Egyre távolabb a bajnoki cím

Gól nélküli döntetlen a Villareal otthonában, hét pont különbség

A Barcelona meglehetõsen szokatlan, ám végsõ soron érthetõen defenzív kezdõcsapattal indult neki a Villareal elleni bajnoki mérkõzésnek, azonban könnyen lehet, hogy Guardiola saját fiai dolgát nehezítette meg a különbözõ posztokat érintõ döntéseivel. Iniesta és Alexis személyében ugyanis két abszolút támadó szellemû kreatív labdarúgót kellett helyettesíteni, ám Mascherano és Adriano személyében olyan játékosok kaptak lehetõséget, akik eddig nagyobbrészt csak védõ szerepkört láttak el.
Három védõs szisztémával kezdte a Barca a játékot, és elsõ nekifutásra remek döntésnek tûnhetett ez, hiszen rögtön a második percben Dani Alves megpattanó lövését kényszerült hárítani a vendégek kapusa. Ezt követõen azonban nem tudott kialakítani helyzetet a vendég együttes, kifejezetten kevés mozgással, és a szokásos dominanciától elmaradva igyekeztek megszerezni a vezetést. Az elsõ negyedóra végén ugyan Messi óriási ziccerbe került Alves remek labdája nyomán, de a fiatal gólzsák ezúttal senkitõl sem zavartatva, és kissé talán hanyag módon a kapu mellé emelte a játékszert. Ez sem segített Xaviékon, továbbra is szürke játékkal, szinte ígéretes támadások nélkül játszottak, és a félidõ derekára már-már a Villareal vette át a kezdeményezõ szerepet. Hála azonban fõként Abidal remek teljesítményének, a katalánok megúszták az elsõ félidõt kapott gól nélkül, ahogyan a sárgamezesek is, hiszen a félidõ végén a Messitõl hatalmas, gólpassz értékû labdát kapó Fabregas nem tudta kezelni a lapos labdát, ezzel elpuskázva a második, és egyben félidei utolsó ajtó-ablak ziccert.
Az elsõ félidõt látva változásokat várt volna az ember, tisztán látható volt ugyanis, hogy nagyon fásultan, kifejezetten kevés futással, és fõként kevés kreatív, támadó szellemû játékossal nem lehetséges a 3 pont magabiztos megszerzése. Mindennek ellenére változatlan tizenegy futott ki a gyepre gránátvörös-kékben, és változatlan intenzitással játszottak. A hatvanadik percig kellett várni az Alexis-Piqué cserére, miután negyedórányi semmittevést kellett végigszenvednie minden nézõnek. Sanchez azonban nem hozta meg a várt lendületet, már csak azért sem, mert szinte játékon kívül a jobboldali partvonalon próbálta ostromolni a sokszor 9 védõs térfelet. Nem volt helyzete egyik csapatnak sem, mindennek ellenére a vendégek trénere csak akkor jutott el az örökké hangoztatott „bízunk a fiatalokban” típusú húzáshoz, mikor már késõ volt. 15 perc sem állt már rendelkezésre, mikor a teljes meccsen használhatatlan Adriano és a középszerûségbe végképp beleszürkült Xavi lekerültek a pályáról, hogy a frissen és remekül mozgó Tello, valamint Thiago próbálkozhassanak tovább. A fiatalok meg is hozták a várt változást, a játék nagyságrendekkel lendületesebbé és veszélyesebbé vált, Tello révén elõbb Fabregas lövése pattant kapufára, majd Messi helyzetébõl szintén a katalánok rendkívül rosszul játszó négyese lõtte ki a stadionból a labdát, az üres kapu ellenére. 0-0 maradt tehát a vége, és a Villareal remekül küzdve, bár sokat szabálytalankodva meg is érdemelte az egy pontot, ellenfelük lélektelen játéka pedig nem érdemelt annál többet.

Újabb pontvesztés, a fordulóbeli mérkõzését magabiztosan hozó Real Madrid elõnye ezzel a körülmények közt szinte behozhatatlannak tûnõ hét pontra nõtt. Látva azt, hogy Busquetsék szinte kivétel nélkül végig sétálgatták a mérkõzést, könnyedén le lehet vonni néhány, már rég sejthetõ következtetést: a szupercsapat elfáradt mind fizikailag, mind mentálisan, és könnyen lehet, hogy az öltözõben kialakítandó motivációval is gondok vannak. Nem biztos azonban, hogy felelõsöket kell keresni, a modern klubfutballban teljesen példátlan három és fél éves sorozatot produkált a Pep vezette Barca, és a szurkolók a pillanatnyi csalódottságon túl nem lehetnek elkeseredve, nem lehetnek telhetetlenek, és nem lehetnek olyan hálátlanok se, hogy ne higgyenek a bajnoki siker esélyében. Arról nem is beszélve, hogy két további rangos sorozatban változatlanul fõ esélyesként várják a folytatást.  

Villarreal CF – FC Barcelona 0-0
Villarreal, El Madrigal

Vezette:
Texeira Vitienes 

Villarreal: D. López – Á. López, Gonzalo, Musacchio, J. Oriol – Cani, M. Senna, Bruno, B. Valero – Joselu, M. Rubén. 

FCB: Valdés – Alves, Puyol, Piqué (Alexis 60′), Abidal – Busquets, Xavi (Thiago 76′), Mascherano – Adriano (Tello ’76), Messi, Cesc .