Döntetlen a kivárás Clásicóján: 2-2

Messi – C. Ronaldo: 2-2 | Eleinte a Madrid, a hajrában a Barça volt jobb

2-2-es döntetlenre végzõdött a 165. bajnoki El Clásico Barcelonában, ahol eleinte a Real Madrid volt jobb, majd a Barcelona ragadta magához a kezdeményezést. A hajrában inkább a katalánok álltak közel a gyõzelem megszerzéséhez, de Messi és Cristiano Ronaldo két gólja után másnak már nem sikerült betalálnia. A döntetlen azt jelenti, hogy a Barça megtartotta nyolc pontos elõnyét a fõ riválisával szemben a Ligában, de már nem százszázalékos, és nem sikerült elérnie a klubrekordot jelentõ 7. bajnoki sikerét sem.

Fõként az óvatosság jellemezte a Barcelona játékát az elsõ félidõben, mert ugyan a katalán csapat többet birtokolta a labdát ellenfelénél, csak a játékrész második felében lehetett elmondani azt, hogy Xaviék irányítanak. Ezzel szemben a Real Madrid lényegesen ötletesebbnek, tudatosabbnak tûnt sokáig, akár több gólt is szerezhetett volna, az csak a Barça szerencséje volt, hogy egy gólra futotta Ronaldóéktól.

Tito Vilanova alaposan felforgatta kezdõcsapatát, Song helyett Adriano kezdett a védelem közepén, ráadásul Daniel Alves sérülése is belerondított a képbe a félidõ derekán, ugyanis a brazilt le kellett cserélni, így a meccs nagy részében a Montoya, Mascherano, Adriano, Alba négyes próbálta megállítani a Madridot.

Azt a Madridot, mely eleinte lényegesen veszélyesebb volt a Barçánál. Benzema és Ramos is szerezhetett volna gólt, elõbbi lõhetett, utóbbi fejelhetett nagy helyzetben, de Valdésnek ekkor még szerencséje volt. A 23. percben Benzema fordult le Mascheranóról, jól továbbított Ronaldónak, Alves egyedül hagyta a portugált, aki ballal kilõtte a rövid sarkot. 0-1, és a madridi fölény még nem ért véget a játék tekintetében. A 25. percben újabb fantasztikus akcióval jelentkeztek a vendégek, Benzema tiszta gólhelyzetben a felsõ lécet találta el, majd a kipattanót Di María lõtte mellé.

Ezt követõen fordult a kocka némileg, a Barça ugyan nem pörgött fel, továbbra is lassú, ötlettelen volt a játéka, de egy szerencsés góllal sikerült kiegyenlíteni, és a félidõ végéig sikerült uralni is a játékot. Ekkor már inkább a katalán együttes akarata érvényesült. Az egyenlítéshez a 31. percben Pepe jókora hibája kellett, egy felpördülõ labdát nem tudott elfejelni a portugál, ami így Messi elé pattant, aki közvetlenül a kapu elõtt nem hibázott.

A második félidõ elõtt az volt a kérdés, a Barcelona képes lesz-e nagyobb sebességfokozatba kapcsolni, és továbbra is irányítani a játékot, vagy a Madrid tud-e ismét feljavulni?

Inkább elõbbi valósult meg, bár a Barcelona ezt követõen sem rángatta túlságosan az istrángot, és inkább türelemjáték folyt a pályán, közepes iramban. A katalán együttes tartotta a játékszert, adogatott, és kereste a rést a fõvárosiak védelmén – más kérdés, hogy nem nagyon találta. A második félidõre a Real Madrid az idõ múlásával egyre inkább a kontrajátékra rendezkedett be, és már nem tartotta meg olyan hosszú idõszakokra a labdát, mint az elsõ félidõben.

A vezetést Leo Messi szerezte meg a Barcelonának a meccs során elõször a 61. percben, egy 20 méteres szabadrúgást zseniálisan csavart a bal sarokba – Casillas nem érhetett oda. Kivételes lövés, elõny a Barcelonánál. Az öröm azonban csak öt percig tartott, a Barça alkalmi védelme rosszul helyezkedett egy labdaeladás után, Adriano beragadt, és máris tiszta gólhelyzetbe került Cristiano Ronaldo, aki higgadt is maradt Valdésszel szemben; kiegyenlített.

A hátralévõ 25 percben egyértelmûen a Barcelona diktált, a vendégek csak kontrázni próbáltak – már kevés sikerrel. Akadtak még veszélyes megindulásai és lövései Messinek, az utolsó pillanatban Pedro megindulása is gólveszélyes volt, de a legnagyobb lehetõség Montoya lövése volt a gyõzelem megszerzésére. A 88. percben egy parádés kombináció végén a jobbhátvéd vette célba Casillas kapuját 18 méterrõl, de a lefelé csapódó labda csak a felsõ lécet találta el.

Így maradt a 2-2, mely alapvetõen igazságos eredmény. A Barcelona közel nem játszotta ki tudása legjavát, mindvégig magához képest lassabban, óvatosabban játszott, nem volt dinamikus. A döntetlen eredményeként a Barça már nem százszázalékos a bajnokságban, de tartja nyolcpontos elõnyét a Real Madriddal szemben.

FC Barcelona – Real Madrid: 2-2 (1-1)
Barcelona, Camp Nou
96.589 nézõ
Vezette:
Delgado Ferreiro

FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves (Montoya, 27’), Adriano, Mascherano, Alba; Sergio Busquets, Xavi, Cesc (Alexis, 61’); Pedro, Messi és Iniesta.

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Sergio Ramos, Pepe, Marcelo; Xabi Alonso, Khedira; Di María (Essien, 87’), Ozil (Kaká, 80’), Cristiano Ronaldo és Benzema (Higuaín, 61’).

Gólok: C. Ronaldo (23’, 66’), Messi (31’, 61’).