Martino: „Aggasztó, hogy a csapat megtörik”

Bosszantja a pontatlanság és a két félidõ közötti különbség

Az FC Barcelona vezetõedzõje, Gerardo ’Tata’ Martino nem volt elégedett csapata teljesítményével az Ajax elleni, 4-0-ra megnyert találkozó után. Martino úgy véli, az elsõ félidõben nagyon rosszul játszottak, és így hiába a második félidei feljavulás, nem lehet azt mondani, hogy elõre léptek volna a hibák kijavítása terén. A dél-amerikai tréner beszélt még az egyéni teljesítményekrõl, illetve ismét hangsúlyozta, hogy alternatívákat keres, nem átfogó változtatásokra törekszik.

„Az elmúlt napokban keményen dolgoztunk, és nem az ellenfélre helyeztük a hangsúlyt, hanem arra, hogy javítsuk a helyezkedési hibáinkat, és hogy többet tudjuk kontrollálni a labdát. A második félidõben már jobbak voltunk, sokkal kényelmesebben játszottunk, mint elõtte, habár az is igaz, hogy a negyedik gólunk után történtek olyan dolgok, amiket nem akartam látni. Nem volt briliáns, de egyértelmû és igazságos a gyõzelmünk.”

„Ha úgy játszunk az elsõ félidõben, mint a másodikban, akkor elõre léptünk volna, de így nem ez a helyzet. A két játékrész közötti különbség óriási. Valdés? Ez a Barcelona tele van világklasszis játékosokkal, akik közül valaki mindig kimagaslik. A fontos az, hogy a csapat jól mûködjön együtt.”

„Megértem a közönséget, mert én is unom azokat a találkozókat, ahol a gyõztes fél nem tesz sokat a további gólok szerzéséért. A Barcelona esetében ráadásul ez gyakori, hiszen ez az együttes futballszakmailag felért a csúcsra, a közönség pedig ehhez van hozzászokva.”

Messi mesterhármasa

„Mint már mondtam, ez a csapat tele van klasszisokkal, akik jobbá tesznek minket. Nem egy olyan együttesben gondolkozom azonban, amely egy személytõl függ.”

Nem elégedett

„Aggasztó, hogy a csapat megtörik, továbbá az is negatív dolog, hogy az elsõ játékrészben nagyon sok labdát adtunk el, ami nem jellemzõ erre az együttesre. Még csak nem is az történt, hogy kényelmetlen szituációkban veszítettünk labdát, hanem egyszerûen pontatlanok voltunk alapszintû helyzetekben.”

„Az erõfeszítéseket tekintve Alves és Alexis óriásit dolgoztak, Andrés pedig hamarosan megérkezik a csúcsformájához.”

Xavi kimaradása

„Három belsõ középpályásunk van, akik mindannyian válogatottak. Kivéve azt, ha valaki közülük a szélen játszik, általában két középpályással fogunk felállni, így jön képbe a rotáció. Egyébként ezen felül is úgy hiszem, hogy ez az ideális megoldás. Xavi jól lépett be a játékba, és a labdatartás terén adott stabilitást a csapatnak.”

Nem lesz radikális irányváltás

„Ugyanúgy gondolkozunk, mint ez a klub. Sokan azt gondolják, hogy mindent meg fogunk változtatni, de én már elmondtam, és nem tudom, hogy még hányszor kell, hogy nem azért jöttünk, hogy alapjaiban irányt váltson a klub stílusa. Nem egészen öt éve láttam itt, ebben a csapatban, hogy Rafa Márquez hosszú labdákkal tömte a társait. Az, hogy egy csapat rendelkezik alternatívákkal, nem jelenti azt, hogy megváltozik a játékfelfogása.”