A Sampdoriáé a 47. Gamper Kupa: 0-1

Bemutatták az idei keretet | Abidal is jelen volt | Tito a gyepen beszélt

Az alapító tiszteletére 47. ízben megrendezett Joan Gamper Kupát ezúttal az olasz Sampdoria nyerte, miután Soriano elsõ percben szerzett góljával felülmúlta a fõként a fiataljaival felálló FC Barcelonát. A találkozó intenzitása láttán sokkal inkább az elsõ keret bemutatása és Eric Abidal jelenléte volt a fõmûsor, mintsem maga az összecsapás.

Lévén, hogy húsz esztendõvel ezelõtt nyerte az FC Barcelona az elsõ – akkor még – BEK címét, a finálé barcelonai szereplõit ünnepelhette a közönség a Camp Nou gyepszõnyegén elsõként. Utánuk aztán elkezdõdött az idei keret hivatalos bemutatása, ahol a két új igazolás, Jordi Alba és Alex Song mellett jelen volt Eric Abidal is, akit óriási tapsban részesítettek a szurkolók. Miután az elsõ csapat mindegyik játékosa, kiegészülve a B keretbõl Sergi Robertóval és Tellóval a gyepen volt, következett az ilyenkor szokásos edzõi és a csapatkapitányi beszéd.

Vilanova úgy fogalmazott, hogy „Abi, a te küzdelmed a mi erõnk. Nagyon örülünk, hogy itt vagy, és bármennyi idõt is vesz igénybe a felépülésed, mi meg fogunk várni.” A tréner továbbá megköszönte az elmúlt négy évet Pep Guardiolának és Seydou Keitának, mindkettõnek sok szerencsét kívánt a jövõre nézve, valamint elmondta, hogy „katalán emberként óriási büszkeséggel tölt el, hogy az FC Barcelona vezetõedzõje lehetek. Szeretném megköszönni a vezetõségnek, hogy bízik bennem.”

A csapatkapitány és a klub ikonja, Carles Puyol elõbb köszöntötte a két új igazolást, majd elmondta, hogy „mindannyian hisszük, hogy folytatni tudjuk a trófeák begyûjtését, és újabb, történelmi jelentõségû címeket tudunk majd nyerni. Reméljük, élvezitek majd a meccseinket és találkozunk a szezon végén ugyanitt, remélhetõleg a címeket ünnepelve.”

Vilanova vezetõedzõ a Pinto, Montoya, Bartra, Fontas, Planas, Dos Santos, Espinosa, Sergi Roberto, Deulofeu, Villa, Afellay tizenegynek szavazott bizalmat, ám rosszul kezdõdött a meccs, hiszen Soriano már az elsõ percben betalált Pinto hálójába. Az elsõ játékrészben próbálkozott a katalán együttes, de egyértelmû volt, hogy a közelgõ szuperkupa-meccs miatt nem ez a találkozó van a középpontban, azaz eljutott a Barça ígéretes lehetõségekig, de az utolsó döntések a koncentrációhiány miatt rendre rosszak voltak.

A második félidõ még gyengébbre sikerült, s habár ígéretes lehetõségek ekkor is adódtak, egyetlen egy percig sem volt érezhetõ az, hogy a Barça mezõnybeli fölénye góllá érik. Az együttesbe egyébként beállt a második játékrész folyamán többek közt Sergi Gómez, Dongou, Lobato, Jose Angel Roman vagy éppen Grimaldo.

A Camp Nou a hármas sípszó elhangzásakor kisebb füttyszóval jelezte, hogy a 47. Gamper Kupán nyújtott produkció eléggé gyengére sikerült, persze azt mindenki tudja, hogy vasárnap este még bajnoki meccs volt, csütörtökön pedig már az õsi rivális ellen lép pályára Vilanova együttese. A Sampdoria tehát gyõzött Soriano góljának köszönhetõen, és minden bizonnyal szép emlék lesz számára ez a siker.

FC Barcelona – Sampdoria: 0-1 ( 0-1 )
Barcelona, Camp Nou
55.498 nézõ
Vezette:
Fernando Teixeira Vitienes

FC Barcelona Pinto (Oier, 69′); Montoya, Bartra, Fontàs (Sergi Gómez, 56′), Planas (Grimaldo 82′); Roberto (Patrick, 69′), Dos Santos (Ilie, 82′), Espinosa (Lobato, 77′); Deulofeu, Afellay (Dongou, 82′), Villa (Roman, 69′). 

Sampdoria Romero; Berardi, Gastaldello, Rossini, Costa (Castellini, 45′); Soriano (Munari, 70′), Tissone (Sampietro, 76′), Obiang (Renan, 45′); Estigarribia, Maxi López (Krsticic, 60′), Antonio (Pozzi, 60′).

Gól: 0-1, Soriano (1′).