Abidal távolodik a Barçától

Maxwell távozása után újabb változások lehetnek a balhátvéd poszton

Egyre valószínûbb forgatókönyvnek tûnik, hogy Eric Abidal nem fogja meghosszabbítani a Barcelonával jelenleg még érvényes szerzõdését, és az év végén elhagyhatja a klubot, ami azt is magával hozná, hogy a csapatnak új balhátvédre lesz szüksége. Annak ellenére, hogy Abidal többször is kijelentette: célja, hogy a Barcelonából vonulhasson vissza, és ezt követõen szívesen le is telepedne Katalóniába, jelen állás szerint másként alakul a jövõje.

November végén a Barcelona 3-2-re gyõzött Milánóban a Milan ellenében Bajnokok Ligája találkozón, és a meccset követõen a nyilatkozatokat adó játékosok közül Abidal a francia Canal + televíziós csatornának elmondta, hogy hosszabbítani fog. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „90 százalékban megállapodtunk”. Az optimizmus azonban korai lehetett: a Barça már akkor cáfolta, hogy megszületett volna az egyezség, és késõbb sem kerültek nyilvánosságra olyan hírek, hogy közeledne az aláírás pillanata.

A kiszivárgott hírek szerint egy részben problémát jelentett, hogy a szeptemberben 33. életévét betöltõ Abidal hosszabb, legalább kétéves, garantált szerzõdést szeretett volna, ám a Barcelonánál csak opcióval adták volna meg neki a második évet. Másrészt valószínû, hogy – Abidal nyilatkozataival ellentétben – még ennél is nagyobb akadályt jelentettek az anyagi kérdések.

Spanyolországban Január 1-el több jövedelemadót érintõ szabályozás megváltozott, ami különösen azokat érinti érzékenyen, akik több mint öt éve Spanyolországban vállalnak munkát, és egy bizonyos jövedelemhatár felett keresnek. Abidal esetében ez az öt év eltelt, és az eddig 24 % helyett a jövedelme 49 %-át lenne köteles leadózni, ráadásul a Katalóniában élõ, 300.000 euró fölött keresõket még ennél is magasabb, 56%-os adó sújtja.

Abidal kérése az lenne, hogy a klub kompenzálja a veszteségeit, és ugyanannyi pénzt vihessen haza, mint eleddig, ami a Barça szemszögébõl egy jelentõsebb fizetésemelést jelentene. Az egyesület ezt a szituációt úgy értelmezi, hogy mindenki ugyanabban a helyzetben van, mindenkinek áldozatokat kell vállalni, és egy ilyen döntés azonnal láncreakciót indítana el a kerettagok között, ami egy gazdasági válság közepette lehetetlen állapotot eredményezne.

Az FC Barcelona már jó ideje megtette a végsõ ajánlatát a futballistának, aki erre nem reagált, és immár elmúlt január 1. is, ami azt jelenti, hogy Abidal immár szabadon tárgyalhat és meg is állapodhat bárkivel a jövõjérõl. Június 30-ig Abidal garantáltan a csapat játékosa marad, azt követõen viszont ez egyáltalán nem biztos, miután élénken érdeklõdik iránta számos csapat, külön kiemelve a Paris Saint Germaint, a Manchester Cityt és az Arsenalt.

Jordi Alba lehet az utód?

Természetesen egyelõre korai Abidal utódlásáról beszélni, de tény, hogy a jelenlegi szituációt megelõzõen is lehetett hallani olyan pletykákat, hogy a Barça a Valencia játékosát, Jordi Albát szeretne megszerezni a közeljövõben. A lassan 23 éves Alba kétszer már a nagyválogatottba is kapott meghívót, katalán, és 16 éves koráig a Barcelona játékosa volt. Akkor a katalán egyesület edzõi nem láttak benne elég potenciált, így õ a közeli Cornellá együttesében folytatta a pályáját, és ezt követõen került a Valenciához, ahol szintén hosszú idõnek kellett eltelnie, hogy a felnõtt keretben számítsanak rá.

Alba szerzõdése 2013-ban jár le a Valenciánál, és ugyan a klub már jó ideje szeretné ezt a szerzõdést meghosszabbítani, de a futballista – talán éppen a Barça érdeklõdésének ismeretében – egyelõre ellenáll.