Egy korszak vége?

1-3-as vereség a Madrid ellen | Nem volt esély a továbbjutásra

Hosszú évek óta a legsúlyosabb vereségét és kudarcát szenvedte el a Barcelona kedden este a Real Madrid elleni Király Kupa elõdöntõben. A Pep-korszak kezdete óta nem fordult elõ olyan, hogy a Barça úgy maradjon alul ellenfelével szemben, hogy egy pillanatig nincs esélye a sikerre, és számszerûen is kellemetlen eredményt ér el. Ez a Barça döntõ meccseken már kiszámítható, a Milan után a második idei döntõjét is elbukta, és a látottak alapján nagyon szerények az esélyei a BL-ben a továbbjutásra. A Real Madrid 3-1-re gyõzött a Camp Nouban, és 4-2-es összesítéssel bejutott a Kupa döntõjébe.

Messze nem azt a játékot hozta az elsõ félidõ, amit a Barcelona szurkolói megálmodtak, mert bár a Milan elleni teljes rövidzárlathoz képest a Madrid ellen voltak ígéretes támadásai és lövései is a Barçának, az összkép nem volt sokkal jobb.

Az együttes játéka messzemenõen kiszámítható és lassú volt, nagyon kevés volt a labda nélküli mozgás és az üres területekre való belépés. A Real Madrid ellenben kényelmesen érezte magát a pályán, elsõsorban kontrákra rendezkedett be, de nem követte a Milan taktikáját, és a saját játékát próbálta játszani. Így a fõvárosiaknak voltak szépen felépített támadásai is, és egy tizenegyesbõl sikerült megszerezniük a vezetést. A 12. percben Piqué buktatta a tizenhatoson belül Cristiano Ronaldót, és a jogos büntetõt a sértett határozottan lõtte a kapu jobb oldalába.

A Barcelona legnagyobb egyenlítési lehetõsége Messi 19 méteres szabadrúgása volt, ami hajszállal ment csak mellé, és a játékvezetõ akár adhatott volna egy tizenegyest a Barcelonának is, amikor Xabi Alonso a tizenhatoson belül lökte Pedrót.

A katalán csapat a szünetben sem változtatott, pedig lett volna ok egy-egy cserére. A szünet után is próbált támadni a katalán együttes, akadt is nagy gólszerzési lehetõsége Busquets lövése révén, amit Diego López hárítani tudott, majd jött az a támadás, ami eldöntötte a párharcot. A Madrid kontrázni tudott, Di María a tizenhatoson belül megforgatta Puyolt, a lövése kijött Pintóról, de a túloldalon érkezõ C. Ronaldo nem kegyelmezett. 0-2, a Madrid megszerezte a második idegenben szerzett gólját, ami végérvényesen megpecsételte a csapat sorsát.

A Barcelona ezzel nyilvánvalóan elveszítette a reményét a továbbjutásra, és olyan történt vele, ami hosszú-hosszú évek óta nem. Szétesett, ráadásul egy döntõ meccsen.

Jött a harmadik gól is, egy szöglet után Verane fejelt szépen a kapuba – a felsõ kapufa segítségével. A Barcelona fel nem adta, és küzdött a szépítésért, ennek végül a 89. percben lett is eredménye, és egy jó ütemû átadást Jordi Alba egybõl a hosszú sarokba lõtt.

Ez a gól arra elég volt, hogy a csapat méltósággal veszítsen el egy olyan meccset, ahol semmi esélye nem volt a gyõzelemre.

FC Barcelona – Real Madrid: 1-3 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
95.002 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

FC Barcelona: Pinto; Alves, Piqué, Puyol, Jordi Alba; Busquets, Xavi (Thiago 74’), Cesc (Villa 59’); Iniesta, Pedro (Tello 70’) és Messi.

Real Madrid: Diego López; Arbeloa, Sergio Ramos, Varane, Coentrao; Xabi Alonso (Essien 84’), Khedira; Di María, Özil (Pepe 78’), Cristiano; Higuaín (Callejón 69’).

Gólok: C. Ronaldo (12’, tizenegyesbõl, 57’), Verane (68’), Alba (89’).