Messi 50-nél, Pep elbúcsúzott: 4-0

Korszakos alak távozott nem mindennapi módon | Magabiztos siker

Elegánsra és Josep Guardiolásra sikerült Josep Guardiola vezetõedzõ búcsúztatása a Camp Nouban. A Barcelona 4-0-ra legyõzte városi riválisát a katalán derbin egy olyan találkozón, melyet végig dominált, és noha a támadójátéka most nem szuperált teljesen, de elfogadható volt, miközben a vendégeknek fikarcnyi esélyt sem hagyott a Barça a pontszerzésre. A meccs után Guardiolát búcsúztatta a Camp Nou, amiben benne is volt, mi volt valójában a Pep Team.  Josep Guardiola edzõ dolgát a kezdõcsapat összeállításakor nehezítette, hogy Alexis Sánchez, Piqué és Xavi mellett immáron Cuenca játékára sem számíthatott, mivel a fiatal támadó bokafájdalmakkal küzd, így Montoya, Keita, Thiago és Pedro is lehetõséget kaptak. 

A találkozó egésze alatt az Espanyol nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni, mivel a Barcelona a kezében tartotta a mérkõzést, mezõnyben a labdatartásával szinte megfojtotta a városi riválisát, és ugyan a támadójátéka akadozott, ellenfelének szemernyi lehetõséget sem adott gólok szerzésére. Ha akcióból nem is ment olyan gördülékenyen a helyzetek kialakítása, a vezetést Messi révén szabadrúgásból szerezte meg a Barça. 1-0, a 12. percben gyönyörûen tekert az argentin támadó a kapu bal oldalába, igaz lehetséges, hogy egy sorfalban álló védõn megpattant és így felgyorsult a játékszer.

Az elsõ játékrészrõl sok minden mást nem írhatunk, mivel Espanyol-lehetõség nem, hazai helyzet pedig alig volt. Kivételként ide sorolható Keita ziccere, miután kapott egy zseniális passzt Messitõl a védõk mögé, ám C. Álvarez kapus mellett nem tudta elvinni a labdát, valamint Iniesta szabadrúgásból leadott tekerését védte a 31. minutumban a vendég hálóõr. 

A második félidõ ugyanebben a mederben folyt, a Barcelona dominált, nem engedte kibontakozni az Espanyolt, de maga sem jutott komoly helyzetekig. A 64. percben viszont Teixeira Vitienes játékvezetõ tizenegyest ítélt a hazaiaknak Cristian Gómez kezezése után. 2-0, a büntetõt Messi értékesítette a kapufa segítségével. Ezen a ponton egy kissé megélénkült a meccs; a Barça elaludt, az Espanyol felébredt, így a 69. percben elõbb Pinto védte Forlín löketét bravúrral, majd a 74. percben Mascherano fejelte ki a gólvonalról Weiss emelését Pinto kapus rossz kijövetele után.

A kihagyott helyzetekre van a labdarúgásnak egy törvénye, mely ma is érvényt szerzett magának. 3-0, a 74. percben Adriano ugratta ki Messit, aki pazar átvétel után kilõtte a hosszú sarkot. A kis argentin azonban nem fáradt, és öt perccel késõbb feljegyezhette a negyedik találatát, miután ismét tizenegyesbõl volt eredményes. 4-0, Busquets került a földre, Teixeira Vitienes játékvezetõ ismét a büntetõpontra mutatott, Messi pedig ismét a hálóba küldte a játékszert, ezzel megszerezte az 50. gólját a Liga idei kiírásában.

Messi ötödszörre is betalálhatott volna, ám a 88. percben Busquets remek passzát nem használta ki, és kapu mellé emelt. A katalán derbit magabiztos játékkal nyerte meg a Barça, Messi nagy lépést tett a gólkirályi cím megszerzése felé, Josep Guardiola edzõ pedig egy szép gyõzelemmel búcsúzott a Camp Nou közönségétõl a katalán együttes kispadjáról. 

A találkozó lefújása után a Camp Nou egy videóval, mely a stadion eredménykijelzõjén volt látható, búcsúztatta a katalán trénert, aki ezek után a gyepszõnyegen szólt pár szót a közönségnek, megköszönve a felé áradó szeretet, majd a játékosok a levegõbe dobálták, illetve a pálya közepén körbe állva éltették, miközben felhangzott a Coldplay ‘Viva la Vida’ klasszikusa, mely mára egybeforrt a ‘Hatkupás Barçával’.

FC Barcelona – Espanyol: 4-0 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou
89.044 nézõ
Vezette:
Teixeira Vitienes

FCB: Pinto – Montoya, Puyol, Mascherano, Adriano (Tello, 77′) – Busquets, Thiago, Keita (Cesc, 65′) – Pedro, Messi, Iniesta (Xavi, 78′). 

Espanyol: C. Álvarez – Forlín, R. Rodriguez, H. Moreno, Dídac – V. Sánchez, Baena – Javí López (C. Gómez, 59′), Verdú (R. Fonte, 79′), Weiss – Álvaro (Coutinho, 65′).

Gólok: 1-0, Messi (12′); 2-0, Messi (63′); 3-0, Messi (74′); 4-0, Messi (79′).