Titóért és a Ligáért: 1-3

Magabiztos Barcelona, szervezett Valladolid | Tökéletes õszi szezon

Stresszmentes szombat estét ajándékozott Tito Vilanovának és a katalán szurkolóknak a Barcelona, amely magabiztosan, 3-1-re nyert a Valladolid vendégeként. A listavezetõ játéka akadozott az elsõ félidõben, és a vezetést is csak a szünet elõtt pár perccel sikerült megszereznie egy rendkívül szép akció végén. A második félidõben azonban már biztosabb játékot mutatott Roura legénysége, amely Messi góljával duplázta meg elõnyét. A meccs végén egy gyors gólváltás után alakult ki az 3-1-es végeredmény, amellyel szinte makulátlan õszi szezont hagy hátra a katalán együttes. Folytatás januárban, az Espanyol elleni bajnokival.

A Tito Vilanovát helyettesítõ Jordi Roura nem okozott meglepetést a kezdõcsapatot illetõen, és az év utolsó mérkõzésén majdhogynem a legerõsebb tizeneggyel lépett fel Valladolidban. Iniesta mindazonáltal kimaradt a csapatból, õt Thiago helyettesítette, és David Villa sem kapta meg kezdõként a szerepet, ellenben Alexis Sánchez igen.

Az elsõ negyedóra folyamatos játékkal és néhány helyzettel telt, Alves centerezése után Alexis Sánchez került majdnem ziccerbe, Messi szabadrúgásból veszélyeztetett, illetve a Valladolid egy szem csatárának, Manuchónak akadt egy fejese, amely Jordi Albát találta el.

A félidõ nagy részében a Barcelona birtokolta a labdát, a hazaiak azonban jól tömörültek, így kevés alkalommal tudták feltörni Messiék a védelmet. Pontrúgások révén azért akadtak lehetõségek a katalán együttes elõtt, Messi például kapufáig jutott, de a vezetõ gól nem született meg.

A 43. percben azonban már bevette a listavezetõ Dani kapuját: Messi játszotta tisztára magát a tizenhatos elõterében, majd passzolt a bal szélen lopakodó Jordi Albához, aki egybõl centerezett Xavi elé. A válogatott középpályás a ziccert nem hibázta el, így a félidõ elõtt csak megszerezte a vezetést a Barcelona.

A második játékrész egy nagy gólszerzési lehetõséggel kezdõdött a Barcelona részérõl, ám Alves tökéletes beadása után Pedro fejese is a kapufán landolt. Ezt követõen Messi percei következtek, aki ugyan elõbb egy nagy helyzetet puskázott el Sánchez támadása után, ám egy perccel késõbb már nem kegyelmezett. Az argentin egy szép csel után tört a kapu irányába, majd 17 méterrõl három ember között kilõtte a jobb alsó sarkot: a kapufa ezúttal segített, 0-2, a Barcelona megduplázta elõnyét.

A Barcelona ezek után továbbra is kézben tartotta a mérkõzést, a Valladolidot nem is engedte igazán gólhelyzetbe, elöl pedig csupán annyit adott ki magából, amennyit igazából kellett. Roura azért két cserével próbálta még felpörgetni csapatát, amely vagy kapkodott, vagy belehalt a valladolidi kapu elõtt a szépségbe.

A 89. percben aztán szépített a Valladolid: egy remek beadás utáni fejest még hárított Valdés, ám Guerra a kipattanó labdát már a kapuba pofozta: 1-2. Ezt követõen mindent megpróbáltak a hazaiak az esetleges pontszerzésért, de ez azzal járt, hogy hátul nagyobb hely állt a Barcelona rendelkezésére. Ezt a bizonytalan védõk asszisztálása mellett a hosszabbításban csereként beálló Tello ki is használta; egy szép szóló után magabiztosan lõtte be a meccslabdát.

A Barcelona tehát nagyobb megerõltetés nélkül húzta be az újabb három pontot, és ezzel egy gondmentes bajnokit ajándékozott a lábadozó Tito Vilanovának. A katalán gárda számára az idei év véget ért, legközelebb január 6-án lépnek pályára hivatalos tétmérkõzésen Xaviék, akkor a városi rivális Espanyol érkezik a Camp Nouba.

Valladolid – FC Barcelona 1-3 (0-1)
Valladolid, Municipal José Zorilla
Vezette:
Clos Gómez

Valladolid: Dani; Rukavina, Sereno, Valiente, Balenziaga; Sastre (Baraja 83′), Víctor Pérez; Omar, Óscar, Bueno (Rubén Peña 65′); Manucho (Javi Guerra 75′)

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba; Busquets, Xavi, Thiago (Iniesta, 84′); Pedro (Tello 93′), Alexis (David Villa 77′), Messi

Gólok: Xavi (43′), Messi (58′), Tello (94′) illetve Javi Guerra (89′)