Többet ért, mint három pont: 4-1

Nehéz kezdés, látványos befejezés | A Barça leszakította az üldözõit

Újabb nagy lépést tett elõre a Ligában az FC Barcelona, 4-1-re gyõzött az Atlético Madrid ellen, ezzel növelte az elõnyét az üldözõi elõtt, és egy mérkõzéssel a karácsonyi szünet elõtt elmondhatja magáról, hogy továbbra is csak két pontot veszített el a megszerezhetõ 48-ból. Az Atlético mindent megtett, az elsõ 35 percben jobb is volt, megérdemelten vezetett, ám ezt követõen már a Barça akarata érvényesült, és Adriano, Busquets, majd Messi góljaival végül magabiztos hazai gyõzelem született.

Nem úgy kezdõdött a mérkõzés, ahogyan arról a szurkolók álmodoztak, hiszen az Atlético Madrid kezdett jobban a zsúfolásig telt Camp Nouban. A vendégek nagyon szervezetten, három vonalban védekeztek, amin nem találta a rést a Barça, ráadásul veszélyesek voltak a támadásaik is.

A 9. percben egy jobboldali beadást csúsztatott kapura Falcao, Valdésnek nagy szerencséje volt, mert a játékszer kifelé pattant a jobboldali kapufáról. A Barcelona ettõl nem ébred fel, továbbra is csak küszködött az ellenfél térfelén, nem úgy, mint a Colchonerók, akik veszélyes támadásokkal jelentkeztek idõrõl idõre.

A 24. percben már egy az egyben törhetett kapura a kolumbiai gólvadász, aki óriási labdát kapott, lefutotta Puyolt, ám a lövése keresztbe elment a kapu elõtt.

A 31. percben viszont már nem volt kegyelem, góllá érett az Atlético teljesítménye: Messi vesztett labdát még az ellenfél térfelén, Diego Costa indította Falcaót, Busquets nem állította meg a kolumbiait, amikor lehetõsége lett volna rá, ezt követõen már nem is tudta, mert a csatár a kapuig száguldott, és átemelt Valdés fölött. 0-1, megérdemelten vezetett az Atlético nagyon szép góllal.

A Barcelona játékában egyáltalán nem volt benne a gól, a játékosok nem találták a rést az Atlético védekezésén, viszont jött Adriano, aki öt perccel Falcao találata után a tizenhatoson kívülrõl egyenlített. A brazil a jobb oldalról húzott befelé, és óriási erõvel lõtt a hosszú felsõ sarokba, a labda ráadásul a felsõ lécrõl vágódott a hálóba. Briliáns ballábas lövés, 1-1!

Ez a találat felébresztette a katalán csapatot, mely addig csak szenvedett. A szünet elõtt akadt veszélyes lövése már Piquének és Iniestának is, majd a 45. percben egy szöglet utáni kavarodást sikerült kihasználni, és egy lecsorgó labdából gólt szerezni. Juanfran nem tudott felszabadítani, a játékszer Busquets elé került, aki egy finom csellel teremtette meg magának a tiszta lövõhelyzetet, majd a felsõ sarokba emelt.

Bár a játékrész nagy részében az Atlético játszott jobban, a szünetre mégis a Barça mehetett elõnnyel.

A folytatásban pedig már nem is engedte ki az irányítást a kezébõl a katalán csapat. Az Atlético nem bírta szuflával a saját maga által diktált iramot, így már sem a védekezése nem lett olyan szervezett, mint volt a meccs elején, sem támadásokra nem maradt annyi tartaléka. A Barça a második félidõben végig irányított, nem is nagyon adta át a labdát a riválisnak, ráadásul sikerült növelnie az elõnyét.

Az 57. percben az ígéretesen mozgó Alexis játszott a tizenhatos elõterében álló Messihez, aki néhány méter után kilõtte a jobb alsó sarkot, és 3-1-re állította az eredményt.

Innentõl kezdve leginkább az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a végeredmény, mert az Atléticóban ekkor már szemmel láthatólag nem volt több. A hajrához érve pályára lépett Thiago és Villa is, és újabb gólok is eshettek volna, ha jobban megerõltette volna magát az együttes.

A 88. percben aztán az Atlético gondoskodott arról, hogy ne álljon meg háromnál a Barcelona. Egy sikertelen hazai támadás végén Godín próbált meg felszabadítani, rossz megoldást választott, a sarkazását lefülelte Messi, aki azonnal át is emelt Courtois kapus fölött. Ezzel a vége 4-1, Messi már 90 gólos 2012-ben, és ez volt a 14. duplája ebben a szezonban.

A Barça sikerrel vívta meg a rangadóját a bajnoki második ellen, és a Real Madrid Espanyol elleni váratlan döntetlenjével együtt ez azt jelenti, hogy tovább nõtt az elõny a Ligában. A második Atlético 9 ponttal, a Real Madrid 13 ponttal követi a listavezetõt, mely továbbra is csak két pontot veszített az idei bajnokságban.

FC Barcelona – Atlético Madrid: 4-1 (2-1)
Barcelona, Camp Nou
86.637 nézõ
Vezette:
Pérez Lasa

FCB: Valdés; Adriano, Piqué, Puyol, Alba; Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro (Villa 79’), Alexis (Thiago 75’) és Messi.

Atlético: Courtois, Juanfran, Miranda, Godín, Filipe (Cata Díaz 46’), Mario (Adrián 55’), Gabi, Arda, Koke, Diego Costa (Tiago 60’) és Falcao.

Gólok: Falcao (30’), Adriano (35’), Busquets (45’), Messi (57’ és 88’).