Kétgólos lépés a nyolc felé

Újabb dupla Messitõl | Bátran és jól játszott a Córdoba

A Barcelona biztos elõnyt szerzett a hazai visszavágó elõtt a Córdoba ellen a Király Kupa nyolcaddöntõjében, miután Lionel Messi ezúttal is duplázni tudott. A hazai csapat minden tõle telhetõt megtett, hogy megnehezítse a Barcelona dolgát, agresszív volt védekezésben és támadásban is, ám a szerencse és némi pontosság hiányzott az üdvösséghez, így a kapu elõtt hatékonyabb Barcelona gyõzött, és nagyon közel került a továbbjutáshoz.

Tito Vilanova már a mérkõzés elõtt jelezte, hogy a Córdoba számára ez a találkozó minimum az év mérkõzése, és igaza lett, ezt a pályán is viszont lehetett látni. A hazai csapat nem sokat teketóriázott az elsõ percekben, amint labdához jutott, villámgyorsan megindult Pinto kapuja felé, és veszélyes helyzetekbõl sem volt hiány. Az 5. percben Pintónak a saját labdaeladása után kellett bravúrral védenie a jobb felsõ sarokba tartó labdát, de a hazaiakat erõsítõ Pedro lövése is csak hajszállal kerülte el a bal alsó sarkot – az oldalhálóba jutott.

A Barcelona elõtt azonban így volt bejátszható terület, a Córdoba nem zárt vissza a saját térfelére, és akadtak lehetõségek a gólszerzésre. A 10. percben Thiago óriási felsõ kapufát lõtt a tizenhatosról, majd egy fél perccel késõbb meg is szerezte a vezetést a Barça. Éppen Thiago játszott be pontosan Villához a védelem mögé, õ középre adott Messihez, aki a felsõ kapufa segítségével be is talált a kapuba. 0-1!

A Córdoba játékosai ezzel együtt nem csüggedtek, többször is közel álltak az egyenlítéshez, de vagy lesen állították meg a támadásaikat, vagy a befejezés nem volt elég pontos. A Córdoba szurkolói büszkék lehettek a játékosaikra, mert sok nehézséget okoztak a Tito Teamnek, különösen azzal, hogy elõretolva letámadtak, és már a labdakihozatalt is lassították, megakadályozták.

A folytatásban sem változott nagyban a játék képe, mindkét csapat elõtt adódtak lehetõségek, és a játék intenzitása sem romlott sokat. Az 50. percben Xavi mélységi indításából Pedro került tiszta gólhelyzetbe, de Saizar kapus védeni tudott. A 70. percben is megdicsõülhetett a hazai portás, ezúttal ugyanis egy az egyben nyert csatát a kapura törõ Messivel szemben, aki végig lendületes volt, és a Córdoba ellen is bizonyította, hogy számára teljesen mindegy, ki az ellenfél.

A 74. percben azonban már nem volt kegyelem, a csereként beállt Alexis kapott labdát a jobb oldalon, pontosan adott középre Messi elé, aki a kimozduló kapus mellett a hálóba helyezett. 0-2, ezt a támadást is Thiago indítása elõzte meg.

A 82. percben Messi közel állt a mesterhármashoz, Saizar ismét bemutatott egy bravúrt, ezt követõen már nem változott az eredmény.

A Barça nem döntötte el a továbbjutás kérdését, de ez nem is nagyon volt lehetséges a Córdoba pályáján. A másodosztályú csapat példát mutatott alázatból, és gyõzni akarásból, így a Barcelona egy kifejezetten erõs csapattal is örülhetett, hogy kétgólos elõnyt tudott szerezni a visszavágóra. A visszavágót már 2013 januárjában rendezik a Camp Nouban.

Córdoba CF – FC Barcelona: 0-2 (0-1)
Córdoba, Nuevo Arcángel
21.000 nézõ
Vezette:
Del Cerro Grande

Córdoba: Saizar, Fernández, Gaspar (Damián 80’), Caballero, Fuentes, Aguilar, Pedro, Fede Vico (Patiño 64’), Dubarbier, López Garai és Rennella.

FCB: Pinto; Alves (Montoya 77’), Piqué, Mascherano, Alba; Xavi, Song, Thiago; Pedro (Alexis 67’), Messi és Villa (Tello 83’).

Gólok: Messi (11’, 74’).