A Madrid megkoronázta teljesítményét

A Barça támadópotenciálja nincs a csúcson | A BL más lapra tartozik

A Real Madrid teljesen megérdemelten nyert a Camp Nouban, és gyõzte le 2-1 arányban az FC Barcelonát. A fõvárosi gárda rendkívül fegyelmezetten és hatékonyan védekezett, valamint talált egy gólt a mérkõzés elején, amivel az egyébként is csikorgó katalán gépezetet még jobban megfojtotta. A találkozó kulcsa véleményem szerint az volt, hogy a Pep Team mélyen maga alatt teljesített, több labdát adott el mint az elmúlt három évben összesen, elõl pedig a területekbe való bemozgások nélkül Messire négyen figyeltek, amivel még az argentin sem képes megbirkózni.

Illetve dehogyis, birkózni képes, de akkor ilyen teljesítmény várható a Barçától, mint amilyen a mostani volt. Messi rendkívül elszigetelten futballozott, és nem találok fel új dolgot, ha azt mondom: Messi jó teljesítménye nélkül félkarú óriási a Barcelona. A kis argentin nem kapott elég támogatást, ha felhúzódott a védõsorba, nem kapott labdát, ha visszajött a játékszerért mélyebben, akkor pedig nem volt társ, akit kiugrathatott volna – egyrészt a jó madridi védekezésnek, másrészt az elmozgások terén megfigyelhetõ barcelonai inaktivitásnak köszönhetõen. 

Pep Guardiola húzása, miszerint Tello megkapta a lehetõséget a baloldalon, nem igazán vált be, mert ugyan az látszott, hogy a fiatal csatár fejbõl, gondolkodás nélkül tudja az elmozgásokat és meg is találták labdával a társak, ám a döntõ passzoknál és a befejezéseknél alig volt jó megoldása a saját nevelésû labdarúgónak. A másik meglepetés a kezdõcsapatban, Thiago teljesítménye pedig ambivalens érzéseket váltott ki belõlem; az elsõ játékrészben borzasztó, a Barça meccsein nem sûrûn látható eladott labdákkal vétette észre magát a tehetség, a második félidõre azonban feljavult és az együttes motorja volt az egyenlítõ találatig.

Ennek ellenére butaság lenne bárkit is kiemelni, mert az egész Barcelona rosszul futballozott, és mindegyik játékosa mélyen a tudása alatt teljesített. Ez onnan volt a legkristálytisztábban megfigyelhetõ, hogy a párharcok töredékét nyerték meg a katalán játékosok, ráadásul Puyol az elsõ gólnál egy olyan helyzetben hibázott, aminél az elmúlt években szinte csak nehezebb feladatokat oldott meg a kapitány. 

A Barcelona tehát most veszített, ám úgy vélem, fõként önmaga hibájából, s ez még mindig jobb, mintha lejátszották volna a pályáról. A Real Madrid a mai taktikájával már nem egy meccsen próbálkozott legyõzni a Barçát a Mourinho-éra alatt, s eddig nem sikerült, most azonban igen. Félreértés ne essék, nem akarom elvenni a Madrid érdemeit a gyõzelmet illetõen, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Barcelona továbbra is dominálta a mérkõzést, igaz mindezt úgy, hogy a támadópotenciáljával komoly problémák voltak. 

A Liga már eldõlt. A Real Madrid kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, s ezt megkoronázta a Camp Nouban. A Bajnokok Ligája azonban más történet, a Pep Team fel fog állni a padlóról és mindent bele fog adni kedd este a döntõbe jutásért, ebben biztos vagyok.