Magabiztos címvédõ: 3-1

Összesítésben 6-1 az Alavés ellen | Villa 300 gólnál jár

A Barcelona az idegenbeli 3-0-s sikere után hazai pályán is legyõzte a Deportivo Alavést, ezúttal 3-1-re, és 6-1-es összesítéssel továbbjutott a Király Kupában a legjobb 16 közé. A címvédõ sok tartalék játékossal a soraiban nem kezdett jól, és szünetben csak 1-1-re állt a vitoriai csapat ellen, de a szünet után David Villa két góljával sikerült megnyerni a mérkõzést. A Barcelona ellenfele a nyolcaddöntõben a másodosztályú Córdoba lesz, mely a legjobb 32 között 4-2-es összesítéssel elbúcsúztatta a Real Sociedadot.

Lendülettel, de összeszedettség és helyzetek nélkül telt az elsõ félidõ a Barcelona szempontjából.  A fiatal, kevésbé összeszokott csapat játékából hiányzott a ritmus és sokszor az elképzelés is. Ennek megfelelõen túl sok helyzete nem volt a katalánoknak, az már pozitívum volt, hogy az egyetlen tiszta gólhelyzetet Adrianónak sikerült kihasználnia.  

Az Alavés ráadásul bátran játszott, vezetett támadásokat, és egy szép fejessel a vezetést is megszerezte. A 17. percben Miki beadásáról lekésett a hazai védelem, érkezett Viguera, aki nehéz szögbõl nagyon pontosan fejelt a hosszú sarokba. A találat után is akadtak izgalmak a hazai kapu elõtt, Montoya és Pinto nem értették meg egymást, a kapus késõn mozdult ki egy elõreívelt labdára, és Manu García közel állt ahhoz, hogy megszerezze a vendégek második gólját.

A Barça a 35. percben tudott egyenlíteni; Adriano kényszerítõzött Thiagóval, és miután visszakapta a labdát, el tudott lõni a kapus alatt. 1-1!

A szünet után már nem bízta a véletlenre a meccs alakulását a gránátvörös-kék tizenegy. A vezetést David Villa szerezte meg az 55. percben egy gyönyörûen kivitelezett 17 méteres szabadrúgásból, szépen csavart a jobb sarokba. Ez volt David Villa háromszázadik gólja profi pályafutása során tétmérkõzésen. Az 59. percben megszületett a nyugalmat jelentõ harmadik gól is: Thiago találta meg nagyon jó labdával a kiugró Tellót, aki önzetlenül a jobb helyzetben álló Villához játszott, õ pedig a kapuba lõtt. 3-1!

Tito Vilanova ez után kezdett el cserélni, pályára lépett Gerard Deulofeu is, akinek több sikertelen cselezési kísérlet után azért egy jó lövéssel és egy-egy megindulással sikerült felhívnia magára a figyelmet.

Gól azonban már nem született, a Barça 3-1-re gyõzött, és várhatja a Córdoba elleni nyolcaddöntõket a sorozatban.

FC Barcelona – Alavés: 3-1 (1-1)
Barcelona, Camp Nou
57.655 nézõ
Vezette:
Velasco Carballo

FCB: Pinto; Montoya, Puyol (Fábregas 79′), Mascherano, Adriano (Planas 72′); Song, Thiago, Jonathan Dos Santos (Deulofeu 71’); Sergi Roberto, Villa és Tello.

Alavés: Sergio Herrera; Óscar Rubio, Agustín, Luciano, Javi hernández, Manu García; Jaume, Miki, Jonan, Luismi (Guzmán 67’) és Viguera (Barahona 67’).

Gólok: Viguera (15’), Adriano (34’), Villa (55’ és 58’).