Új évi gála harminc percben: 4-0

Sima derbi a Camp Nouban | A Barça tartja a tavalyi formáját

A Barcelona ott folytatta 2013 elsõ mérkõzésén, ahol 2012 végén abbahagyta. Messiék lehengerlõ kezdéssel fél órán belül 4-0-s elõnyt értek el az Espanyol ellen, amit a hármas sípszóig meg is tartottak. Xavi nyitotta meg a gólok sorát, az argentin sztár helyett ezúttal Pedro duplázott, de büntetõbõl azért Messi is bevette a végig statisztaszerepben játszó Espanyol hálóját. Derbi volt, de a gyõzelemért nem alakult ki ádáz küzdelem, a Barça erre ezúttal nem adott esélyt a városi riválisnak.

Iskolajátékot hozott az elsõ félidõ a Barça szempontjából, hiszen a végig védekezõ Espanyol nem tudta feltartóztatni a csodás év eleji formát mutató listavezetõt. Látványosan folyt a labda lábról lábra, minden játékos állandó mozgásban volt, Iniesta, Fábregas, Xavi és Messi zseniálisan tették-vették a játékszert és mozgatták a csapatot.  

A totális futball könnyen megvalósulhatott, a hazai oldalon ténylegesen mindenki részt vett az akciók szervezésében, a támadásokban, és ennek hamar meg is lett az eredménye.

Folyamatosak voltak a beindulások az ötös irányába, a szélsõk is rendre felértek a tizenhatoshoz, így a 11. percben már nem volt kegyelem: A labda Iniestához került ki a baloldalra, Xavi jó ütemben lépett be középen az üresen hagyott területre, és a beadást finoman pörgette a hálóba.

Néhány percet kellett csak várni az újabb gólra, a labdát továbbra is csak nyomozó Espanyol-játékosok nem tudták útját állni az alapvonalig eljutó Fábregasnak, õ visszajátszott Messinek, az argentin lövésébe pedig Pedro térdelt bele reflexbõl, így jutott el a labda a hosszú sarokba.

Az Espanyol ezt követõen kezdett el bátrabban játszani, gólhelyzete is volt, de így sem ért véget a szenvedése a pályán. A 23. percben egy hosszan elõreívelt labdát csúnyán elnézett Puyol és Piqué, Sergio García tiszta gólhelyzetben tört kapura, de nagy erõvel fölé lõtt. A kihagyott helyzetért drága árat fizettek a vendégek: a kiváló gólpasszok következõ darabját Busquets húzta elõ a 27. percben, látványosan indította a kilépõ Pedrót, aki remek mozdulattal ívelt át a kapus fölött. Pedro eddig a találkozóig mindössze egy bajnoki gólt ért el, ezen a meccsen azonban ez már a második találata volt.

A negyedik gólt két perccel késõbb Messi lõtte tizenegyesbõl, a büntetõt Fábregas harcolta ki, mikor egy szabad labdára lecsapva elhúzta a játékszert Casilla elõtt. Kontaktus volt közöttük, de így is véleményes, hogy jól döntött-e a játékvezetõ.

A négygólos elõny birtokában kicsit már lankadt a lendület, de így is a Barça irányította a játékot, és járt közelebb a gólszerzéshez.

A szünet után sem rángatta már annyira az istrángot a gránátvörös-kék együttes, mert ugyan az irányítás megvolt és akadtak jó támadások is, az átütõerõ ekkor már hiányzott. Az Espanyol így sem nagyon tudott kibontakozni, és csak egy tiszta gólhelyzete volt a folytatásban, amit azonban Víctor Valdés bravúrral hatástalanított.

Gól ugyan már nem született, de ez lehet, hogy csak a játékvezetõkön múlt, mivel két lesgólt is érvénytelenítettek a bírók. Elõbbi egészen biztosan nem volt les, ezt Fábregas beadása után Pedro szerezte, majd Alves jobb oldali középre adását is a hálóba juttatta a támadó – hiába.

Hozzá tartozik még a második félidõ krónikájához, hogy Tito Vilanova a szokásosnál hamarabb elkezdett cserélni: Thiago már a 63. percben pályára lépett Xavi helyett, majd jött Villa és Alexis is, hogy pihenhessen Fábregas és Pedro. Messi ezen a napon csak egy gólt jegyzett, de nem volt szerencséje egy szabadrúgásnál, mert a 80. percben a felsõ lécet találta el 25 méterrõl.

Maradt a 4-0, és a Barcelona mérlege ezzel már 17 gyõzelem és egy döntetlen a bajnokságban, 52 pont. Folytatás a kupában csütörtökön a Córdoba ellen, majd a Ligában a Málaga otthonában, jövõ vasárnap.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 4-0 (4-0)
Barcelona, Camp Nou
73.760 nézõ
Vezette:
Gil Manzano

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Puyol, Alba, Xavi (Thiago, 63’), Sergio Busquets, Cesc (Villa, 65’), Pedro (Alexis, 75’), Messi és Iniesta.

Espanyol: Casilla; Javi López, Colotto, Héctor Moreno, Capdevila, Forlín, Baena (Cristian Alfonso, 60’), Víctor Sánchez, Verdú (Stuani, 64’), Simao (Albín, 77’) és Sergio García.

Gólok: Xavi (11’), Pedro (16’, 27’), Messi (29’).