Fiatalság, bolondság: 0-0

Messi sérülése beárnyékolta az estét | A Benfica kiesett

Az FC Barcelona együttese gólnélküli döntetlent játszott a Benfica ellen hazai pályán a Bajnokok Ligája csoportkörének záró fordulójában, így a portugál együttes kiesett a legrangosabb nemzetközi sorozatból, és csupán az Európa-ligában folytathatja, köszönhetõen a Celtic gyõzelmének. A fiatalokkal teli Tito Team ezen az estén nem igazán tudott felnõni a feladathoz, ráadásul Leo Messi a 84. percben kénytelen volt elhagyni a játékteret sérülés miatt.

A mérkõzést abból a szemszögbõl kell értékelnünk, hogy Tito Vilanova számos, a B keretbõl felhívott játékosnak adott lehetõséget, így lehetett a kezdõcsapat tagja Planas, Sergi Roberto, Rafinha és Tello. Villa a támadósor csúcsán játszhatott, de nem igazán kapott értékelhetõ labdákat, a védelem elõtt pedig Song dolgozott azon, hogy tehermentesítse a Puyol vezette hátvédsort.

Az elsõ játékrészrõl nagyjából annyit is írhatnánk, hogy lezajlott. Kis túlzással persze. Mind a Barcelonának, mind a Benficának csupán egy-két komoly helyzete volt a gólszerzésre, egyébként mezõnyjáték folyt a pályán. Hazai részrõl Rafinha és Tello veszélyeztetett, a vendégek pedig Nolito és Lima lehetõségénél könyvelhették el a legnagyobb esélyüket a gólszerzésre.

Errõl a találkozóról írni nem kellemes téma, még akkor sem, ha a második félidõben pályára lépett Lionel Messi a fiatal Rafinha helyett. Az 57. percben végrehajtott változtatás ugyanis egyáltalán nem változtatott a meccs képén, a két együttes elvétve tudta teljesen felbontani a másik védelmét, és a legutolsó döntéseket rendre rosszul hozták meg a játékosok.

A mérkõzés legizgalmasabb jelenete a 84. perchez kötõdik, amikor is Messi lépett ki egy remek indítást követõen a védõk közül, elhúzta a labdát Artur kapus mellett, ám a vendégek hálóõre még belepiszkált a játékszerbe, így fogni tudta az argentin lövését. A kihagyott helyzetnél nagyobb probléma, hogy Messi az esetnél a gyepszõnyegen maradt, nem tudta folytatni a játékot, és egyelõre nem tudni, milyen komoly a sérülése.

Idõközben a Celtic megszerezte a vezetést hazai pályán a Szpartak Moszkva ellen, így a Benficának a döntetlen már nem volt elegendõ a továbbjutáshoz. A portugálok igyekeztek rögtön ritmust váltani, ám ismét bebizonyosodott, ez nem megy ilyen könnyedén. Még akkor sem, ha a 95. percben Maxi Pereira nagyjából 10 méterrõl lõtt kapu fölé, kihagyva a mérkõzés egyik legnagyobb lehetõségét.

Mint mindennek, ennek az összecsapásnak is két oldala van. Egyrészt a Tito Team önmagához képest nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, azaz a fiatalok nem tettek le olyan produkciót az asztalra, amire felkapná az ember a fejét. Másrészt viszont az is tény, hogy a Benfica, mely a legerõsebb csapatával vágott neki a meccsnek, nem tudott mit kezdeni azzal a katalán együttessel, melynek nagyobbik részét fiatal, még mindig a B keretben edzõdõ játékosok alkották.

A G jelû kvartettbõl így a Barcelona mellett a Celtic jutott tovább, és ez a két gárda várhatja a Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjének december 20-án rendezendõ sorsolását.

FC Barcelona – SL Benfica: 0-0
Camp Nou, Barcelona
50.659 nézõ
Vezette:
Svein Oddvar Moen

FCB: Pinto, Montoya, Puyol, Adriano (Piqué, 65’), Planas, Song, Sergi Roberto, Thiago, Tello (Deulofeu, 78’), Villa, Rafinha (Messi, 47’).

Benfica: Artur, M. Pereira, Luisao, Garay, Melgarejo, Nolito (B. Cesar, 62’), Matic, A. Gomes, John, Lima (Cardozo, 73’), Rodrigo (A. Almeida, 73’).