Messi nélkül is mûködik a gépezet: 5-0

Cesc és Alexis elintézték a gyenge Mallorcát | Eric Abidal visszatért

Az FC Barcelona könnyedén, 5-0 arányban gyõzte le a kiesés ellen küzdõ RCD Mallorca együttesét szombat késõ este, így remekül hangolt a PSG elleni, szerdai Bajnokok Ligája negyeddöntõ visszavágójára. A katalánok kissé álmosan kezdtek, de aztán Cesc és Alexis felváltva osztoztak a góllövõ és elõkészítõ szerepeken, így már a második félidõ elején kialakult az ötgólos különbség. Visszatért Eric Abidal, pihenhettek a kulcsemberek, és Messi nélkül volt meggyõzõ a Barça. 

Tito Vilanova vezetõedzõ és Eric Abidal visszatérését is megünnepelte a katalán gárda, mely egyben bizonyította, hogy Leo Messi nélkül sem kell félteni, még akkor sem, ha a Bajnokok Ligájában nem a Mallorca védõi fogják kihívásra késztetni a barcelonai játékosokat. Vilanova felforgatta csapatát a hétközihez képest, Xavi, Busquets, Villa, Alba pihenõt kaptak, Iniesta pedig nagyjából egy félidõt kapott, így játszott Thiago, Cesc, Tello, Montoya, Song és Bartra is, valamint pályára léptek a második játékrészben a visszatérõ Abidal mellett a fiatal Deulofeu és Jonathan dos Santos is. 

A találkozó egy kissé álmosan kezdõdött, és amint az a végkifejletbõl kiderült, ez a Barçának volt köszönhetõ, mely az elején még csak labdázgatott. A 20. percben aztán Fábregas a chilei Alexisszel játszott össze, betört a tizenhatoson belülre, és a hosszú alsóba helyezett. 1-0, nem írnánk teherrõl, sokkal inkább arról lehetett szó, hogy beindultak a fogaskerekek. Villámgyorsan érkezett a második találat is: a 22. percben Fábregas lõtt, Aouate csak kiütni tudta a játékszert, amit Alexis a hálóba lõtt. 2-0, két percen belül kétszer láthatott chilei-katalán koprodukciót a Camp Nou közönsége. 

Érezhetõ volt, hogy érkeznek még gólok, mert a hazai csapatban bõven volt játékkedv, Tello veszélyesen futballozott, Thiago is jól szervezte a középpályát, Alves is hozta a szokásos energikus játékát, ám a fõszereplõk továbbra sem õk voltak. Ismét Cesc és Alexis, és ismét két percen belül. Elõbb a 37. minutumban Cesc kapta vissza a labdát Alexistõl remek ütemben a tizenhatoson belülre érkezve, és lõtte ki a hosszú sarkot, majd a 38. percben már õ maga indította a chilei támadót, aki szép átvétel után ügyesen elõtte a labdát a kapus mellett. Lezárta a mérkõzést a Barça, a szünetre 4-0-ás eredménnyel fordultak a csapatok. 

A második játékrészre bõven rányomta a bélyegét a korai gól, mert ha a Mallorca valahonnan erõt is merített volna a szünetben, az is elszállt, mert a 46. percben érkezett Cesc, és már öt gól volt a differencia. 5-0, Iniesta indította Fábregast, aki egy szép visszacsellel lerázta magáról a védõjét, majd öt méterrõl a kapuba helyezett. Vilanova a közönség kiszolgálása és a meccs egyértelmû lezárása után az 50. percben elõbb lehozta Iniestát, helyére Dos Santos állt, majd a 64. percben Fábregast a fiatal Deulofeu váltotta. Ekkor már a hazai együttesnek is alábbhagyott a játékkedve, nem koncentrált már annyira, így az utolsó passzok rendre pontatlanok voltak. 

A hármas sípszóig az eredményt befolyásoló esemény már nem is történt, a 70. percben viszont pályára lépett, azaz visszatért Eric Abidal, aki a daganatos betegségét maga mögött hagyva élvezhette azt, hogy a Camp Nou elõbb a bemelegítésnél, majd a pályára lépésnél, végül a labdaérintéseinél éltesse. A találkozó végén egyébként Alexis Sánchez izomfájdalmak miatt hamarabb az öltözõbe ment a társainál, ám Jordi Roura a meccs utáni sajtótájékoztatón elárulta, hogy csak elõvigyázatosságról volt szó, nem sérült meg a chilei csatár. 

Tito Vilanova és Eric Abidal visszatértek meggyógyulva, Leo Messi nélkül is mûködik a gépezet, az utóbbi idõben kritizált játékosok, így Alexis és Cesc pedig erõt meríthetnek ebbõl a meccsbõl, és önbizalommal telve várhatják a komolyabb feladatokat. A PSG elleni szerdai visszavágó ugyanis más történet lesz. 

FCB – RCD Mallorca: 5-0 ( 4-0 )
Barcelona, Camp Nou
65.127 nézõ
Vezette:
Muniz Fernández

FC Barcelona: Pinto; Alves, Piqué (Abidal, 70′), Bartra, Montoya; Song, Thiago, Iniesta (Jonathan, 50′), Alexis, Cesc (Deulofeu,  65′) és Tello. 

RCD Mallorca: Aouate; Hutton, Nunes, Bigas, Kevin; Nsue (Martí, 46′), Pina (Javi Márquez, 70′), Tissone, Alfaro; Giovani, Hemed (Arizmendi, 46′). 

Gólok: 1-0, Cesc (20′); 2-0, Alexis (22′); 3-0, Cesc (37′); 4-0, Alexis (38′); 5-0, Cesc (46′).