Búcsú a bajnoki álmoknak: 1-2

A Madrid jogosan nyerte a Clásicót | Megtört a barcelonai sorozat

A Real Madrid nyerte a bajnokságról döntõ ‘el Clásicót’ a Primera Division 35. fordulójában a Camp Nouban, s a megszerzett három ponttal döntõ lépést tett a bajnoki címért. A Barcelona az egész mérkõzésen lassan, elképzelés nélkül futballozott, és nem tudott mit kezdeni a remekül védekezõ, veszélyesen kontrázó fõvárosiakkal. Ezúttal a Madrid volt a jobb, a Barcelona nagyon messze volt a maga legjobbjától, végig nem találta a fogást riválisán, így maximálisan megérdemelt a vendég gyõzelem.

Csak Pep Guardiola húzott meglepõt a maga kezdõcsapatában azzal, hogy Tello és Thiago is bekerültek a tizenegybe, de José Mourinho nem változtatott, és alighanem neki lett igaza. A meccs elsõ félidejében a Barcelona képtelen volt a saját játékát játszani, a csapat nem tudott felgyorsulni, a játékosok rendre nagyon távol helyezkedtek egymástól, így az akciók többsége esetlen, elképzeléstelen próbálkozás volt. Messiék másik problémája az volt, hogy túl távol kerültek a kaputól, így minden akció, ha el is ért a tizenhatosig, nyögvenyelõsen csordogált.

A Real Madrid természetesen kontrákra helyezkedett be alapvetõen, a stabil védekezésébõl indult, és ugyan ebbõl nem szerzett gólt, de egy szögletet követõen sikerült ezt is elérnie. A 16. percben Valdés rosszul mozdult ki a kapujából egy szöglet alkalmával, és ugyan az elsõ fejest védeni tudta, a róla lecsorgó labdát Khedira közelrõl a hálóba lõtte. A gólnál Valdésen kívül Puyol is hibázott, mert a kapitány elrúghatta volna a labdát Khedira elõl. 0-1!

A Real Madrid került tehát elõnybe, a Barcelonán volt a sor, hogy tud-e változtatni, ám egyrészt a csapat elképzeléstelen játéka, másrészt a Madrid remek védekezése miatt ez nem sikerült. Az egyetlen igazán nagy helyzetét a Barcelona a 27. percben alakította ki, Messi adott nagyon jó labdát a védelem mögé bemozgó Xavinak, aki néhány lépést követõen mellé lõtt. A katalán tizenegy fõ problémája az volt, hogy a csapatrészek között óriási távolságok voltak, és hogy Messi kifejezetten távol volt a kaputól.

Összességében az elsõ félidõ játéka egyértelmûen a Real Madrid kedve szerint alakult, arról nem beszélve, hogy a fõvárosiak szereztek vezetést.

Pep Guardiola a szünetben sem cserélt, és a csapat játéka sem változott így sokat a folytatásra. A Real Madrid okosan õrizte az elõnyét, míg a Barça ugyan próbált támadni, de továbbra is hiányzott az átütõerõ a csapatból. A baloldalon játszó Cristian Tellót ugyan sikerült néhányszor megtalálni labdával, de a fiatal játékos többször is rossz megoldást választott, különösen az 54. percben, amikor Thiago labdájával került tiszta gólhelyzetbe, és nagyon csúnyán a lelátóra lõtt.

A 69. percben Xavi lõtt kapura 25 méterrõl, és tévesztett célt kevéssel, ezt követõen változtatott elõször a csapaton Guardiola, és lépett pályára Alexis éppen Xavi helyett. A csere idõzítése tökéletesen sikerült, mert egy perccel késõbb éppen a chilei szerzett gólt egészen közelrõl. A gólt megelõzõen Tello lövését védte Casillas, a kipattanót sikerült visszajuttatni a kapu torkába, ahol Alexis kétszer is próbálkozott, és másodszorra sikerült a hálóba lõnie. 1-1!

Nem tartott azonban sokáig a Barcelona öröme, a 73. percben Özil adott nagyon jó labdát a kapu felé meginduló Cristiano Ronaldónak, aki a kimozduló Valdés mellett könnyedén lõtt a hálóba. Elég volt egy védelmi figyelmetlenség, máris vezetett ismét a Real Madrid. Ez a gól végleg megpecsételte a Barcelona sorsát, és a játékosok ezzel a helyzettel már lelkileg sem tudtak mit kezdeni. A továbbiakban nem sikerült már túl sok helyzetet kidolgoznia a hazai csapatnak, és gólt sem sikerült szerezni, így maradt az 1-2.

Ezzel az eredménnyel eldõlt, hogy a Real Madrid nyeri a 2011-2012-es bajnokságot. A Barcelona ezen a meccsen nem tudta megkoronázni az egyébként kiváló tavaszi teljesítményét, vereséget szenvedett, és ezzel a fõvárosiak tulajdonképpen behozhatatlan, hét pontos elõnybe kerültek négy fordulóval a Liga vége elõtt. A meccset jogosan nyerte meg a szervezettebben játszó Real Madrid, a Barcelona ma nem találta önmagát, így mindenképpen igazságos mind az eredmény, mind a bajnokság végeredménye.

FC Barcelona – Real Madrid: 1-2 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
99.252 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

FCB: Valdés; Alves, Puyol, Mascherano, Adriano (Pedro 75’); Busquets, Xavi (Alexis 70’), Thiago; Tello (Fábregas 81’), Messi és Iniesta.

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao; Xabi Alonso, Khedira; Di María (Granero 73’), Özil, Cristiano; Benzema.

Gólok: Khedira (17’), Alexis (71’), Cristiano Ronaldo (73’).