Milánói mélyütés: 2-0

A kiesés szélére került a Barcelona a BL-ben | Bravúr kell a visszavágón

Bombameglepetésre a Barcelona sima, 2-0-s vereséget szenvedett a San Siróban az AC Milan vendégeként, így alaposan csökkentek az esélyei a továbbjutásra a Bajnokok Ligájában. A katalán csapat a 90 perc során semmit nem tudott kezdeni a Milan tökéletesen záró védelmével, és tulajdonképpen úgy kapott ki, hogy helyzete, kapura lövése is alig volt. Talán többet is tehetett volna a gólszerzés érdekében a Barcelona, ám csak a támadási próbálkozások maradtak, amik semmit sem értek.  

Messze a várakozások alatti játékot hozott az elsõ félidõ a Barcelona szempontjából, és lényegesen jobbat milánói oldalról. A hazai csapat jól megszervezte a védekezését, megszállta a tizenhatosának elõterét, így Messiék elõtt nem sok szabad terület maradt. A félidõ alatt összesen egy kapura tartó lövést sikerült elérni, az is egy távoli Xavi próbálkozás volt, ám a csapat saját játékából nagyon hiányzott a gyorsaság, az ötlet, a pontosság. A szokásos mechanizmusokat követve lehetetlennek bizonyult helyzetbe kerülnie a Barcelonának.

Ez nyilvánvalóan a Milan érdeme is, mely remekül védekezett, és nem meglepõ módon ebbõl próbált kontrákat indítani. A gyors ellentámadásokban pedig idõrõl idõre volt veszély, kis szerencsével gólt is szerezhetett volna a hazai csapat, ám így is elégedett lehetett a Milan az elsõ félidõ után a 0-0-val.

A második félidõ még rosszabbul indult barcelonai szempontból, az 56. percben ugyanis Boateng révén sikerült megszereznie a vezetést a Milannak. Montolivo lövése Jordi Albáról Zapata kezére pattant, onnan pedig Boateng elé. A Milan 10-ese a tizenhatosról kilõtte a hosszú sarkot, ezzel hátrányba került a Barça.

Jordi Roura Alexis Sánchez pályára küldésével próbálta átszervezni a csapatot, de a Milan ebben a helyzetben még kényelmesebben érezte magát a pályán. Minden támadási próbálkozás nagyon izzadságszagú volt. A labda nem tudott folyamatosan körbejárni sem, a megszokott kapu elõtti fölállásokat sem sikerült megvalósítani, annyira lassú és körülményes volt minden akció elindítása, és ennyit tett ez ellen a Milan.  

És akkor még hátra volt az igazi hidegzuhany. A 82. percben nagyon eltolódott a Barcelona védelme, Niang és El Shaarawy ügyesen megtartották és átfordították a labdát a baloldalra, ahol érkezett Muntari, õ pedig a hosszú alsó sarokba lõtt. 2-0, óriási bajba kerültek Xaviék.

A hátralévõ bõ tíz percben sem sikerült csodát tenni, csak erõlködésre tellett, és általában megindítani sem sikerült a támadásokat. Maradt a 2-0, és a halvány remény, hogy a visszavágón más dimenzióba lép a csapat támadójátéka, mert ebbõl a párharcból csak egy kivételes második mérkõzéssel lehet továbbjutni.

AC Milan – FC Barcelona: 2-0 (0-0)
Milánó, San Siro
85.000 nézõ
Vezette:
Craig Thomson (skót)

AC Milan: Abbiati; Abate, Mexes, Zapata, Constant; Montolivo, Ambrosini, Muntari; Boateng, Pazzini (Niang 75’) és El Shaarawy.

FCB: Valdés; Alves, Puyol (Mascherano 87’), Piqué, Alba; Busquets, Xavi, Cesc (Alexis 63’); Pedro, Messi és Iniesta.

Gólok: Boateng (56’), Muntari (82’).