Aki kegyelmez, ráfizet: 1-0

A Barcelona hátrányba került Londonban | Gólok kellenek a visszavágón

Didier Drogba góljával a Chelsea 1-0-ra legyõzte a Barcelonát a Bajnokok Ligája elõdöntõjének odavágóján a londoni Stamford Bridge-en. A Barça számtalan gólhelyzetébõl egyet sem tudott kihasználni a 90 perc során, ám a Chelsea az egyetlen végigvezetett kontratámadásából gólt szerzett, így jelentõs lépést tett elõre a visszavágó elõtt. Ha a Barcelona tovább kíván jutni, a visszavágón nagyon jó teljesítményt kell nyújtania, de leginkább a helyzetkihasználásán kell változtatnia, mert most éppen ennek hiányára fizetett rá.

Némi meglepetésre kimaradt a Barcelona kezdõcsapatából Gerard Piqué, így egy igen alacsony összetételû védelem várta az esetleges Chelsea támadásokat. Más kérdés, hogy ilyenekbõl nem volt sok. A Barcelona a meccs elsõ percétõl uralta a játékot, nagy arányban birtokolta a labdát, elõretoltan védekezett és már csírájában elfojtotta a londoni akciókat. Hazai oldalról a legnagyobb veszélyt meglepõ módon a bedobások jelentették. A Barcelonánál azonban nem volt hiány helyzetekbõl, és csak a szerencsén, illetve kicsit több pontosságon múlt, hogy megszerzi-e a vezetést a vendégcsapat.

Alexis Sánchez a kapufát találta el egy szép emelés után a 9. percben, de Cesc Fábregas is nagyon közel állt ahhoz, hogy megszerzi-e az elsõ gólt, ám hat méterre a kaputól csúnyán eltörte a labdát. Fábregasnak a késõbbiekben is voltak nagy helyzetei, egyet magának dolgozott ki néhány csel után a tizenhatoson belül, amit aztán Cech kapus hatástalanított, majd a 42. percben Messi ugratta ki a középpályást, de az emelését Ashley Cole a gólvonal elõl ki tudta rúgni. A Barcelona tehát számos nagy helyzetébõl egyet sem tudott kihasználni, ami különösen az utolsó pillanatok eseményei után vált problémává.

A Chelsea-nek egyetlen végigvezetett, szépen kidolgozott támadása volt, abból azonban gól lett. A ráadás perceiben fellazult a Barcelona védekezése, a baloldalon Ramires húzott el, a hosszú saroknál érkezett Drogba, és ugyan Valdés még beleért a lövésbe, de a labda a hálóba jutott. Egy igazán nagy helyzet, egy gól, de ezt is védhette volna a portás, ha nem torpan meg mozgás közben.

A szünet után az elsõ figyelemre méltó lehetõséget Adriano dolgozta ki saját magának, de a lövését szépen hárította a cseh kapus.

Az 57. percben Alexis Sánchez került tiszta gólhelyzetbe Fábregas parádés löbbölt átadása után, de a chilei a társaihoz hasonlóan pontatlan volt és mellé lõtt. A Barcelona támadott, de a Chelsea teljesen betömörülõ védekezése ellen nem igazán találta a fogást. Messi idõrõl idõre egy-egy szólóval zavarba tudta hozni a kékek hátsó alakzatát, ám lendületbe nem tudott kerülni a gárda. A második félidõben már Drogba is visszazárt, hogy segítse csapata védekezését, és az idõ múlásával vált egyre görcsösebbé a katalánok játéka, melybõl egyre inkább kiveszett a kreativitás.

A 87. percben Messi beívelt szabadrúgását Puyol csúsztatta kapura, de Cech kapus óriási bravúrral mentett. Az utolsó esély a 93. percben jött el: egy szabad labdára Pedro csapott le, de csak a hosszú oldali kapufát találta el, majd a kipattanót Busquets lõtte csúnyán fölé.

Maradt az 1-0, így a Chelsea nagy lépést tett elõre, míg a Barcelona egyet hátra. A katalán együttesnek természetesen megvan az esélye a továbbjutás kiharcolására, ám ehhez a visszavágón könyörtelenül ki kell használnia a helyzeteket, ellenkezõ esetben elszállhat a címvédésrõl szõtt álom.

Chelsea FC – FC Barcelona: 1-0 (1-0)
London, Stamford Bridge
42.000 nézõ
Vezette
: Felix Brych (német)

Chelsea: Cech; Ivanovic, Terry, Cahill, Cole; Mikel, Meireles; Mata (Kalou, 74’), Lampard, Ramires (Bosingwa, 88’); Drogba.

Barcelona: Valdés; Alves, Puyol, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi (Cuenca, 87’), Iniesta, Cesc (Thiago, 78’); Alexis (Pedro 66’), Messi.

Gól: Drogba (45+2’).