A hetedik belsõ védõpáros állt fel Vallecasban

A hiányzók miatt tizennégy meccsen hét variáció a védelem tengelyében

Még csak október végét írjuk, de Tito Vilanova, a Barcelona szakvezetõje 14 hivatalos tétmeccsen hét belsõ védõpárosának szavazott bizalmat, legutóbb éppen szombat este a Rayo Vallecano vendégeként, amikor Busquetsnek és Adrianónak kellett megoldania a feladatot.

A szombat esti, Rayo Vallecano elleni 0-5-re megnyert bajnokin a hetedik belsõ védõkettõs állhatott fel Victor Valdés elõtt. Gerard Piqué és Carles Puyol sérülései után tehát nem az állandóság jellemzi ezt a szerepkört.

Vegyük csak sorjában: a klasszikus védõpáros, azaz a Puyol, Piqué kettõs csak az Osasuna és a Getafe elleni bajnokikon állhatott össze, tehát a tizennégy hivatalos találkozó (két spanyol Szuperkupa, három Bajnokok Ligája és kilenc bajnoki mérkõzés) alatt két alkalommal. Mascherano és Piqué négyszer dolgozhatott együtt, a Szuperkupa döntõjének oda- és visszavágóján, illetve egy Valencia elleni bajnokin és a Szpartak Moszkvával szembeni BL-meccsen.

Puyolon, Piquén és Mascheranón túl Adriano, Song, Bartra és Busquets játszhatott belsõ védõt ebben a szezonban. A Mascherano, Adriano alkalmi duó egyedül éppen a Real Madrid elleni hazai bajnokin szerepelhetett Valdés elõtt, míg Puyol és Mascherano a Sociedad elleni bajnokin, illetve a kapitány sérüléséig a Benfica elleni Bajnokok Ligája találkozón szervezték a védelmet. Az ebben a szerepkörben a legtöbbet foglalkoztatott Mascherano Songgal és Bartrával alkothatott együtt belsõ védõpárost, elõbbivel a Granada, a Sevilla és a Depor ellen, utóbbival a hétközi Celtic elleni európai kupameccsen. A Rayo elleni összecsapáson az argentin eltiltását töltötte, Vilanova pedig a Busquets, Adriano párosnak szavazott bizalmat.

Hét belsõ védõpáros tizennégy hivatalos mérkõzés alatt, ami rendkívüli mutató, fõleg egy Barcelona esetében. Ezek után ugyanakkor kevésbé lehet csodálkozni azon, hogy a Barcelona védelme az elõzõ évekhez képest idén jóval bizonytalanabb…