Rekordrajtot érõ csendes este: 3-1

Stresszmentes gyõzelem a Celta ellen | Menetel a Barça a Ligában

Sima gyõzelmet aratott az FC Barcelona a Celta Vigo ellen a La Liga 10. fordulójában, mellyel története legjobb bajnoki rajtját érte el. A katalán együttes a 21. percben szerezte meg a vezetést Adriano révén, ám a galíciaiak gyorsan egyenlítettek. A válasz azonban gyorsan érkezett a Barça részérõl, és végül a második félidõben – noha egy lesállást követõen –Jordi Alba bebiztosította a nem túl eseménydús mérkõzésen a három pontot. Xaviék továbbra is veretlenül menetelnek a bajnokságban, és magabiztosan õrzik elsõ helyüket.

Tito Vilanova ezúttal a háromvédõs szisztémának szavazott bizalmat, így Xavi, Fábregas és Iniesta is kezdõként léphetett pályára a 18 órakor kezdõdõ találkozón. A támadósorban Villa és Pedro szerepelhetett Leo Messi mellett.

Az elsõ negyedórában nagy kedvvel futballozott a Barça, néhány galíciai kontrától eltekintve végig a vigói térfélen tartotta a labdát, és Xavi valamint Messi révén meg is voltak a lehetõségei a gólszerzésre. A 21. percben aztán végül csak megszerezte a vezetést a hazai együttes: Adriano kapott jó ütemben labdát a tizenhatos elõtt, majd passzolt Pedróhoz, aki aztán pontosan tálalt vissza a brazil szélsõ lábára; 1-0.

Nem sokkal késõbb meglepetésre egyenlített a Celta: Krohn-Dehli adott nagyszerû labdát Alex Lópeznek, akinek a lövését nagy bravúrral hárította Valdés, ám a kipattanó labdára is vigói érkezett, Bermejo pedig nem hibázott: 1-1.

Az egál nem tartott sokáig, a 26. percben ugyanis ismételten a katalánok kerültek elõnybe, méghozzá egy zseniális támadás végén. A végig remekül futballozó David Villa sarokkal hozta játékba Iniestát, válogatottbeli csapattársa pedig szépen tálalt vissza az üresen érkezõ támadóhoz: Villa góljával már 2-1.

A késõbbiekben is veszélyesen játszott a katalán együttes, ám újabb gól nem született. Az egyetlen említésre méltó esemény, hogy Adriano combja meghúzódott, és nem is tudta folytatni a mérkõzést, a helyére Dani Alves érkezett. A szünetben Marc Bartra is beállt, õ Cesc Fábregast váltotta.

A második félidõ izgalommentesen kezdõdött, pedig a Barcelona az egygólos vezetés birtokában nem nyugodhatott meg. Ennek szellemében a 60. percben meg is szerezte a harmadik gólt, tegyük hozzá, hogy jókora lesállás után. Villa sarokpassza pillanatában ugyanis Jordi Alba egyértelmûen lesen tartózkodott, az asszisztens azonban nem intett, a szélsõ pedig könnyedén gurított Javi Varas mellett a hálóba.

Ezt követõen jelentõsen visszavett a tempóból a Barcelona, nem is törekedett igazán a gólszerzésre, ezzel együtt tartotta a labdát, így a Celtának nagy lehetõsége nem is akadt arra, hogy visszajöjjön a meccsbe. Az eseménytelen második játékrész végén Leo Messiért aggódhatott a publikum, aki a térdében érzett fájdalmat, ám végül visszatért a pályára.

A Barcelona végül könnyed gyõzelmet aratott, és továbbra is veretlenül vezeti a Ligát, ráadásul története legeredményesebb bajnoki rajtján van túl, hiszen a megszerezhetõ 30 pontból 28-at gyûjtött be. Folytatás Skóciában, a Celtic elleni Bajnokok Ligája találkozón.

FC Barcelona – Celta Vigo 3-1 (2-1)
Barcelona, Camp Nou
82.978 nézõ
Vezette:
Fernández Borbalán

Barcelona: Víctor Valdés; Adriano (Alves 39’), Busquets, Mascherano, Alba; Cesc (Bartra 46’), Xavi, Iniesta; Pedro, Messi, Villa (Alexis Sánchez 78’).

Celta: Javi Varas; Mallo, Jonathan Vila, Túñez, Roberto Lago; Augusto (Toni 87’), Oubiña, Krohn-Dehli, Alex López (Park 80’), Bermejo (de Lucas 67’), Aspas.

Gólok: Adriano (21’), Villa (26’) Alba (60’), illetve Bermejo (24’)