Megszelídítették az oroszlánokat: 2-0

Kupameccsek közepette a Barça volt a jobb | Iniesta és Messi gólok

Jó meccset és hazai gyõzelmet hozott a Barcelona – Bilbao bajnoki a spanyol bajnokság szombati játéknapján. A végig lényegesen támadóbb felfogásban futballozó Barça az elsõ félidõ hajrájában Iniesta találatával szerzett vezetést, majd a második játékrészben Lionel Messi tette magabiztosabbá a vezetést tizenegyesbõl. A Bilbao erejébõl ezúttal csak egy határozott védekezésre tellett, de ha a Barcelona nem játszott volna eléggé fantáziadúsan, könnyen gondjai lehettek volna.

A Milan elleni Bajnokok Ligája meccsek között Pep Guardiola csak Carles Puyolt és Xavit pihentette, õk a kispadon kaptak helyet, mindenki más azonban kezdett a megszokott csapatból, még az az Adriano is, aki most gyógyult meg a kisebb sérülésébõl. Az Athleticnél a várakozásoknak megfelelõen nem kezdett a csapat két kulcsembere, Muniain és Llorente, akiket a Schalke elleni Európa-liga visszavágóra tartalékolt Marcelo Bielsa.

A Barça erõsen kezdett, már a negyedik percben vezetéshez juthatott volna; Gerard Piqué lõtt fölé a tizenhatoson belülrõl, majd nem sokkal késõbb Thiago Alcántara lõtt egy lesgólt egy elegáns támadás végén.

Annak ellenére, hogy a Bilbao játékosai aligha voltak teljesen fittek, azért jól állták a sarat a Barça ellen, határozottan letámadtak, így hiába mozogtak jól a hazai játékosok, nem volt könnyû fenntartani a folyamatos labdajáratást, és terület is alig akadt.

A 25. percben Messi váratlanul gyorsan elvégzett, és remekül kivitelezett szabadrúgását védte bravúrosan Iraizoz, majd a szöglet után Piqué estében, remek mozdulattal tett kapura egy labdát kiszorított helyzetbõl, amit a gólvonalról mentett fejjel Aurtenetxe.

Ezekben a percekben kissé megélénkült a Barcelona támadójátéka, Iniestának is volt egy veszélyes lövése, ami hajszállal fölé szállt. Hazai oldalon a legjobb teljesítményt talán Thiago Alcántara nyújtotta, rendkívül sok lendületet tudott vinni a támadásokba, de aktív volt Messi is, hiába védekeztek vele szemben igen agresszívan.

A Barcelona jól és sokat támadott, aminek a 40. percben lett meg az eredménye, Messi indítása után Iniesta került helyzetbe, sokat kivárt, majd egészen közelrõl nagy erõvel lõtt a kapuba Iraizoz feje fölött. A szünet elõtt még Messinek volt egy veszélyes lövése egy megindulást követõen, de újabb gól már nem esett, szünetben így minimális elõnnyel állt a Barça.

A pihenõt követõen kettõs cserét hajtott végre Marcelo Bielsa, hogy támadóbbá tegye csapata játékát: érkezett Iker Muniain és Ander Herrera.  Ezzel együtt is a Barcelona maradt támadásban, voltak helyzetei Messinek, Tellónak, a Bilbao továbbra sem tudott igazán veszélyt teremteni Valdés kapuja elõtt.

Az 58. percben Tello próbálta elhagyni Javi Martínezt a tizenhatoson belül, ez részben sikerült is neki, majd hasra esett, a játékvezetõ pedig – vitatható módon – tizenegyest adott a Barcelonának. A gól után a harmadik cserelehetõségét is kihasználta a vendég együttes, érkezett Fernando Llorente.

A 69. percben egy szöglet után Gerard Piqué fejelhetett egészen közelrõl, tiszta helyzetbõl kapura, de nagyon gyengén sikerült a kivitelezés, így könnyen védhetett Iraizoz.

A Bilbao elsõ igazán nagy helyzetére a 80. percig kellett várni, amikor Muniain passzolt el Valdés mellett, de a gyengébb lövést Piqué a gólvonal elõl szögletre mentette. A meccs utolsó perceiben még a cserként beállt Keita szerezhetett volna egy gólt, de csak a kapufát találta el egy közeli lövéssel.

Végül maradt a 2-0, amivel a Barcelona továbbra is hat ponttal van lemaradva a Real Madrid mögött. A jó bajnoki forma tovább tart, de hasonlóan jó, vagy még jobb játék kell majd kedden a Milan ellen is.

FC Barcelona – Athletic Club de Bilbao: 2-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
88.207 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets, Thiago, Iniesta (Xavi 77’); Alexis (Keita 83’), Messi és Tello (Pedro 62’).

Athletic Club: Iraizoz; Iraola, Ekiza, Javi Martinez, Aurtenetxe; Iturraspe, Iñigo Perez (Muniain 46’), De Marcos; Susaeta, Ibai (Herrera 46’) és Toquero (Llorente 59’).

Gólok: Iniesta (40’), Messi (58’).