Messi, és utána az üresség: 2-2

Gyenge, kiszámítható játék Bilbaoban | Várni kell a bajnokavatásra

A Barcelona 2-2-es döntetlent ért el Bilbaoban az Athletic vendégeként, aminél a játéka alapján nem is érdemelt feltétlenül többet. A katalán csapat csak Messi pályára lépésével tudott tenni azért, hogy gólokat szerezzen, és adott esetben meg is nyerje a meccset, ám Ander Herrera a 89. percben egy pontot otthon tartott.

Kiváló hangulatban intenzív elsõ félidõt játszottak a csapatok a Ligától sok-sok év után búcsúzó San Mamés gyepén, mindkét együttes igyekezett jó iramban futballozni, az más kérdés, hogy a helyzetek számában nem volt ilyen gazdag a játékrész.

Küzdelemben nem volt hiány, a Bilbao játékosai még a labdabirtoklásért folytatott harcban is méltó ellenfeleknek bizonyultak, és az agresszív letámadásuknak köszönhetõen remekül megszûrték a vendég támadásokat. A Barcelonából Messi nélkül nagyon hiányzott az átütõerõ, helyzeteket elvétve sikerült csak kidolgozni, Alexisnek legalább volt egy kapufája a tizenhatosról.

A Bilbao a 27. percben szerezte meg a vezetést, Aduriz dolgozta ki a helyzetet a baloldalon, túljutott Piquén, majd átjátszott a hosszú sarokhoz, ahol az érkezõ Susaeta tiszta gólhelyzetben már nem hibázott. 1-0! A Barcelonának nem igazán volt válasza a hazai vezetésre, a támadások nem értek célt a szünetig.

A folytatásban sem változott meg különösebben a játék, egészen addig, amíg pályára nem lépett Lionel Messi az 58. percben. Ezt megelõzõen is inkább a Bilbao állt közelebb a gólhoz, Susaeta szabadrúgásból a kapufa csücskét találta el.

Messivel azonban új fejezet kezdõdött a mérkõzésben, az argentin néhány perc alatt több helyzet kialakításában is oroszlánrészt vállalt, majd a 68. percben õ hozta helyzetbe saját magát, több bilbaoi játékoson túljutott a tizenhatos elõterében, és szépen helyezett a hosszú alsó sarokba. 1-1!

Nem kellett tehát sokat várni az egyenlítésre, és nem kellett sok a vezetõ gólhoz sem. A 71. percben Alves jobb oldali beadását Messi fejelte le a leshatáron álló Alexis elé, aki közelrõl bevette Iraizoz kapuját.

Messinek hála ismét nyeregben volt a Barça, de azonnal hátra is dõlt, és átadta a területet a Bilbaonak. A hazai csapat nem adta föl a harcot, és ugyan némi szerencsével, de a 89. percben sikerült egyenlítenie. Egy beívelést Song nagyon rossz helyre, pontosan Herrera elé fejelt ki, aki egybõl célba vette a rövid sarkot, és be is vette Valdés kapuját.

A vége 2-2, így a Barcelona bajnokavatására egyelõre várni kell. Az együttes ezúttal is meglehetõsen impotens volt Messi nélkül, csak az argentin tudott életet vinni a támadójátékba, így a döntetlen nem is feltétlenül igazságtalan eredmény.

Athletic Bilbao – FC Barcelona: 2-2 (1-0)
Bilbao, San Mamés
40.000 nézõ
Vezette:
Iglesias Villanueva

Athletic: Iraizoz; Iraola, Ekiza, San Jose (Ramalho 71’), Aurtenetxe (Ibai 73’); Gurpegi, Ander Herrera, De Marcos; Susaeta, Aduriz (Llorente 73’), Muniain.

FCB: Valdés; Alves, Piqué, Abidal (Adriano 46’), Alba; Song, Thiago, Xavi (Messi 58’), Pedro, Fàbregas és Alexis (Iniesta 78’).

Gólok: Susaeta (27’), Messi (68’), Alexis (71’), Herrera (89’).