Messi gálát adott a Leverkusennek: 7-1

Ötgólos BL-csúcs az argentintól | A Barcelona 10-2-vel jutott tovább

A Barcelona gálamérkõzést rendezett a Leverkusen elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntõ visszavágóján, miután 7-1-re gyõzött a Camp Nouban. Lionel Messi történelmet írt azzal, hogy egy BL-meccsen öt gólt szerzett, rajta kívül a csereként beállt Cristian Tello lõtt két gólt, míg a Leverkusen az utolsó pillanatokban talált be Bellarabi révén. A Barça 10-2-es összesítéssel jutott a negyeddöntõbe, és bizonyította, hogy lényegesen jobb csapat, mint a Leverkusen, mely a visszavágóra egy teljesen szétesett csapat benyomását keltette.

Nagy izgalmakra elõzetesen sem lehetett számítani a Barcelona és a Leverkusen újabb összecsapása kapcsán, és a meccs sem tartogatott kivételes meglepetéseket. A Barça végig dominálni tudott, ismét megmutatta, hogy jelentõs tudásbeli különbség van a két keret között, ami még úgy is megmutatkozott, hogy a játékosok igazán már nem voltak rákényszerítve arra, hogy az újabb gólokat szerezzenek.

A Leverkusen ezúttal egyáltalán nem tudott veszélyt teremteni a Barcelona kapuja elõtt, a két együttes között osztálykülönbség volt, ami lassan gólokban is megmutatkozott. A Barça néhány helyzetet követõen a 25. percben Messi révén szerzett vezetést: Az argentin támadó Xavitól kapott kiváló labdát, amit már egyedül vezethetett kapura, és emelt át végül Leno kapus fölött. A remekül mozgó Messi a szünet elõtt is villant egyet, a 42. percben a jobb oldalról cselezgetett befelé, a védõk csak hátráltak vele szemben, amit kihasznált, és a hosszú sarokba lõtt.

A szünetben még nem tûnt úgy, hogy nagy veréssel távozik majd a Leverkusen Katalóniából, de a hazai játékosok a folytatásban is keresték a helyzetek lehetõségét, és a gólokat, aminek meglett az eredménye. A 49. percben Fábregas adott remek labdát a kiugró Messinek, aki egy védõvel a hátán is lövõhelyzetbe került, és ezúttal jobbal emelt át Leno fölött. 3-0, mesterhármas Messitõl. A harmadik gólt követõen Pep Guardiola levette a pályáról Iniestát és Xavit, helyettük Keita és Tello kapott lehetõséget.

Utóbbinak elég volt néhány perc, hogy gólt szerezzen, ráadásul szépet, Thierry Henryt idézve a befejezésével. Az elõkészítést ezúttal is Fábregas számlájára lehet írni, a lövés pedig pontos volt a hosszú alsó sarokba. 4-0 az 55. percben.

Az ötödik gólra is csak további három percet kellett várni, Messi negyedszer „csöngetett”, de ez alkalommal a szerencsére is szüksége volt, illetve arra, hogy Leno ezúttal hibázzon, és kipattanjon róla egy labda. A lecsorgó játékszert Messi éles szögbõl lõtte kapura, de a hosszú oldali kapufa segítségével a hálóba talált. 5-0, és még mindig nem volt vége a Leverkusen szenvedéseinek…

A második félidõben villámgyorsan szétesett az addig még szervezettebb német gárda, mely már nem csak támadni nem tudott, a hátsó alakzata sem volt a helyzet magaslatán. Messiék érthetõen élvezték a helyzetet, hogy igen könnyen tudtak helyzeteket kialakítani, és gólokat szerezni, így nem álltak meg ezen a ponton.

A 61. percben Tello kapott labdát a tizenhatoson belül, lõtt is hamar, és ezúttal a szerencse is vele volt, mert Leno a saját kapujába tenyerelte be a labdát. A hetedik gólra aránylag sokat kellett várni, egészen a 85. percig, amikor Keita készített le egy labdát Messinek, aki ezúttal a tizenhatoson kívülrõl csavart kapura, és lõtte ki a jobb alsó sarkot. Gyönyörû gól, Messi ötödik gólja ezen a napon, amivel ismét történelmet írt az argentin futballista, ugyanis a BL történetében még soha senki nem szerzett egy mérkõzésen öt gólt.

Tello a 88. percben megszerezhette volna csapata nyolcadik, maga harmadik gólját, de Leno ezúttal nagy ziccerben hárítani tudott. Egy gólt azonban a Leverkusen is szerzett, a 90. percben Bellarabi kényszerítõzött majd lõtt kapura, és Valdés tehetetlen volt a hosszú sarokra tartó labdával szemben.

A végeredmény 7-1, összesítésben 10-2, a Barcelona tehát nagy fölénnyel nyerte a párharcot, és jutott így a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. Bebizonyosodott, hogy a Leverkusen lényegesen gyengébb képességû csapat, így a visszavágó ténylegesen egy gálamérkõzéssé fajult a Camp Nouban.

FC Barcelona – Bayer Leverkusen: 7-1 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
75.632 nézõ
Vezette:
Moen (norvég)

FC Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano (Muniesa, 63’); Xavi (Keita, 53’) Hernández, Busquets, Fàbregas; Iniesta, Messi és Pedro (Tello, 53’)

Bayer Leverkusen: Leno; Castro, Schwaab, Omer Toprak, Kadlec; Reimartz, Bender (Schürrle, 55’), Rofes, Renato Augusto (Oczipka, 66’); Kiessling és Derdiyok (Bellarabi, 55’).

Gólok: Messi (25’, 42’, 49’, 57’, 85’), Tello (55’, 62’), illetve Bellarabi (92’).

A mérkõzés összefoglalója videón: