Gólmennyiségbõl jeles: 2-4

A Barça nem remekelt, de Mallorcán is nyert | Messi újabb rekordja

A Barcelona 4-2-re gyõzött Mallorcán, így a 11. forduló után is tartja veretlenségét, és spanyol bajnoki rekordot állított be a bajnoki rajtjával. A narancsmezes vendégek a szünetben már 3-0-ra vezettek Xavi szabadrúgásgóljával, Messi szerencsés lövésével és Tello találatával, de a Mallorca a második játékrészben talpra állt, elõbb Pereira, majd Víctor lõtt gólt. A meccset végül Messi döntötte el a 69. percben, ami egyben rekordot is jelentett az argentinnak, hiszen ezzel a góllal felülmúlta Pelé egy naptári évben elért 75 gólos rekordját.

A Barcelona kifejezetten indiszponáltan kezdett Mallorcán, az elsõ húsz perc játéka alapján bárki megállapíthatta, hogy korántsem pörög száz százalékon a listavezetõ. Xaviék játéka fõként lassú, sokszor pontatlan volt, és elképzelés sem nagyon akadt. Ebben persze alaposan benne volt a Mallorca betömörülõ védekezése is, hiszen a piros-feketék nagyon visszaálltak a saját kapujuk elé, kontrázni is csak nagyon ritkán próbáltak. Ettõl függetlenül is igaz viszont, hogy az elsõ, igazán nagy helyzet a Mallorcáé volt, a szélrõl beívelt labdát Hemed fejelte kapura, és Valdésnek nagyot kellett védenie a bal sarok elõtt.

Az ötlettelenség folyamát aztán egy szabadrúgás szakította meg a 28. percben, amit Fábregas harcolt ki 20 méterre a kaputól. A pontrúgást ezúttal Xavi végezte el, és nagyon pontosan csavart a jobb felsõ sarokba: 0-1! Nagyon kellett ez a gól a magához képest gyengébben játszó Barcelonának.

A 34. percben Messi indította be a védelem mögé Tellót, a középre adást Villa könnyen a kapuba helyezhette volna, ám Geromel az utolsó pillanatban menteni tudott.

A 44. percben aztán a szerencse a Barça mellé állt: Messi kereste a lövõhelyzetet a tizenhatos elõterében, lõtt, ám a labdája kicsit megpattant egy védõ lábán, ez megzavarta Aouate kapust, aki így mellényúlt és a labda a hálóba gurult.

Alig több, mint egy perccel késõbb Tello kapott labdát a tizenhatos baloldali sarkánál, rosszul helyezkedtek a Mallorca védõi, Jordi Alba megosztotta a figyelmüket, Tello pedig miután beljebb merészkedett, szépen csavart a hosszú alsó sarokba. Nem az elsõ ilyen gólja a fiatal támadónak. 0-3, a szünetre úgy tûnt, eldöntötte a mérkõzést a katalán csapat.

A második félidõben azonban ismét elaludt a Barça, ami nem elõször fordult elõ a szezonban.

Az 55. percben Mascherano hibázott a baloldalon, a védelem csúnyán eltolódott, és a hosszú oldalon teljesen egyedül érkezõ Pereira be is vette Valdés kapuját. Kapott gól volt a figyelmetlenség eredménye. 1-3!

Három perccel késõbb Busquets kezezett a saját tizenhatosán belül, büntetõhöz jutott a Mallorca, és Víctor értékesítette is a lehetõséget. Visszajött a meccsbe a hazai csapat, megnehezítette a maga dolgát a Barcelona. A második félidõben sem találta igazán a játékát a vendég együttes, kifejezetten sok pontatlanság volt a játékban, ami elsõsorban a koncentráció hiányára vezethetõ vissza.

Tito Vilanova cserélt is, David Villa helyére Alexis Sánchez állt. Ez végül jó húzásnak bizonyult, mert egy beívelt labdát Sánchez szépen tett vissza mellel Messi elé, aki egy állítás után óriási gólt lõtt a mallorcai kapu jobb felsõ sarkába. Ezzel a találattal Messi túlszárnyalta Pelét az egy naptári évben szerzett gólokat tekintve, hiszen ez volt a 76. gólja 2012-ben.

A meccs krónikájához hozzá tartozik, hogy Gerard Piqué jó teljesítménnyel tért vissza a kezdõcsapatba, más kérdés, hogy az alakzat vele együtt is produkál jókora hibákat.

Az eredmény pedig már nem változott, még ha Messinek akadt is még lehetõsége, hogy növelje a góljai számát. A Barça nem remekelt igazán ezen a vasárnapon, de most is gyõzött; 11 forduló után 10 gyõzelme és egy döntetlenje van.

RCD Mallorca – FC Barcelona: 2-4 (0-3)
Palma de Mallorca, Ono Estadi
13.000 nézõ
Vezette:
Iglesias Villanueva

Mallorca: Aouate; Ximo Navarro (Fernández 81’), Geromel, Conceiçao, Bigas; Martí (Fontás 73’), Pina, N’Sue, Pereira; Víctor és Hemed (Alfaro 46’).

FCB: Valdés; Dani Alves, Piqué, Mascherano (Bartra 84’), Jordi Alba (Montoya 87’); Busquets, Cesc, Iniesta; Messi, Villa (Alexis 66’) és Tello.

Gólok: Xavi (28’), Messi (44’, 70’), Tello (45’), Pereira (55’), Víctor (58’, tizenegyesbõl).

Gólok videón: