Kései ébredés: 2-1

A Madridé a szuperkupa | Az elsõ félórán elúszott a párharc

A Barcelona 2-1-es vereséget szenvedett Madridban, így idegenben szerzett kevesebb góllal bukta el a spanyol szuperkupát. A visszavágó elsõ fél órájában dõlt el a párharc sorsa, amikor a Real Madrid két gólt szerzett, illetve emberelõnybe került, és ugyan a Barça szépíteni tudott, de a végsõ siker szempontjából döntõ második gólt nem tudta megszerezni. Nem sikerült tehát ismét megnyernie a spanyol szuperkupát a Barcelonának, mely így is emelt fõvel tudott távozni a Bernabéu gyepérõl.

A Barcelonában Dani Alves megsérült a bemelegítés során, így a jobbhátvéd helyett Jordi Alba került a csapatba a baloldalon, és Adriano vette át Alves posztját. Bár nem ezen múlt, a vendég együttes nem kezdett jól a Bernabéuban, mert ugyan eleinte próbálta tartani a labdát, és irányítani a játékot, a kapu elõtt a Real Madrid veszélyesebb volt. A 7. percben Higuaín kapott kiváló labdát a tizenhatoson belül, és került szembe Valdésszel, ám a kapus ekkor még lábbal hárítani tudott.

A 11. percben azonban egy hosszan elõreívelt labdát csúnyán elvétett Mascherano, így Higuaín ismét ziccerbe került, és ezúttal már el tudott lõni Valdés mellett.

A gólt követõen is lendületben maradt a hazai csapat, és a 19. percben megszerezte a második gólját is. Egy elõreívelt labdát Ronaldo sarokkal elõre tudott lõni magának, Piqué rossz irányba indult, így ugyan Ronaldónak idõ kellett, hogy a labdát utolérje, de így is tiszta lövõhelyzetbe került, és Valdés hiába ért bele a próbálkozásába, a labda a hálóba jutott. Húsz perc alatt kétgólos elõnyt szerzett a Madrid, állva maradt a Barcelona, mely még nagyobb hátrányba is kerülhetett volna az elsõ félidõben, mert akadtak még nagy helyzetei a hazaiaknak.

A katalán együttes helyzete akkor vált igazán reménytelenné, amikor Adriano utolsó emberként lerántotta Ronaldót. A brazil jogosan piros lapot kapott, így a Madrid emberelõnybe került már a 28. percben.

A kiállítás után Montoyával tette teljessé a megfogyatkozott védelmet Tito Vilanova, ezért Alexis Sánchezt kellett beáldoznia a támadók közül a trénernek. Ezt követõen tért magához némileg a Barça, köszönhetõen annak is, hogy a hazaiak nyomása csökkent. Az elsõ igazán nagy helyzetet a 36. percben dolgozta ki a Barça, Iniesta beadásáról azonban lemaradt az érkezõ Montoya.

A gránátvörös-kékek meglepõ módon pontrúgásból voltak eredményesek, a 45. percben Messi 25 méterrõl csavart szépen a hazai kapu jobb oldalába. A szünet elõtt sikerült a szépítés, bár a Barcelona helyzete ezzel együtt sem volt túlságosan reményteljes.

A második félidõ elején emberhátrányban is próbált meccsben maradni a Barça, de olyan arányban nem tudta birtokolni a labdát, ahogyan normális körülmények között tette volna.

A 62. percben Mascherno parádés indítással hozta gólhelyzetbe Pedrót, aki remekül le is vette a játékszert, de Casillas mellett nem tudott ellõni. Óriási esély volt Pedro elõtt, aki egy perccel késõbb is szépen dolgozott ki magának egy helyzetet, de éles szögbõl már esélytelen volt Casillas ellen. Akadt azért helyzete az inkább visszazáró Real Madridnak is, Khedira gyönyörû szóló végén került helyzetbe, és lõtt a hosszú sarokra, ám Valdés megérezte a német próbálkozását és védett.

A 75. percben aztán Messi tálalt pontosan a védõk mögül kiugró Albához, aki már elhagyta Casillast is a labdával, de Ramos el tudta lõni elõle a labdát. A 80. percben a túloldalon Higuaín került tiszta gólhelyzetbe az ekkor már föllazult barcelonai védelem hibája után, de csak a kapufa külsõ élét találta el.

Az utolsó 10 percben a Barcelona próbálkozott, Messi és Montoya révén akadt is veszélyes helyzete, de gólt már nem tudott szerezni, így a Real Madrid idegenben lõtt több góllal meg tudta nyerni a szuperkupát. Illik megemlíteni, hogy az utolsó negyedórában lehetõséget kapott Alex Song, aki jó benyomást keltett a pályán, mind a passzjátékban, mind a labdaszerzések, védekezõ feladatok terén jól teljesített.

A trófeát részben az odavágó hajrájában, részben a visszavágó elsõ félidejében veszítette el a Barcelona, mely ettõl függetlenül nem szégyenkezhet a második meccs után, hiszen tíz emberrel is nagyot küzdött, és a meccs végéig megvolt az esélye a végsõ sikerre. Folytatás a bajnokságban vasárnap a Camp Nouban, a Valencia ellen.

Real Madrid – FC Barcelona: 2-1 (2-1).
Összesítésben: 4-4, gyõztes idegen lõtt több góllal a Real Madrid
Spanyol szuperkupa, visszavágó
Madrid, Santiago Bernabéu
80.000 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo; Khedira, Xabi Alonso; Di María (Callejón, 79’), Özil (Modric, 83’), Cristiano Ronaldo; Higuaín (Benzema, 81’).

Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets (Song, 75’), Xavi; Iniesta, Pedro (Tello, 81’), Alexis (Montoya, 32’); Messi.

Gólok: Higuaín (11), Ronaldo (19’), Messi (45’).