény, mely az ibériai ország jelenkori labdarúgásának az erõsségét mutatja. Az év legjobb csapata: Casillas; Alves, Piqué, Ramos, Vidics; Iniesta, Xabi Alonso, Xavi; Messi, Cristiano és Rooney.

Ezek után Joseph Blatter, a FIFA elsõ embere adta át a Manchester United korszakos vezetõedzõjének, Sir Alex Fergusonnak a nemzetközi szervezet elnöki különdíját. Blatter szerint a skót mester azért érdemelte ki ezt az elismerést, mert „nagy személyiség, és a rendkívül hosszú, sikeres pályafutást” tudhat már most, a visszavonulása elõtt is maga mögött. 

A díjátadó mûsorvezetõje, Ruud Gullit, aki Kay Murray társaságában vezényelte le a gálaestet, Blatter beszéde után felkérte Lothat Matthäust, a korábbi német Aranylabdást, hogy ismertesse az év legjobb edzõjének a nevét mind a nõi, mind a férfi labdarúgásban. A gyengébbik nem labdarúgásában Norio Sasaki, a japán nõi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bizonyult a legjobbnak, míg a férfi futballt illetõen Josep Guardiola lett a 2011-es esztendõ legkiemelkedõbb trénere. A katalán tréner a szokásos köszönetnyilvánítás mellett másodedzõjének, Tito Vilanovának ajánlotta az elismerést. 

A Fair Play-díjat a Japán Labdarúgó Szövetség kapta meg azért a munkáért, amit a márciusi természeti katasztrófa után tett az ország újjáépítéséért. A ceremónia kiemelt pontja az év edzõje díjon, valamint az Aranylabdán kívül a Puskás-díj odaítélése volt, melyet ebben az esztendõben végül a brazil Neymar kapott meg, aki nagyon szerényen megköszönte az elismerést, illetve elmondta, hogy „számára nagy öröm ennyi fantasztikus játékossal együtt lenni”. 

Az év legjobb nõi játékosa a japán Hommare Sawa lett, aki a többszörös gyõztes brazil Martát és az amerikai Abby Wambachot utasította maga mögé. Az est zárásaként végül elérkezett a pillanat az Aranylabda átadására, mely elõtt természetesen még utoljára megmutatták a három jelölt legszebb tavalyi pillanatait. A 2011-es Aranylabdát a korábbi brazil csatársztár Ronaldo adta át a sorozatban harmadszor gyõztes Leo Messinek, aki ismételten megköszönte a díjat a csapattársainak, azoknak, akik rá voksoltak, illetve kifejezte örömét, hogy harmadik alkalommal választották a világ legjobbjának.

Messi a voksok 47,80%-át kapta, a második C. Ronaldo lett 21,60%-kal, míg a harmadik Xavi a szavazatok 9,23%-át gyûjtötte be.