Számok szintjén jeles: 4-0

Sok hiba és megingás | Messi-tripla és Valdés bravúrok hozták a sikert

A Barcelona magabiztos, 4-0-s gyõzelemmel kezdett a Bajnokok Ligájában az Ajax ellen, köszönhetõen Messi mesterhármasának és Piqué fejesgóljának. Játékban ugyan most sem remekelt a gránátvörös-kék tizenegy, a védekezésében most is bõven akadtak hibák, ám Lionel Messi és Victor Valdés újfent ihletett napot fogott ki, és az Ajax szellõs védekezése ellen egy félgõzzel játszó Barca is simán nyerhetett.

Hiába volt önkritika a hétvégi, Sevilla elleni meccs után, a Barcelona nem játszott jól az elsõ félidõben az Ajax ellen. Messiék csak rövidebb idõszakokban tartották a kezükben a játékot, nem helyeztek túlságosan nagy nyomást a nemzetközi szinten gyengébb erõkbõl álló hollandokra, és a védekezésükben is bõven akadtak hibák, ahogyan az megszokott is volt az elmúlt idõszakban.

A Barca ugyan hamar, már 22. percben megszerezte a vezetést Messi óriási szabadrúgás góljával, de nem tudta uralni a játékot, és az Ajaxnak több lehetõsége is volt az egyenlítésre. Valdés már az elsõ félidõben is bemutatott több nagy védést, megtartva az elõnyt, ám az együttes támadójátéka korántsem volt folyamatos.

A második félidõt sem kezdte óriási lendülettel a katalán csapat, de mivel az Ajax védekezése nem hasonlított mondjuk az Atlético Madridéhoz, sikerült több lehetõséget is kialakítani. Neymar ezen a meccsen is aktív volt a baloldalon, többször is adódott elõtte gólveszélyes helyzet, de a második gólt így is Messi szerezte. Busquets lódult meg a pálya közepén az 55. percben, a jobb oldalon érkezõ Messihez játszott, aki megcsinált egy cselt befelé, az elsõ védõn így túljutott, majd a rövid sarokba lõtt. 2-0!

A 69. percben jött aztán a csapat harmadik gólja; Neymar váratlanul élesen középre ívelte a labdát a baloldali oldalvonal mellõl, az ötösnél érkezett Piqué, aki megnyerte a fejpárbaját, és a kapus mellett a kapu közepébe fejelt.

Nem kellett sokat várni a negyedik gólra sem, miután az Ajax védekezése ekkorra teljesen szétesett. A 75. percben Alexis Sánchez egészen közel állt a gólhoz, õ még hibázott, ám nem sokkal késõbb Messi került tiszta lövõhelyzetbe a tizenhatoson, és néhány lövõcsel után okosan el is tudott lõni a lábak között a bal alsó sarokba. Mesterhármas és 4-0.

Jött aztán a menetrendszerû védelmi megingás is, Mascherano elkövetett egy buta szabálytalanságot a tizenhatoson belül, a megítélt büntetõt azonban Valdés hatástalanította. A kapus ezúttal is nagy napot fogott ki, a tizenegyes mellett volt még több szép hárítása mindkét félidõben.

A vége 4-0, a látottak alapján teljesen megérdemelt a különbség a két csapat között, így a Barcelona gyõzelemmel nyitott a BL-ben, ám a csapat játéka bõven hagyott kívánnivalót maga után. Xavi beállásával a végjáték jobb volt, ám árulkodó jel az is, hogy hazai pályán a csapat mindössze 56-44%-ra nyerte meg a labdabirtoklási harcot.

FC Barcelona – AFC Ajax: 4-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
79.412 nézõ
Vezette:
Svein Oddvar Moen (norvég)

FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué (Bartra, 80’), Mascherano, Adriano; Sergio Busquets, Cesc (Xavi, 71’), Iniesta; Alexis, Messi és Neymar (Pedro, 71’).

AFC Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Denswill, Moisander (Van der Hoorn, 73’), Blind (Schöne, 78’); Poulsen, De Jong (Serero, 59’), Duarte; Sigthórsson, Bojan és Boilesen.

Gólok: Messi (22’, 55’, 75’), Piqué (69’).