Pamplonában is elestek: 3-2

A Barça továbbra is szenved idegenben | Késõn eszméltek

Ellentétes félidõk után az Osasuna 3-2-re legyõzte az FC Barcelonát a Primera Divisionban, ami újabb mélyütést jelent a katalán együttes bajnoki címében reménykedõk számára. Az elsõ félidõben a pamplonai együttes kihasználta a Barça gyenge teljesítményét, és kétgólos vezetéshez jutott, amit ugyan megpróbált lefaragni a folytatásban Pep Guardiola együttese, de csak szépíteni tudott. Az újabb bajnoki vereség a tendenciák alapján nem meglepetés, és megerõsíti azt a véleményt, hogy a Barcelona aligha nyerhet idén bajnokságot.

Xavi, Iniesta és Cesc Fábregas nélkül küldte pályára csapatát Josep Guardiola a Reyno de Navarrában, ahol így lehetõséget kapott a kezdõ együttesben a fiatalok közül Sergi Roberto. Nem ezért került azonban hamar hátrányba a csapat, mely már az 5. percben gólt kapott. Egy hosszú labdatartási periódust követõen Raúl García pörgetett kiválóan Lekics elé, aki tiszta gólhelyzetben nem hibázott, el tudott lõni Valdés mellett.

A gólt követõen kicsit megélénkült a vendégek játéka, több ígéretesnek induló akciója is volt az együttesnek, de tiszta gólhelyzetig nem sikerült eljutni. Az Osasunának ellenben továbbra is voltak akciói, és a 22. percben sikerült növelnie az elõnyét. Cejudo adott középre a jobb oldalról, középen ismét elaludt a Barcelona védelme, és az érkezõ Lekics közelrõl mattolta Valdést.

A Barcelona elsõ igazán nagy helyzetére a 28. percig kellett várni, Leo Messi egy kényszerítõ után került szembe a kapussal, de rosszul találta el a labdát. A katalán együttes védekezésébõl nagyon hiányzott az agresszív letámadás, és lassan is reagáltak a játékosok az Osasuna helyzeteinél. A labdát sem tudta hosszasan megõrizni az együttes, ami döntõen korlátozta a támadójátékot, és a szokásosnál jóval kevesebb volt a helyzet. Másrészrõl szerencséje sem volt a Barçának, hiszen az Osasuna úgy vezetett az elsõ félidõt követõen 2-0-ra, hogy mindkét nagy helyzetét gólra tudta váltani, nem úgy a kapu elõtt is pontatlan vendégek.

A második félidõ elõtt kettõs cserét hajtott végre Pep Guardiola, pályára lépett Tello és Cuenca, hogy a csapat szélsõjátéka lendületet kapjon, ezzel lejött a pályáról Puyol és Pedro. A Barça jól is kezdett, és az 51. percben sikerült szépítenie. Cuenca jobboldali beadására érkezett Alexis, aki közelrõl nem hibázott: 2-1!

Az éppen lendületbe jövõ Barcelona azonban újabb gólt kapott az 55. percben, ezúttal a visszafutó Lionel Messi vétett hibát a saját tizenhatosánál, az argentin labdaeladása után Nino adott középre, és Raúl García a rövid alsó sarokba helyezett. 3-1! A Barça ezt követõen sem adta föl a meccset, és keményen küzdött az újabb gólért, de a szerencse elpártolt a gárda mellõl. Thiagóék számos veszélyes akciót vezettek, de nagyon sok akcióra volt szükség a második gólhoz. A 72. percben a csereként beállt Fábregas indította Tellót, aki egy szép, visszahúzós csel után a kapu rövid oldalába bombázott. 2-3!

A gólt követõen ismét sikerült veszélyes támadásokat indítania az Osasunának, mely kapufát is elért Puñal révén. A Barcelona ettõl függetlenül határozottan támadott tovább, és ha több szerencséje van, könnyen kiegyenlíthetett volna. Alexis szerzett egy újabb gólt, amit lesállás miatt joggal érvénytelenített a játékvezetõ, de lõhetett volna gólt Tello, illetve Fábregas is.

A szerencse azonban elpártolt a csapat mellõl, az Osasuna igazságos, 3-2-es gyõzelmet aratott. A Barcelona a második félidõben ugyan sokkal jobban játszott, mint az elsõ játékrészben, de az elsõ félidõben rendkívül rossz teljesítményt nyújtott, és a hátrányát nem tudta behozni. Az újabb idegenbeli bukta egyértelmû megerõsítése annak, hogy a Barça ebben az évben nem nyerhet bajnokságot, mert aligha ez volt az utolsó pontvesztés a Camp Noutól távol. Folytatás a BL-ben, remélhetõleg lényegesen jobb, kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel.

Osasuna – FC Barcelona: 3-2 (2-0)
Pamplona, Reyno de Navarra
20.000 nézõ
Vezette:
Paradas Romero

Osasuna: Andrés Fernández, Marc Bertrán , Sergio, Flaño, Raitala, Cejudo, Nekounam, Puñal, Nino (Lolo 77′), Raúl García (Damiá 88′) és Lekics (Ibrahima 71′).

Barcelona
: Víctor Valdés; Alves, Piqué (Fábregas 71’), Puyol (Cuenca 46’), Abidal; Mascherano, Thiago, Sergi Roberto; Alexis, Messi és Pedro (Tello 46’).

Gólok:
Lekics (5’, 22’), Raúl García (56’), illetve Alexis (51’), Tello (71’).