Igazi kupameccs, igazságos iksz: 1-1

Minden kérdés nyitott maradt | Cesc góljára Varane válaszolt

Az FC Barcelona 1-1-s döntetlent ért el a Real Madrid otthonában a Santiago Bernabéu stadionban a Király Kupa elõdöntõjének elsõ felvonásán. A Klasszikus igazi kupameccs volt; mindkét oldalon számos lehetõség adódott a gólszerzésre, ám a befejezésnél rendre hibáztak a támadók, így a továbbjutó kiléte egyértelmûen eldöntetlen maradt. A Barça szerezte meg a vezetést a második félidõ elején Fábregas révén, ám  a tanárian futballozó Varane a 82. percben fejesbõl egalizált. 

Kiváló mérkõzést láthatott az, aki a stadionból vagy a televízión keresztül nézte végig a Real Madrid és az FC Barcelona találkozóját, melyet szerda este rendeztek a Király Kupa elõdöntõjében. A párharc elsõ mérkõzésén mindkét együttesnek rengeteg helyzete volt, ám egyik csapat sem brillírozott a helyzetkihasználás terén, így alakult ki az 1-1-s végeredmény. 

A Barça szakmai stábja a legerõsebbnek vélt kezdõcsapattal állt fel, azaz a védelemben Puyol volt Piqué párja, a középpályán pedig Xavi mellett Fábregas és Iniesta voltak azok, akik a támadásépítés terén fontos feladatokkal voltak ellátva. Az erõs tizenegy azonban nem látszott a katalánok kezdésén, rögtön az elsõ percben Piqué szabálytalankodott közvetlenül a tizenhatos vonala elõtt C. Ronaldóval szemben, ám a portugál középre tartó szabadrúgását Pinto bravúrral védte. 

Az elsõ negyedórában a vendégek érezhetõen aludtak még, pontatlan passzok követték egymást, és csak a Real Madridon múlt, hogy a katalán térfélen elveszített labdák megbosszulják-e magukat vagy sem. A kritikus idõszakot azonban valahogyan átvészelte a Barça, és a 13. percben már meg is szerezhette volna a vezetést, ha Jordi Alba nem kapkodja el a lövését Iniesta szenzációs passza után. 

A kezdeti nehézségek után a Barcelona magára talált, ám a Real Madrid támadópotenciálja sem tûnt el, így mindkét oldalon voltak nagy gólszerzései lehetõségek. Xavi szabadrúgása a kapufán csattant, Benzema beadásáról centiméterekkel maradt le C. Ronaldo, Ricardo Carvalho borzasztó hazaadását Fábregas fülelte le, majd visszapasszolt Xavinak, ám a katalán irányító lövését a gólvonalról mentette a francia Varane. A madridiaknak erre is volt válaszuk, Callejón passzát vette át a tizenhatoson belül Benzema, ám a gall csatár lövése csak az oldalhálót zörgette meg. A Santiago Bernabéu a 35. minutumban tizenegyest követelt, miután Daniel Alves kezére pattant a labda, ám a visszajátszások alapján egyértelmûen kijelenthetõ, hogy a kezezés nem volt szándékos Callejón beadása után, így Clos Gómez játékvezetõ tökéletesen továbbengedte a játékot. 

A második játékrész elején sem volt éles a Barcelona, így egy labdavesztés után Benzema nagyjából 15 méterrõl lõhetett, de Pinto kapus szerencséjére a lövés pár centiméterrel célt tévesztett. Talán ez az ébresztõ jel is kellett ahhoz, hogy a Barcelona megszerezze a vezetést az 50. percben, miután Messi ugratta ki Fábregast, a katalán középpályás pedig ellõtte a játékszert Diego López mellett. 0-1, rendkívül fontos idegenben lõtt gól, ráadásul a legjobbkor, hiszen a félidõk elején a Barça a legtöbbször álmosan kezd. 

A Madrid itt egy kissé el is vesztette a játék ritmusát, a katalánok egyértelmûen domináltak, és az 56. percben Fábregas meg is duplázhatta volna a vendégek elõnyét, ám az egész mérkõzésen elegánsan és tanárian játszó Varane az utolsó pillanatban menteni tudott. A fõvárosi gárda a percek múlásával aztán magára talált, és igyekezett egyenlíteni, erre a 60. percben C. Ronaldónak volt lehetõsége, ám Essien beadását a portugál csatár kapu mellé fejelte. 

A folytatásban az elsõ félidõ forgatókönyve ismétlõdött meg: felváltva érkeztek a lehetõségek mindkét kapu elõtt. Alves lõhetett tiszta helyzetbõl a 63. percben egy gyönyörûen kidolgozott akció végén, ám a lövés középre tartott, így Diego López kapus könnyedén védeni tudott. A válasz sem maradt el, a 67. minutumban egy gyors ellentámadás végén Piqué mentett óriásit a remek beadásra érkezõ C. Ronaldo elõl. 

Habár mindkét csapat rengeteg lehetõséget hagyott ki, a katalán szurkolók joggal lehettek rendkívül csalódottak Pedro kihagyott ziccerénél, mely eldönthette volna a mérkõzés végkimenetelét. Pedrót egy kontratámadás alkalmával ugratták ki, a spanyol csatár a Madrid térfelén végigvezette a játékszert, ám a befejezésnél hibázott. A hazai együttes ezt kegyetlenül megbosszulta, miután a 81. percben Varane a német Özil beadását fejelte Pinto kapujába. 1-1, a Barça hálóõre nem tehetett a gólról, sokkal inkább az a kérdés, hogyan elõzhette meg Varane a vendégek védõit. 

A hátralévõ percek is bizonyították, miért is igazságos a döntetlen: az egyenlítõ találat után elõbb Özil középre adását vágta ki oldalra Alves az érkezõ C. Ronaldo elõl, majd a 88. minutumban már Jordi Alba ziccerét védte Diego López. Igazi kupameccs, és annak ellenére, hogy egygólos vezetésnél a Barça többször is eldönthette volna a találkozó kimenetelét, a Real Madrid megérdemelten egyenlített, és tette szorosabbá a párharcot.

Visszavágó február végén, immáron Barcelonában, a Camp Nouban.

Real Madrid CF – FC Barcelona: 1-1 ( 0-0 )
Madrid, Santiago Bernabéu
78.000 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

Real Madrid Diego López; Essien, Varane, Carvalho, Arbeloa; Khedira, Xabi Alonso; Callejón (Modric, 58′), Özil, Cristiano Ronaldo, Benzema (Higuaín, 63′).

FC Barcelona Pinto; Alves, Piqué, Puyol, Alba; Sergio Busquets, Xavi, Cesc (Thiago, 85′); Pedro (Alexis, 76′), Messi és Iniesta.

Gólok: 0-1, Cesc (50′); 1-1, Varane (82′).