Messi inkább eldöntötte: 3-2

A Szpartak megszorongatta a Barcelonát | Küzdeni kellett a pontokért

A Barcelona a vártnál lényegesen keményebb küzdelemben, 3-2-re gyõzött a Szpartak Moszkva ellen a Bajnokok Ligája nyitányán a Camp Nouban. Tito Vilanova együttese ugyan hamar, már a 14. percben vezetést szerzett, de egy Daniel Alves öngólnak és egy Romuló találatnak köszönhetõen a Szpartak fordítani tudott. A Barcelonának így az utolsó húsz percben minden erejére szüksége volt a gyõzelem megszerzéséhez, amit Leo Messi két góljával, illetve egy Tello, és egy Alexis gólpasszal sikerült elérni.  

Cristian Tello kezdõ tagságával húzott egyedül kisebb meglepetést Tito Vilanova edzõ, ám minden más poszton a várakozásoknak megfelelõen döntött. A meccs is azt hozta, amit várni lehetett: A Szpartak Moszkva védekezésre rendezkedett be, több sorban, a saját térfelén várta a Barcelona támadásait, és a stratégia hatékonysága sem volt rossz.

Ugyan a hazai csapat jókora fölényben játszott, és a vezetést is megszerezte az elsõ játékrészben, egy öngólnak köszönhetõen ki tudott egyenlíteni a Szpartak.

A Barcelona a 14. percben szerezte meg a vezetést Tello révén, a szélsõ egy remek csel után a tizenhatos bal sarkáról csavart szépen a hosszú alsó sarokba. A vezetés megszerzése után is volt néhány helyzete a Barçának, de a csapat játéka ezt követõen sem volt igazán gördülékeny, amiben nyilvánvalóan szerepe volt annak is, hogy a moszkvaiak továbbra sem nyíltak ki igazán, és csak kontrázni próbáltak meg idõrõl idõre.

Ezek közül egy aztán eredményre vezetett: a 29. percben Emenike húzott el a jobb szélen, a beadását nem tudta elrúgni a csereként beállt Song, a menteni igyekvõ Alves pedig a kapu elõterében a saját hálójába lõtt. Egyenlített a Szpartak. A félidõbõl hátralévõ idõben már nem tudott ismét gólt szerezni a Barcelona, még ha próbálkozott is.

A játékrész krónikájához hozzátartozik, hogy Gerard Piqué a 8. percben bokasérülést szenvedett, a helyére Alex Song állt.  

A második félidõben sem tudott igazán váltani a Barça, a csapatból hiányzott a mozgás, az ötlet, a Szpartak pedig tovább folytatta azt a taktikát, ami addig eredményre vezetett. Az 58. percben Messi lövését védte szépen Dykan, az ellentámadásból kiváló kontrát vezetett az orosz csapat, melynek végén Romulo került tiszta gólhelyzetbe, és lõtt el Valdés mellett a hosszú sarokba.

Hátrányba került a Barcelona, Tito Vilanova edzõ változtatott is, Alves helyére Alexis Sánchez érkezett, a támadójáték segítése végett. A vendégek védekezése azonban ezt követõen is egyben maradt, Xaviék egyáltalán nem találták a rést a többsoros védõfalon.

A 71. percben aztán ismét Cristian Tello húzott újat, váratlant, a baloldalon az alapvonal felé cselezett, megverte a védõjét, okosan passzolt vissza, és Messi közelrõl, egybõl a hálóba lõtt. 2-2!

Ennek ellenére a 74. percben éppen Tellót cserélte le Tito Vilanova, és állította be David Villát, de ettõl nem lett kisebb a Barça lendülete az utolsó negyedórára. Öt perccel késõbb Alexis adott középre prímán a baloldalról a tizenhatoson belül álló Messihez, aki három méterrõl fejelt Dykan kapujába. Fordított a Barça, 3-2!

A hátralévõ bõ tíz percben is akadt még néhány ígéretes akciója a Barcelonának, de gól már nem született, így ha nehezen is, de otthon tartotta a három pontot a katalán csapat. Ezúttal nem remekeltek igazán Xaviék, ugyanakkor a hibáikat ki tudták javítani, és példás küzdeni akarással fordítottak. Ez a hozzáállás pedig legalább olyan sokat érhet a késõbbiekben, mint az alapvetõ jó teljesítmény.

FC Barcelona – Szpartak Moszkva: 3-2 (1-1)
Barcelona, Camp Nou
73.580 nézõ
Vezette:
Milorad Mazic

FC Barcelona: Valdés, Alves (Alexis 63’), Piqué (Song 10’), Mascherano, Adriano, Sergio, Cesc, Xavi, Tello (Villa 74’), Messi és Pedro.

Szpartak: Dykan; K. Kombarov, Insaurralde, Suchy, D. Kombarov, Källstrom, Rafael Carioca, McGeady, Romulo, Ari; Emenike.

Gólok: Tello (14’), Daniel Alves (öngól, 29’), Romulo (58’), Messi (72’, 79’).

Videó összefoglaló:

B0-3-0-2S by ourmatch