Egy korszak vége?

Buta hibák, továbbjutásról a pokolba | Mindent beleadó Chelsea

Az FC Barcelona nem lesz ott Münchenben a Bajnokok Ligája idei döntõjében, miután 3-2-es összesítéssel alulmaradt a Chelsea-vel szemben. A katalánok ledolgozták a hátrányukat, vezettek emberelõnyben 2-0-ra, majd ostoba védelmi hibákkal és katasztrofális helyzetkihasználással a pokolba jutottak. Messi mindent kihagyott, ami bement, az már les volt, azaz semmi sem akart összejönni, ráadásul Torres a végén megadta a kegyelemdöfést is a címvédõnek. 

Kulcsdöntõ pillanatokban hibáztak, s azokon az apró részleteken buktak el, amiken nem szabadna. Valdés az elsõ találatnál talán a kapujában maradhatott volna, Messi ismét lõtt két kapufát, az egyiket ráadásul büntetõbõl, 2-0-ás elõnynél az elsõ játékrész hosszabbításában kaptak gólt a már emberhátrányban futballozó Chelsea-tõl. Ezen felül Londonban is elkövették ugyanezeket a hibákat. Ezen a szinten már nem lehet. 

Idén nem õk voltak a világ legjobbjai. A Ligát elveszítették – egyrészt azért, mert a kisebb csapatok ellen rendkívül sok pontot veszítettek, másrészt azért, mert sorsdöntõ mérkõzésen hazai pályán kikaptak a Real Madridtól hasonló módon, mint ahogy a Chelsea ellen. Számtalan alkalommal dekoncentráltak voltak, ehhez a szinthez képest sok védekezési hibát ejtettek, és amikor kellett volna, akkor a gólszerzés gépezete is akadozott. 

Ugyanakkor õk még a világ legjobbjai, mert akármelyik csapat lép pályára ellenük, hozzájuk idomul, azaz nem a saját identitásával vállalja a küzdelmet. Ez pedig annak a jele, hogy ellene csak külön taktikával lehet nyerni, a csapatok önálló futballjával nem. Ez persze senkit sem érdekel, mert sem a Liga, sem a Bajnokok Ligája trófeája nem kerül Barcelonába, de mutatja a Barcelona jelenlegi potenciálját. 

Messi az elsõ játékrészben kétszer is ajtó-ablak helyzetben hibázott, majd kihagyott egy tizenegyest, végül lõtt egy kapufát. Vele jutott el a Barça oda, ahol az elmúlt négy évben volt, és most talán õ vet véget ennek a korszaknak? Akik hisznek a sorsban, azok számára egyértelmû a válasz. Én egyelõre nem tudom. 

Nem tudom, mert a szûk elitben továbbra is ott van a Barça, és a világ legjobbja, mert egyetlen egy csapat sem meri felvállalni ellene a támadófutballt. Ugyanakkor emberi tulajdonság, hogy a koncentráció és az ösztönös gyõzni akarás egyre jobban csökken, amit ugyan ez a keret és Pep maximalizált, azaz négy éve álomkategóriában játszik és nyer az együttes, ám lehet, ennek most van vége.

Vagy mégsem? Két dolog mindenesetre biztos: az egyik az, hogy a Chelsea teljesen megérdemelten jutott be a müncheni fináléba, mert emberhátrányban elõbb kihasználta a Barça ostoba védelmi hibáit, majd nem kapott gólt a második félidõben.

A másik az, hogy ezen írásommal nem akarok hibáztatni senkit sem, sõt: ezek a játékosok mindent megtettek, a szívüket otthagyták a pályán, és semmit nem lehet a szemükre vetni.